Kan wijn bederven?

Kan wijn bederven?

Kan wijn bederven? Het is een geliefde drank die al eeuwenlang wordt genoten, maar deze alocholische drank ook bederven? Dit is een vraag die veel wijnliefhebbers zich stellen. In dit artikel gaan we dieper in op het onderwerp wijnbederf, inclusief tips om het te voorkomen, het verschil tussen witte, rode en rosé wijnen en hoe lang je wijn kunt bewaren en hoe.

Wat is wijnbederf?

Wijnbederf is het proces waarbij de kwaliteit van de wijn achteruitgaat en uiteindelijk ondrinkbaar wordt. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals blootstelling aan zuurstof, warmte, licht en bacteriën.

Oorzaken van bederf

Er zijn diverse factoren die kunnen bijdragen aan wijnbederf. Zo kan de kurk van de fles beschadigd zijn, waardoor er lucht bij de wijn komt. Ook bacteriën, gisten en schimmels kunnen in de wijn terechtkomen en het bederf versnellen.

Hoe herken je bedorven wijn?

Een bedorven wijn heeft vaak een vreemde geur, zoals azijn of rotte eieren. Ook kan de smaak sterk veranderd zijn, waardoor de wijn niet meer lekker is. In sommige gevallen verandert ook de kleur van de wijn, bijvoorbeeld doordat een witte wijn bruinig wordt.

Kan wijn bederven?

Ja, wijn kan bederven. Hoewel het relatief lang houdbaar is, kan wijn na verloop van tijd achteruitgaan in kwaliteit en uiteindelijk ondrinkbaar worden. Dit geldt zowel voor geopende als ongeopende flessen.

Hoe lang kun je wijn bewaren?

De houdbaarheid van wijn is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type wijn, de bewaaromstandigheden en de kwaliteit van de wijn zelf. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen voor het bewaren van wijn:

Bewaartermijnen per wijnsoort

 1. Witte wijnen: 1 tot 3 jaar
 2. Rode wijnen: 2 tot 5 jaar
 3. Rosé wijnen: 1 tot 2 jaar
 4. Bewaarwijnen (zoals vintage port of bepaalde rode wijnen): tot wel 20 jaar of langer

Bewaaromstandigheden

Om wijn zo lang mogelijk goed te houden, is het belangrijk om rekening te houden met de volgende bewaaromstandigheden:

 1. Temperatuur: ideaal is een constante temperatuur van ongeveer 12-15°C
 2. Luchtvochtigheid: een relatieve luchtvochtigheid van 60-75% is aan te raden
 3. Licht: wijn moet beschermd worden tegen direct zonlicht en felle verlichting
 4. Trillingen: zorg voor een rustige omgeving zonder veel trillingen of schokken

Verschil in bederf tussen witte, rode en rosé wijnen

Er zijn enkele verschillen in bederf tussen witte, rode en rosé wijnen. Over het algemeen zijn rode wijnen beter bestand tegen bederf dan witte en rosé wijnen. Dit komt doordat rode wijnen meer tannines bevatten, die als natuurlijke conserveringsmiddelen fungeren. Witte en rosé wijnen hebben minder tannines en zijn daarom gevoeliger voor bederf.

Tips om wijnbederf te voorkomen

Om te voorkomen dat je wijn bederft, kun je de volgende tips in acht nemen:

 1. leg de fles horizontaal neer, zodat de wijn in contact blijft met de kurk. Dit helpt om de kurk vochtig te houden en voorkomt dat er lucht in de fles komt.
 2. bewaar de wijn op een plek met een constante temperatuur van ongeveer 12-15°C. Grote temperatuurschommelingen kunnen de kwaliteit van de wijn aantasten.
 3. Een relatieve luchtvochtigheid van 60-75% helpt om de kurk in goede conditie te houden en voorkomt uitdroging.
 4. Wijn kan worden aangetast door UV-licht, dus bewaar de fles uit de buurt van direct zonlicht en felle verlichting.
 5. Als je een geopende fles wijn wilt bewaren, gebruik dan een wijnstop om de wijn zo goed mogelijk af te sluiten en te beschermen tegen zuurstof.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan ik een geopende fles wijn bewaren?
Een geopende fles wijn kun je het beste binnen enkele dagen consumeren. Witte en rosé wijnen blijven doorgaans 3 tot 5 dagen goed, terwijl rode wijnen tot wel 5 tot 7 dagen houdbaar zijn mits goed afgesloten en in de koelkast bewaard.

Heeft de prijs van de wijn invloed op de houdbaarheid?
Over het algemeen geldt dat duurdere wijnen van betere kwaliteit zijn en vaak langer bewaard kunnen worden. Echter, dit is geen garantie en er zijn ook goedkopere wijnen die goed kunnen rijpen en lang houdbaar zijn.

Kan bedorven wijn nog gebruikt worden voor bijvoorbeeld koken?
Hoewel bedorven wijn niet meer lekker is om te drinken, kan het soms nog wel gebruikt worden om mee te koken. De hitte van het koken zal eventuele bacteriën en schimmels doden, maar de smaak kan wel beïnvloed worden door de bedorven wijn. Het is daarom beter om verse wijn te gebruiken als je een gerecht wilt bereiden waarin wijn een belangrijk ingrediënt is.

Wat gebeurt er als ik bedorven wijn drink?
Het drinken van bedorven wijn is meestal niet gevaarlijk, maar het kan wel onaangenaam zijn vanwege de onaangename geur en smaak. In sommige gevallen kan het leiden tot maagklachten, maar dit is relatief zeldzaam.

Zijn er speciale wijnbewaarsystemen die ik kan gebruiken om mijn wijn langer te bewaren?
Er zijn diverse wijnbewaarsystemen op de markt die kunnen helpen om je wijn langer te bewaren. Dit varieert van simpele wijnrekken tot wijnklimaatkasten die de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig reguleren. Afhankelijk van je budget en de hoeveelheid wijn die je wilt bewaren, kun je een passend systeem kiezen om je wijn in optimale conditie te houden.