Rabarber koken

Hoe lang rabarber koken? Een veelzijdige groente die je op verschillende manieren kunt bereiden, maar die vaak als bijgerecht wordt gegeten bij aardappelen, groente en vlees. Maar deze frisse en fruitige groente, want je zou bijna denken dat het een fruitsoort is, wordt ook veel gebruikt in desserts, in taarten, en de laatste tijd wordt rabarberijs ook steeds populairder. In dit artikel beginnen we met een eenvoudig recept om rabarber te koken.

klein

Hoe lang rabarber koken?

In het onderstaande recept voor rabarber koken, gebruiken we de gebruikelijke methode, dus we koken gewoon in een pan.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Rabarber koken
Porties: 4 Personen
calorieën: 14kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten

  • 500 gram verse rabarber
  • 100 gram suiker
  • 1 eetlepel water

Instructies

  • Was de rabarberstelen grondig en snijd de uiteinden af.
  • Snij de stelen in stukjes van ongeveer 2 cm lang.
  • Doe de rabarberstukjes in een pan.
  • Voeg de suiker en het water toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 10 minuten op laag vuur koken, totdat de rabarber zacht is geworden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 255Gram | Caloriën: 14kcal | Koolhydraten: 2g | Vet: 0.1g | Vezels: 2g | Vitamin A: 0.01IU | Vitamin C: 10mg | Calcium: 86mg | IJzer: 0.5mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van verse rabarber

Kleur en textuur

Bij het kopen van verse rabarber is het belangrijk om op de kleur en textuur te letten. Kies voor stevige stelen met een heldere, rood-roze kleur. Vermijd stelen die er slap of verlept uitzien.

Seizoen

Het is een seizoensgebonden groente, met het hoogseizoen tussen april en juli. In deze periode is de smaak het beste en zijn de stelen het meest sappig.

Hoe rabarber bewaren

Er zijn verschillende manieren om rabarber te bewaren, afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren.

Koelkast

Bewaar rabarberstelen in de groentelade van de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek. Zo blijven ze ongeveer een week vers.

Invriezen

De bereide groente kan ook ingevroren worden om het langer te bewaren. Snij de stelen in stukjes en vries ze in een luchtdichte zak of bakje in. Zo blijft rabarber tot zes maanden houdbaar. Kijk hier hoe.

Vacumeren

Door rabarber te vacumeren, verwijder je alle lucht en blijft het langer vers. Je kunt de vacuümverpakte rabarber in de koelkast bewaren, of invriezen voor een langere houdbaarheid. Met vacumeren kun je de houdbaarheid 2 tot 3 keer verlengen. In de koelakst dus 2 tot 3 weken, en in de vriezer tot ruim een jaar.

Inmaken en wecken

Rabarber kan ook ingemaakt of geweckt worden. Zo blijft het tot een jaar houdbaar. Kook de rabarber eerst met suiker, zoals in het recept beschreven, en doe het vervolgens in gesteriliseerde potten. Sluit de potten af en laat ze afkoelen, waarna ze op een koele, donkere plek bewaard kunnen worden.

Andere manieren om rabarber te koken

Naast het koken in een pan, zijn er ook andere manieren om deze veelzijdige groente te bereiden.

Magnetron

Rabarber koken in de magnetron is snel en eenvoudig. Doe de stukjes steel in een magnetronbestendige schaal, voeg suiker en een klein beetje water toe, en dek af met magnetronfolie. Kook de rabarber op vol vermogen gedurende 5 tot 8 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid.

Airfryer

Hoewel minder gebruikelijk, kan het ook in een airfryer bereid worden. Meng de stukjes steel met suiker en doe ze in een ingevette airfryermand. Bak de rabarber op 180 graden Celsius gedurende 10 tot 15 minuten, tot het zacht is.

Snelkookpan

In een snelkookpan kan de groente onder hoge druk gekookt worden, wat resulteert in een kortere kooktijd. Voeg de rabarber, suiker en water toe aan de snelkookpan en kook op hoge druk gedurende 5 minuten.

Slowcooker

Rabarber kan ook langzaam gegaard worden in een slowcooker. Voeg de rabarber, suiker en een klein beetje water toe aan de slowcooker en laat het geheel 3 tot 4 uur op lage stand garen.

Voorbeelden van hoe je rabarber kunt bereiden

Het is een veelzijdige groente en kan op verschillende manieren in gerechten verwerkt worden. Hier zijn enkele voorbeelden:

Rabarbertaart

Een klassieke manier is in een rabarbertaart. Combineer de gekookte rabarber met een kruimelige deegbodem en een zoete kruimellaag voor een heerlijk dessert.

Rabarberdessert

Rabarber kan ook verwerkt worden in verschillende desserts, zoals rabarbercrumble, rabarbercompote of rabarber met vanillevla.

Rabarberijs

Voor een verfrissend zomerse traktatie kun je rabarberijs maken. Pureer gekookte rabarber met suiker en meng dit met een basis van vanille-ijs. Laat het mengsel bevriezen tot een heerlijk, romig rabarberijs.

Veelgestelde vragen

Wat is het beste seizoen om rabarber te kopen?
Het beste seizoen is tussen april en juli, wanneer de smaak het beste is en de stelen het meest sappig zijn.

Hoe maak je rabarberijs?
Pureer gekookte rabarber met suiker en meng dit met een basis van vanille-ijs. Laat het mengsel bevriezen tot een heerlijk, romig rabarberijs.

Is rabarber een groente of een fruit?
Rabarber is een groente, hoewel het vaak wordt gebruikt in zoete gerechten zoals taarten en desserts.

Wat kan ik doen met overgebleven rabarber?
Overgebleven rabarber kan worden verwerkt in verschillende gerechten, zoals rabarbercrumble, rabarbercompote of rabarber met vanillevla. Daarnaast kan je de rabarber ook invriezen, vacumeren, inmaken of wecken om het langer te bewaren.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.