Kikkererwten invriezen

Kikkererwten invriezen

Kikkererwten invriezen is een slimme manier om deze voedzame peulvruchten langer te bewaren. Of je nu een grote hoeveelheid hebt gekocht of over hebt van een maaltijd, door kikkererwten in te vriezen zorg je ervoor dat ze klaar zijn voor gebruik wanneer je ze nodig hebt. In dit artikel leid ik je door het proces van het invriezen van kikkererwten, geef ik tips over hoe je ze het beste kunt bewaren in de koelkast, en bespreek ik of vacumeren een goede optie is om de houdbaarheid te verlengen.

Kikkererwten zijn ongelooflijk veelzijdig en kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan gerechten, van salades en soepen tot hummus en curry’s. Ze zijn niet alleen lekker, maar ook een geweldige bron van eiwitten, vezels en belangrijke voedingsstoffen. Daarom is het handig om altijd een voorraadje bij de hand te hebben, en invriezen is daarvoor de perfecte oplossing.

klein

Kikkererwten invriezen

Kikkererwten invriezen is een fantastische manier om deze veelzijdige peulvruchten langdurig te bewaren. Het is een eenvoudig proces dat ervoor zorgt dat je altijd een gezonde, voedzame toevoeging hebt voor je maaltijden.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Invriestijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 1 uur 40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Kikkererwten invriezen
Porties: 1 Portie
calorieën: 119kcal

Ingrediënten

  • Kikkererwten vers of gekookt

Instructies

  • Begin met het selecteren van verse of gekookte kikkererwten. Als je rauwe kikkererwten gebruikt, week ze dan eerst 8 tot 12 uur in water, zodat ze zacht worden. Kook ze vervolgens in een grote pan met water tot ze gaar zijn, wat ongeveer 1 tot 2 uur kan duren.
  • Giet de kikkererwten af na het weken en spoel ze grondig af. Breng een grote pan water aan de kook en voeg de geweekte kikkererwten toe. Laat ze koken tot ze zacht zijn (dit kan 1 tot 1,5 uur duren). Dit is een cruciale stap, want goed gekookte kikkererwten vriezen beter in.
  • Na het koken, giet de kikkererwten af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Het is belangrijk dat de kikkererwten volledig afkoelen voordat je ze invriest, om ijskristalvorming te voorkomen.
  • Verdeel de afgekoelde kikkererwten in porties, afhankelijk van hoeveel je gewoonlijk gebruikt. Dit maakt het gemakkelijker om later de juiste hoeveelheid te ontdooien.
  • Gebruik vriesbestendige zakjes of bakjes om de kikkererwten in te vriezen. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakjes haalt voordat je ze sluit. Dit helpt vriesbrand te voorkomen en houdt de kikkererwten vers.
  • Label de verpakkingen met de datum van invriezen. Kikkererwten kunnen tot ongeveer 12 maanden in de vriezer bewaard worden zonder significant kwaliteitsverlies.
  • Wanneer je klaar bent om de kikkererwten te gebruiken, haal dan de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en laat deze ontdooien in de koelkast of gebruik ze direct in gekookte gerechten.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 85gram | Caloriën: 119kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 7.5g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 0.5g | Vezels: 5.4g | Calcium: 45mg | IJzer: 1.8mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Het bewaren van verse kikkererwten in de koelkast is eenvoudig. Zorg ervoor dat ze in een luchtdichte verpakking zitten en ze blijven tot een week goed. Zijn ze gekokt, kunnen deze peulvruchten nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaard worden.

In de vriezer blijven ze tot 12 maanden goed, terwijl ze in de koelkast slechts maximaal een week houdbaar zijn.

Kun je met vacumeren kikkererwten langer bewaren?

Vacumeren is een effectieve methode om kikkererwten langer vers te houden. Door de lucht te verwijderen, voorkom je de groei van bacteriën en schimmels.

Na het vacumeren kun je de kikkererwten in de koelkast of vriezer bewaren. In de vriezer blijven ze tot wel 18 maanden goed.

Veelgestelde vragen

Kunnen gekookte kikkererwten worden ingevroren?
Ja, gekookte kikkererwten kunnen uitstekend worden ingevroren.

Hoe lang kun je kikkererwten in de vriezer bewaren?
In de vriezer blijven ze tot 12 maanden goed.

Moet je kikkererwten ontdooien voor gebruik?
Je kunt ze ontdooien, maar voor sommige recepten kunnen ze direct uit de vriezer worden gebruikt.

Kun je kikkererwten in blik invriezen?
Ja, maar spoel ze eerst af en droog ze goed af

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Voltooi de berekening. (Helaas is dit nodig vanwege de vele spamberichten) Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.