Caldo verde maken, één van de bekendste en meest geliefde Portugese soepen, eenvoudig maar rijk van smaak. De basis is een stevige aardappelsoep met boerenkool, op smaak gebracht met knoflook en ui, en traditioneel geserveerd met plakjes chorizo. De naam betekent letterlijk “groene bouillon”, en dat is precies wat je krijgt: een dampende kom comfortfood die perfect past bij koude avonden of een eenvoudige, voedzame lunch.
Wat deze soep bijzonder maakt, is dat hij met relatief weinig ingrediënten zo’n diepe smaak weet te ontwikkelen. Het geheim zit ‘m in de juiste verhouding tussen aardappel en kool, en de manier waarop je de soep pureert: niet té glad, want je wil wat structuur behouden. Boerenkool wordt in dunne sliertjes gesneden en pas op het laatst toegevoegd, zodat het frisgroen blijft en nog een klein beetje bite heeft. Een paar plakjes pittige worst maken het geheel af.
Zelf ben ik er ooit mee begonnen uit nieuwsgierigheid, omdat ik eens iets anders wilde dan de Hollandse erwtensoep of Franse uiensoep. Wat me trof, was hoe eenvoudig het was om iets te maken dat zoveel voldoening geeft. Het is een soep die je blijft maken, juist omdat hij zo puur is. Hieronder leg ik uit hoe jij deze klassieke Portugese soep in je eigen pan kunt klaarmaken.
Caldo verde
Caldo verde maken begint met goede aardappelen. Kies bloemige aardappelen, die zorgen voor een romige basis als je ze pureert. Gebruik daarnaast verse boerenkool of als je die niet kunt vinden, palmkool of cavolo nero in dunne sliertjes. De smaak wordt nog beter als je een paar plakjes goede, pittige chorizo gebruikt. Voor dit recept gebruiken we verse ingrediënten voor vier personen. Zorg ervoor dat je een soeppan met een dikke bodem gebruikt, dat voorkomt aanbranden.
200gramverse boerenkoolfijn gesneden in dunne slierten
1grote uifijngesnipperd
2teentjes knoflookfijngehakt
2eetlepelsolijfolie
1litergroentebouillon
120grampittige chorizoin dunne plakjes
Zout en zwarte peper naar smaak
Instructies
Schil de aardappelen en snij ze in kleine stukken zodat ze sneller gaar zijn. Snijd ook de ui en knoflook fijn. Snij de boerenkool zo dun mogelijk: dat is typisch voor caldo verde, het moet echt fijne sliertjes zijn, geen grove stukken.
Verhit de olijfolie in de soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze 3 tot 4 minuten tot hij zacht begint te worden. Voeg dan de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee, zonder dat het bruin wordt.
Doe de aardappelen in de pan en giet de bouillon erbij. Breng alles aan de kook en laat dan op laag vuur 20 minuten zachtjes doorkoken tot de aardappelen gaar zijn. Roer af en toe zodat niets aankoekt.
Zet het vuur uit en gebruik een staafmixer of stamper om de aardappelen fijn te maken. Pureer niet té glad: een beetje structuur maakt de soep juist lekker. Proef en voeg zout en peper toe naar smaak.
Voeg de gesneden boerenkool toe aan de soep en roer goed door. Laat nog 5 tot 8 minuten zachtjes koken tot de kool net gaar is maar nog wel frisgroen.
Bak ondertussen de plakjes chorizo in een droge koekenpan licht krokant. Dat geeft extra smaak en een heerlijke geur. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.
Schep de soep in diepe borden of kommen en leg in elke kom een paar plakjes gebakken chorizo. Druppel er eventueel nog een beetje extra olijfolie overheen.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.
Mijn advies en tips
Dat is belangrijk voor de structuur. Vastkokende aardappelen blijven te stevig en geven geen romige basis.
Hoe dunner de sliertjes, hoe meer ze opgaan in de soep zonder taai te worden. Dit is echt typerend voor een goede caldo verde.
In de soep meekoken maakt de worst zompig en je mist dan die knapperige bite en gebakken smaak.
Als je de soep na het koken een kwartier laat staan en daarna pas serveert, trekken de smaken dieper in. Hij wordt voller van smaak.
Een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit maakt het verschil, zeker als je er een paar druppels overheen giet bij het serveren.
Laat de chorizo weg en vervang deze eventueel door krokant gebakken champignons of geroosterde pompoenpitten. De smaak blijft verrassend vol.
Zonder chorizo kun je deze soep prima invriezen. De boerenkool blijft redelijk goed van structuur als je hem niet te lang meekookt.
Een kneepje vers citroensap vlak voor het serveren geeft de soep een subtiele frisheid en haalt alle smaken op.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kok
Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".