Appelflappen maken is een van die tijdloze keukenactiviteiten die zowel jong als oud kunnen waarderen. Het is een eenvoudige, maar uiterst bevredigende ervaring die niet alleen leidt tot een heerlijk eindproduct, maar ook de gelegenheid biedt voor familie en vrienden om samen tijd door te brengen in de keuken. Of het nu gaat om een gezellige zondagmiddag, een feestdag, of gewoon een moment waarop je zin hebt in iets zoets, het maken van appelflappen past perfect.
De charme van appelflappen ligt in hun eenvoud en veelzijdigheid. Met een paar basisingrediënten, bladerdeeg, appels, suiker, en een snufje kaneel, kun je een gebakje creëren dat bij iedereen in de smaak valt. Het mooie is dat je met deze basisingrediënten ook eindeloos kunt variëren. Voeg bijvoorbeeld rozijnen, noten of zelfs een scheutje rum toe aan de vulling voor een persoonlijke touch.
Een ander aantrekkelijk aspect van appelflappen maken is dat het een geweldige manier is om kinderen te betrekken bij het bakken. Ze vinden het vaak leuk om te helpen met het vullen en vouwen van het bladerdeeg, en het is een fantastische gelegenheid om hen basiskookvaardigheden bij te brengen.
Appelflappen maken
Materialen
- Oven
Ingrediënten
- 4 grote appels bijvoorbeeld Jonagold of Elstar
- 8 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 50 gram kristalsuiker
- 2 theelepels kaneel
- 1 ei losgeklopt
- Een beetje bloem voor het bestuiven
- Optioneel: een handje rozijnen of noten
Instructies
- Begin met het schillen van de appels. Verwijder de kernen en snijd de appels in kleine blokjes. Meng in een kom de appelblokjes met de kristalsuiker en kaneel. Voeg naar wens rozijnen of noten toe voor extra smaak en textuur.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bestuif je werkoppervlak lichtjes met bloem en leg de plakjes bladerdeeg erop. Als het bladerdeeg erg dik is, kun je het lichtjes uitrollen.
- Verdeel het appelmengsel over de helft van elk plakje bladerdeeg, maar laat de randen vrij. Vouw het bladerdeeg over de vulling heen zodat er een driehoek ontstaat. Druk de randen goed aan met een vork om te zorgen dat ze goed gesloten zijn.
- De bovenkant bestrijken met het losgeklopte ei. Dit zorgt voor een mooie gouden kleur tijdens het bakken. Eventueel kun je er nu nog wat suiker over strooien.
- Plaats de appelflappen op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de appelflappen in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 tot 25 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
- Laat de appelflappen even afkoelen voordat je ze serveert. Ze zijn heerlijk warm, maar kunnen ook koud gegeten worden.
Voedingswaarde
Volg ons
Mijn advies en tips
- Voor een unieke smaak en extra knapperigheid kun je zuurdesem bladerdeeg gebruiken in plaats van gewoon bladerdeeg.
- Meng verschillende soorten appels, zoals Granny Smith en Jonagold, voor een complexere smaak.
- Naast kaneel kun je ook een vleugje nootmuskaat, gember of kardemom aan de vulling toevoegen voor een warme, kruidige twist.
- Voeg een beetje citroensap en citroenrasp toe aan de appelvulling om de smaak te verfrissen en de appels te helpen hun kleur te behouden.
- Strooi een beetje amandelmeel op het bladerdeeg voordat je de appelvulling toevoegt. Dit helpt om het deeg krokant te houden en geeft een subtiele amandelsmaak.
- Laat rozijnen weken in rum voordat je ze aan de appelvulling toevoegt voor een extra diepte van smaak.
- Gebruik een beetje losgeklopt eiwit om de randjes van de appelflappen goed te verzegelen, zodat de vulling er niet uit loopt tijdens het bakken.
- Zorg ervoor dat je het bladerdeeg koud houdt tot het moment van gebruik, zodat het luchtig en knapperig bakt.
- Bestrijk de bovenkant van de appelflappen met losgeklopt ei en bestrooi met een mengsel van kristalsuiker en kaneel voor een heerlijk knapperig korstje.
- Snij de appels in gelijkmatige stukjes, zodat ze allemaal tegelijk gaar worden en je een gelijkmatige vulling krijgt.
- Bak de appelflappen op een voorverwarmde pizzasteen voor een extra krokante bodem.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".