Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen

Oliebollen opwarmen kan soms een hele uitdaging lijken, vooral als je wilt dat ze net zo lekker smaken als toen ze vers uit de frituurpan kwamen. Oliebollen, de traditionele Nederlandse lekkernij die vooral rond Oud en Nieuw populair is, zijn het lekkerst als ze warm en knapperig zijn. Maar hoe zorg je ervoor dat je de volgende dag of zelfs dagen later nog steeds kunt genieten van dat heerlijke oliebolletje?

Het lijkt misschien eenvoudig: je gooit ze gewoon even in de magnetron of oven, en klaar is Kees. Toch? Niet helemaal. Oliebollen opwarmen vereist net een beetje extra aandacht om ervoor te zorgen dat ze niet uitdrogen of hun smaak verliezen. Of je ze nu zelf hebt gebakken, hebt gekocht bij een kraam of zelfs hebt ingevroren voor later gebruik, er zijn verschillende methoden om ze op te warmen en weer net zo lekker te maken als voorheen.

klein

Oliebollen opwarmen in de oven

Oliebollen opwarmen in de oven is een uitstekende manier om ze weer heerlijk warm en knapperig te krijgen, alsof ze net uit het vet komen. Deze methode is vooral handig als je een grote hoeveelheid oliebollen tegelijk wilt opwarmen, perfect voor als je gasten hebt of gewoon een flinke voorraad hebt liggen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 Portie
Calorieën 266 kcal

Materialen

 • Oven

Ingrediënten
  

 • Oliebollen zoveel als je nodig hebt
 • Water of melk optioneel

Instructies
 

 • Begin met het voorverwarmen van je oven op 160 graden Celsius. Het is belangrijk dat de oven goed op temperatuur is, zodat de oliebollen gelijkmatig opwarmen.
 • Leg de oliebollen op een stuk bakpapier op het ovenrooster of direct op het rooster. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen, zodat de warme lucht er goed omheen kan circuleren.
 • Als je bang bent dat ze uitdrogen, kun je ze lichtjes bestrijken met wat water of melk. Gebruik hiervoor een kwastje en zorg ervoor dat je het niet te nat maakt.
 • Plaats het in het midden van de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 8 tot 10 minuten opwarmen. De exacte tijd kan afhangen van je oven en de grootte van de oliebollen.
 • Controleer na 8 minuten om te zien of ze al warm genoeg zijn. Pas de tijd zo nodig aan. Als ze aan één kant warmer zijn dan de andere, kun je ze halverwege de tijd even omdraaien.
 • Haal ze uit de oven zodra ze warm zijn en serveer ze direct. Pas op, ze kunnen van binnen erg heet zijn.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 65gramCalorieën: 266kcalKoolhydraten: 42gEiwit: 6.5gVet: 7.5gVerzadigd vet: 2gCholesterol: 20mgVezels: 1.8gSuiker: 15gVitamin A: 0.01IUVitamin C: 0.8mgCalcium: 60mgIJzer: 1mg
Trefwoord Oliebollen opwarmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Oliebollen opwarmen in de magnetron


Oliebollen opwarmen in de magnetron is een snelle en efficiënte manier om deze lekkernij weer warm en smakelijk te maken. Zeker wanneer je plotseling trek krijgt in een oliebol, maar geen tijd of zin hebt om de oven voor te verwarmen, biedt de magnetron uitkomst. Het belangrijkste bij deze methode is dat je oplet dat de oliebollen niet te lang in de magnetron blijven en uitdrogen of taai worden. Hieronder vind je een eenvoudig en snel recept om je oliebollen in de magnetron op te warmen.

Ingrediënten

 • Oliebollen (hoeveelheid naar wens)

Bereiding

 1. Leg de oliebollen op het magnetronbestendige bord. Als je wilt dat ze extra zacht blijven, kun je een stukje keukenpapier bevochtigen en dit onder de oliebollen leggen. Dit helpt om uitdrogen te voorkomen.
 2. Dek ze af met magnetronfolie of een magnetrondeksel. Dit helpt om de warmte beter vast te houden en zorgt ervoor dat de oliebollen gelijkmatig opwarmen.
 3. Zet het bord in de magnetron. Gebruik een gemiddeld vermogen (rond de 600 watt) en warm de oliebollen op gedurende 1 tot 2 minuten. De exacte tijd hangt af van de hoeveelheid oliebollen en het vermogen van je magnetron.
 4. Controleer na 1 minuut of ze al warm genoeg zijn. Pas op dat je je niet verbrandt, want de binnenkant kan erg heet worden. Als ze nog niet warm genoeg zijn, zet je ze nog even terug in de magnetron.
 5. Haal ze uit de magnetron, verwijder de folie of deksel en laat ze even kort afkoelen. Pas op met de eerste hap, zeker als de oliebollen vulling hebben, want de binnenkant kan verraderlijk heet zijn.

Oliebollen opwarmen in de airfryer

Oliebollen opwarmen in een Airfryer is een uitstekende manier om deze heerlijke lekkernijen weer knapperig en warm te krijgen. Het mooie van een Airfryer is dat het de oliebollen kan opwarmen zonder ze uit te drogen of te vettig te maken, iets dat kan gebeuren als je ze in de magnetron of oven opwarmt. Bovendien is het een snelle methode, perfect voor als je onverwachts trek krijgt in een lekkere oliebol.

Ingrediënten

 • Oliebollen

Bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je Airfryer op 160 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de oliebollen gelijkmatig opwarmen en hun knapperigheid terugkrijgen.
 2. Als je oliebollen nog in de koelkast of vriezer liggen, haal ze er dan uit en laat ze even op kamertemperatuur komen. Dit helpt om een gelijkmatige opwarming te bevorderen.
 3. Leg ze in het mandje van de Airfryer. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen en er genoeg ruimte tussen zit voor de hete lucht om te circuleren. Als je wilt, kun je een stukje bakpapier op de bodem van het mandje leggen om eventuele kruimels op te vangen.
 4. Stel de timer van je Airfryer in op ongeveer 5 minuten en laat het opwarmen. Het is belangrijk om halverwege de tijd even te kijken en ze eventueel om te draaien voor een gelijkmatige opwarming.
 5. Na het opwarmen, haal je de oliebollen uit de Airfryer en laat je ze even afkoelen. Ze zijn nu weer heerlijk warm, knapperig van buiten en zacht van binnen.

Ingevroren oliebollen opwarmen

Heb je oliebollen ingevroren om ze langer te kunnen bewaren? Geen probleem, ook die kun je prima opwarmen. Haal ze eerst uit de vriezer en laat ze ongeveer een uur op kamertemperatuur komen.

Je kunt ze op dezelfde manier opwarmen als hierboven beschreven. Kies de methode die je het fijnst vindt en volg de stappen.

Hou er rekening mee dat het opwarmen van ingevroren oliebollen iets langer duurt dan wanneer ze op kamertemperatuur zijn. Geef ze dus even de tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik oliebollen ook opwarmen in de pan?
Ja, dat kan zeker. Verhit een beetje boter in de pan en bak de oliebollen aan beide kanten tot ze warm zijn.

Hoe lang kan ik oliebollen bewaren?
Je kunt ze het beste vers eten, maar je kunt ze ook een paar dagen in een afgesloten trommel bewaren. Ingevroren blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

Kan ik oliebollen ook koud eten?
Ja, je kunt ze ook prima koud eten. Ze zijn het lekkerst als ze vers en warm zijn, maar ook koud smaken ze nog steeds goed.

Wat is de beste manier om oliebollen op te warmen zonder dat ze uitdrogen?
De beste manier om uitdroging te voorkomen is om ze in de oven op te warmen en ze halverwege even te bestrijken met wat water of melk.

Kan ik oliebollen opwarmen in de magnetron als ze gevuld zijn met rozijnen of krenten?
Ja, dat kan. Let wel op dat de vulling erg heet kan worden, dus even laten afkoelen voordat je een hap neemt is aan te raden.