Jasmijnrijst koken

Jasmijnrijst koken

Hoe lang jasmijnrijst koken? Het bereiden van een smakelijke maaltijd begint vaak met het selecteren van de juiste ingrediënten. In de wereld van de culinaire kunsten is er één graansoort die de zintuigen betovert met zijn delicate geur en heerlijke smaak – jasmijnrijst. Deze bijzondere rijstsoort, afkomstig uit Thailand, wordt gekoesterd om zijn aromatische kwaliteiten en veelzijdigheid in de keuken. Het koken van jasmijnrijst is niet alleen een culinaire handeling, maar eerder een ritueel dat de geest en de ziel voedt met zijn betoverende aroma’s en verfijnde smaken.

Bij het openen van een zak jasmijnrijst wordt men meteen begroet door een explosie van bloemige en nootachtige geuren die de keuken vullen en de verbeelding prikkelen. Deze unieke geur, die doet denken aan de bloeiende jasmijnbloemen waar de rijst zijn naam aan dankt, is een voorproefje van de gastronomische reis die komen gaat. Het is alsof de rijstkorrels zelf een verhaal vertellen van de zonovergoten velden waar ze zijn geteeld, omringd door de zorgzame handen van de boeren die hun ambacht met liefde uitoefenen.

Het koken is geen eenvoudige taak; het vereist geduld, aandacht voor detail en een vleugje magie. Elke stap van het proces, van het spoelen van de rijst tot het opdienen van de perfect gekookte korrels, is doordrenkt met betekenis en intentie. Het is alsof elke beweging in de keuken een eerbetoon is aan de rijke culinaire tradities die deze rijstsoort zo geliefd maken bij fijnproevers over de hele wereld.

klein

Hoe lang jasmijnrijst koken?

Jasmijnrijst koken is een kunst die elke thuiskok kan beheersen. Deze delicaat geurende rijstsoort, afkomstig uit Thailand, is geliefd om zijn aromatische kwaliteiten en zijdezachte textuur. Het bereiden van jasmijnrijst in een pan is een eenvoudige en effectieve methode om perfect gekookte korrels te creëren die elke maaltijd verheffen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Aziatisch
Trefwoord: Jasmijnrijst koken
Porties: 4 Personen
calorieën: 349kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten

 • 250 gram jasmijnrijst
 • 500 milliliter water
 • Snufje zout optioneel

Instructies

 • Spoel de jasmijnrijst grondig onder koud water in een fijne zeef of vergiet. Blijf spoelen totdat het spoelwater helder is, wat helpt om overtollig zetmeel te verwijderen en de rijstkorrels losser te maken.
 • De verhouding rijst water is 1 in verhouding tot 2 (dus 250 gram rijst en 500 milliliter water. Deze verhouding zorgt voor perfect gekookte rijst met een lichte textuur en een delicate smaak. Voeg indien gewenst een snufje zout toe aan het water voor extra smaak.
 • Breng het water aan de kook in een pan met een goed passend deksel. Voeg de gespoelde jasmijnrijst toe aan het kokende water en roer voorzichtig om. Plaats het deksel op de pan en laat de rijst sudderen op laag vuur gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten, of totdat al het water is opgenomen en de rijst zacht en pluizig is.
 • Haal de pan van het vuur en laat de rijst nog 5 minuten met het deksel op de pan rusten. Hierdoor kan de rijst verder stomen en krijgt hij een perfecte textuur. Gebruik vervolgens een vork om de rijst voorzichtig los te maken en te ‘fluffen’.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 62.5gram | Caloriën: 349kcal | Koolhydraten: 77.7g | Eiwit: 7.4g | Vet: 0.6g | Verzadigd vet: 0.1g | Suiker: 0.2g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van jasmijnrijst

Bij het kopen van jasmijnrijst is het belangrijk om op een paar cruciale punten te letten:

 • Kies altijd voor verse jasmijnrijst met een subtiele geur en een glanzende textuur.
 • Controleer de verpakking op echtheidssymbolen en keurmerken die de kwaliteit van de rijst garanderen.
 • Let op de korrelgrootte van de rijst. Fijnere korrels zorgen voor een zachtere textuur en een verfijnde smaak.

Hoe jasmijnrijst bewaren

Het bewaren vereist zorgvuldige aandacht om de versheid en aroma’s te behouden:

Gedroogd

Bewaar gedroogde jasmijnrijst op een koele, droge plaats, bij voorkeur in een luchtdichte container om blootstelling aan vocht en insecten te voorkomen.

Gekookt

Koel gekookte jasmijnrijst snel af en bewaar het in de koelkast in een luchtdichte container. Gebruik binnen 2 tot 3 dagen voor optimale smaak en textuur.

Andere manieren om jasmijnrijst te bereiden

Magnetron

Jasmijnrijst koken in de magnetron is een handige en snelle manier om deze heerlijke rijstsoort te bereiden. Of je nu haast hebt of gewoon op zoek bent naar een eenvoudige kookmethode, dit recept zal je helpen om binnen enkele minuten een perfecte kom jasmijnrijst op tafel te zetten.

Ingrediënten

 • 250 gram jasmijnrijst
 • 500 milliliter water

Bereiding

 1. Spoel de rijst grondig af onder koud water totdat het spoelwater helder is. Laat de rijst uitlekken in een zeef en doe het dan in de magnetronbestendige kom.
 2. Giet 500 milliliter water in de kom met de rijst. Zorg ervoor dat de rijst gelijkmatig in het water is verdeeld.
 3. Plaats het deksel stevig op de kom en zet hem in de magnetron. Stel de magnetron in op hoog vermogen en kook de rijst gedurende 10-12 minuten.
 4. Haal de kom voorzichtig uit de magnetron en gebruik een vork om de rijst voorzichtig door te roeren. Controleer of al het water is opgenomen en of de rijst zacht en pluizig is.

Airfryer

Jasmijnrijst koken in een airfryer? Het klinkt misschien als een ongebruikelijke methode, maar het resultaat is verrassend heerlijk. Met de knapperige textuur die de airfryer kan bieden, wordt jasmijnrijst een nieuwe culinaire ervaring.

Ingrediënten

 • 300 gram jasmijnrijst
 • 450 ml water

Bereiding

 1. Begin met het spoelen van de rijst onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Giet de rijst af en doe deze in een kom.
 2. Voeg 450 milliliter water toe aan de rijst en laat het 15 tot 20 minuten weken. Dit helpt de rijst gelijkmatig te koken en zorgt voor een perfecte textuur.
 3. Giet het water af en doe de geweekte rijst in de mand van de airfryer. Zorg ervoor dat de rijst gelijkmatig wordt verdeeld voor een consistente bereiding.
 4. Plaats de mand in de airfryer en stel de temperatuur in op 180°C. Bak de rijst gedurende 15-20 minuten, afhankelijk van de gewenste knapperigheid.
 5. Schud de mand halverwege de kooktijd om de rijst gelijkmatig te laten bakken.
 6. Controleer na de kooktijd of de rijst gaar is en een lichte goudbruine kleur heeft gekregen. Haal de mand uit de airfryer en laat de rijst een paar minuten afkoelen.

Snelkookpan

Jasmijnrijst koken is een kunst die een wereld van smaak en aroma ontsluit. Voor degenen die op zoek zijn naar een snelle en gemakkelijke manier om deze heerlijke rijstsoort te bereiden, biedt de snelkookpan een uitstekende oplossing. Met behulp van deze methode kun je in een handomdraai een perfecte pot jasmijnrijst op tafel zetten, klaar om te worden geserveerd aan vrienden en familie.

Ingrediënten

 • 300 gram jasmijnrijst
 • 450 milliterwater
 • Snufje zout (optioneel)

Bereiding

 1. Meet 300 gram jasmijnrijst af en spoel deze grondig onder koud water totdat het spoelwater helder is. Laat de rijst uitlekken in een zeef.
 2. Plaats de gewassen jasmijnrijst in de snelkookpan.
 3. Voeg 450 milliliter water toe aan de pan.
 4. Voeg een snufje zout toe naar smaak, indien gewenst.
 5. Sluit de snelkookpan goed af en stel deze in op de rijststand of gebruik de instelling voor witte rijst, indien beschikbaar.
 6. Zet de pan op hoog vuur en breng het water aan de kook.
 7. Zodra de snelkookpan op druk is gekomen en begint te sissen, verlaag je het vuur naar de laagste stand om de druk te handhaven.
 8. Laat de rijst gedurende 4 tot 5 minuten zachtjes koken onder druk.
 9. Nadat de kooktijd is verstreken, haal je de snelkookpan van het vuur en laat je de druk natuurlijk ontsnappen.
 10. Open de pan voorzichtig en laat de rijst even rusten voordat je hem serveert.

Slowcooker

Het gebruik van een slowcooker om jasmijnrijst te bereiden is een handige en stressvrije methode die resulteert in perfect gekookte rijst met minimale inspanning.

Ingrediënten

 • 300 gram jasmijnrijst
 • 600 ml water
 • Snufje zout (optioneel)

Bereiding

 1. Spoel de jasmijnrijst grondig onder koud water in een fijne zeef om eventueel overtollig zetmeel te verwijderen. Laat de rijst goed uitlekken.
 2. Voeg de gespoelde rijst toe aan de slowcooker en verspreid deze gelijkmatig over de bodem.
 3. Giet het water over de rijst in de slowcooker. Voeg indien gewenst een snufje zout toe voor extra smaak.
 4. Plaats het deksel stevig op de slowcooker en stel de kookstand in op laag.
 5. Laat de jasmijnrijst langzaam koken in de slowcooker gedurende 2 tot 3 uur, afhankelijk van de gewenste textuur. Roer de rijst halverwege de kooktijd voorzichtig door met een vork om te voorkomen dat deze aan de bodem blijft plakken.
 6. Controleer na 2 uur of de rijst gaar is en of al het water is opgenomen. Indien nodig, laat de rijst dan nog een uur verder koken tot de gewenste zachtheid is bereikt.
 7. Zodra de rijst gaar is, schakel je de slowcooker uit en laat je de rijst enkele minuten rusten met het deksel er nog op. Dit helpt de stoom te laten ontsnappen en zorgt voor een luchtige textuur.

Veelgestelde vragen.

Kan ik jasmijnrijst bewaren in de vriezer?
Hoewel het mogelijk is om het in de vriezer te bewaren, kan dit de textuur en smaak beïnvloeden. Het is beter om jasmijnrijst op een koele, droge plaats te bewaren.

Kan ik jasmijnrijst gebruiken voor het maken van sushi?
Hoewel deze rijst een heerlijke smaak en textuur heeft, is het niet ideaal voor sushi vanwege zijn aroma. Sushi wordt traditioneel gemaakt met kortkorrelige rijst.

Moet ik jasmijnrijst spoelen voordat ik het kook?
Ja, het spoelen helpt overtollig zetmeel en onzuiverheden te verwijderen, wat resulteert in een luchtigere en smaakvollere rijst.

Kan ik jasmijnrijst vervangen door basmatirijst in recepten?
Hoewel beide soorten vergelijkbare eigenschappen hebben, hebben ze elk hun unieke smaakprofiel. Het is het beste om ze niet direct te vervangen, tenzij het recept flexibel is.

Wat is het verschil tussen witte en bruine jasmijnrijst?
Witte jasmijnrijst is gepolijst om de buitenste laag te verwijderen, terwijl bruine jasmijnrijst de volledige korrel behoudt, inclusief de zemelen en kiem. Bruine jasmijnrijst heeft een hoger vezelgehalte en een nootachtige smaak.

Kan ik jasmijnrijst gebruiken voor het maken van rijstepap?
Ja, het kan worden gebruikt voor het maken van rijstepap. Het resulteert in een romige en aromatische pap die perfect is voor het ontbijt of als dessert.