Paksoi invriezen

Paksoi invriezen

Paksoi invriezen is een uitstekende methode om deze voedzame bladgroente langdurig te bewaren zonder dat deze zijn karakteristieke smaak en textuur verliest. Deze groente, die oorspronkelijk uit Azië komt, is niet alleen rijk aan vitamines en mineralen, maar is ook extreem veelzijdig in gebruik. Of je nu een teveel aan paksoi hebt gekocht of je eigen oogst wilt bewaren, door paksoi te invriezen zorg je ervoor dat je altijd een gezonde optie bij de hand hebt voor je volgende maaltijd.

Maar waarom zou je deze groente invriezen? Een van de voornaamste redenen is de verlenging van de houdbaarheid. Verse paksoi kan in de koelkast snel verleppen of slijmerig worden, wat niet alleen onaantrekkelijk is, maar ook een verspilling van geld en voedsel. Invriezen stopt het verouderingsproces en behoudt de kwaliteit voor maanden of zelfs tot een jaar. Dit maakt het niet alleen een economisch verstandige keuze, maar helpt ook bij het plannen van maaltijden en het verminderen van voedselverspilling.

Daarnaast blijven door paksoi te invriezen de meeste voedingsstoffen bewaard. Het blancheren van paksoi voor het invriezen is een cruciale stap die helpt om vitamines zoals vitamine C en de frisse groene kleur te behouden. Deze voorbehandeling inactiveert ook enzymen die de afbraak van kleur, smaak en textuur kunnen versnellen. Zo ben je verzekerd van een product dat niet alleen praktisch is in opslag, maar ook bijdraagt aan een gezond dieet.

klein

Paksoi invriezen

Paksoi invriezen is een perfecte manier om de houdbaarheid van deze voedzame groente te verlengen, terwijl je de voedingswaarde en textuur behoudt. Of je nu een overschot hebt uit je eigen tuin of gebruik wilt maken van een aanbieding in de winkel, het invriezen van paksoi zorgt ervoor dat je altijd een gezonde toevoeging hebt voor je maaltijden. Hieronder vind je een eenvoudig recept om paksoi succesvol in te vriezen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 13 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 1 Portie
Calorieën 9 kcal

Materialen

 • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten
  

 • Verse paksoi
 • Kom met ijswater
 • Keukenpapier
 • Vriesbestendige zakken of bakjes

Instructies
 

 • Begin met het zorgvuldig wassen van de paksoi om alle vuil en resten te verwijderen. Snijd de onderkant van de stelen af en scheid de bladeren van de stelen. Je kunt ervoor kiezen om de stelen in kleinere stukken te snijden als je dat prettiger vindt voor gebruik in toekomstige gerechten.
 • Breng een grote pan water aan de kook. Voeg de paksoi bladeren en stelen toe aan het kokende water en blancheer de groente gedurende ongeveer 1 tot 2 minuten. Blancheren is belangrijk omdat het enzymen inactief maakt die anders de kwaliteit van de paksoi tijdens het invriezen kunnen verminderen.
 • Haal de paksoi na het blancheren onmiddellijk uit de pan en dompel deze onder in een kom met ijswater. Dit stopt het kookproces snel en behoudt de frisse groene kleur van de paksoi.
 • Haal het uit het ijswater en laat deze uitlekken in een vergiet. Dep de bladeren en stelen daarna droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Dit helpt om ijsvorming tijdens het invriezen te minimaliseren.
 • Leg de droge paksoi op een bakplaat, zorg ervoor dat de stukken elkaar niet overlappen. Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de paksoi enkele uren invriezen tot deze volledig hard is. Dit voorkomt dat de bladeren en stelen aan elkaar kleven.
 • Zodra de groente volledig bevroren is, verplaats je de stukken naar vriesbestendige zakken of bakjes. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken haalt voordat je ze verzegelt. Label de zakken of bakjes met de datum, zodat je weet hoelang de paksoi al bewaard wordt.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200gramCalorieën: 9kcalKoolhydraten: 0.8gEiwit: 1gVezels: 1gVitamin A: 0.3IUVitamin C: 20mgCalcium: 50mgIJzer: 0.5mg
Trefwoord Paksoi invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Als je de paksoi slechts een paar dagen wilt bewaren, kun je deze het beste in de koelkast houden. Wikkel de paksoi in keukenpapier en plaats het in een open plastic zak in de groentelade.

Te veel vocht kan leiden tot slijmerige bladeren. Zorg ervoor dat de paksoi niet te nat is verpakt.

Kun je met vacumeren paksoi langer bewaren?

Vacumeren verwijdert lucht rond de groente, wat de groei van bacteriën en schimmels vertraagt. Dit kan een uitstekende manier zijn voor langere opslag, vooral als je ruimte hebt in je vriezer.

Veelgestelde vragen

Kan ik paksoi rauw invriezen zonder te blancheren?
Blancheer deze groente altijd voordat je het invriest om de beste kwaliteit te behouden. Blancheren helpt om de kleur, textuur en voedingswaarden te behouden.

Hoelang kan ik paksoi bewaren in de vriezer?
Correct ingevroren kan het tot 12 maanden in de vriezer bewaard worden zonder aanzienlijk verlies van kwaliteit.

Is er een verschil in houdbaarheid tussen de stelen en de bladeren?
Zowel de stelen als de bladeren hebben ongeveer dezelfde houdbaarheid wanneer ze goed zijn voorbereid en ingevroren.

Kan ik ingevroren paksoi direct gebruiken in gerechten?
Ja, ingevroren paksoi kan direct uit de vriezer worden gebruikt in gekookte gerechten zoals soepen en roerbakgerechten.

Hoe weet ik of mijn ingevroren paksoi nog goed is?
Controleer op ijskristallen, vriesbrand en een vreemde geur als indicatoren dat de kwaliteit mogelijk is afgenomen.

Kan ik paksoi ook op andere manieren conserveren?
Naast invriezen kun je paksoi ook inmaken of fermenteren als alternatieve conserveringsmethoden.

Wat kan ik doen als mijn paksoi in de koelkast slijmerig wordt?
Vermijd overmatig vocht en bewaar het in een open zak met keukenpapier om vocht te absorberen en slijmvorming te minimaliseren.