Rabarberjam maken

Rabarberjam maken

Rabarberjam maken is een verrukkelijke manier om de frisse, ietwat zurige smaak van rabarber te veranderen in een zoete traktatie die het hele jaar door genoten kan worden. Deze traditionele jam, bekend om zijn prachtige roze-rode kleur en unieke smaak, is een favoriet bij velen en biedt een perfecte balans tussen zoet en zuur. Of je nu een ervaren jam-maker bent of nieuw bent in de wereld van het inmaken, het maken van rabarberjam is een eenvoudig en bevredigend project.

Rabarber, een groente die vaak als fruit wordt behandeld, markeert de komst van de lente. Het is een van de eerste “vruchten” van het seizoen die we in de keuken kunnen verwelkomen. Hoewel rabarber op zichzelf door zijn natuurlijke zuurheid niet bij iedereen geliefd is, transformeert het koken met suiker of andere zoetstoffen het in een heerlijke ingrediënt voor jams, desserts, en zelfs hartige gerechten.

Het maken van rabarberjam is niet alleen een uitstekende manier om deze seizoensgroente te gebruiken, maar ook een fantastische methode om de houdbaarheid te verlengen. Met slechts een paar ingrediënten en wat eenvoudige stappen kun je een jam maken die de smaak van rabarber op zijn best vastlegt. Bovendien, door te variëren met de hoeveelheid suiker, het toevoegen van andere fruitsoorten of zelfs het creëren van een versie zonder toegevoegde suikers, kun je een jam maken die precies naar jouw smaak is.

klein

Recept rabarberjam maken

Rabarberjam maken, in dit geval met suiker, is een zoete manier om de unieke, friszure smaak van rabarber te bewaren. Deze jam is niet alleen een heerlijke toevoeging aan je ontbijttafel, maar ook een prachtige manier om de lente en zomer in je keuken te brengen. Met een paar simpele ingrediënten en enkele eenvoudige stappen, kun je genieten van je eigen huisgemaakte rabarberjam.
Voorbereidingstijd: 30 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Afkoelen: 2 uur
Totale tijd: 2 uur 45 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Aardbeien rabarberjam maken
Porties: 4 Jampotten
calorieën: 164kcal

Materialen

 • Jampotten

Ingrediënten

 • 1 kilo rabarber schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
 • 1 kilo fijne kristalsuiker
 • Het sap van 1 grote citroen
 • 4 gesteriliseerde jampotten

Instructies

 • Begin met het schoonmaken van de rabarber. Verwijder de bladeren (deze zijn giftig en worden niet gebruikt) en snijd de stengels in stukjes van ongeveer 2 cm lang.
 • Doe de gesneden rabarber in een grote pan. Voeg de kristalsuiker en het citroensap toe. Laat het geheel op laag vuur koken, roer af en toe, totdat de suiker volledig is opgelost.
 • Zodra de suiker is opgelost, verhoog je het vuur en laat je de jam snel koken. Het mengsel zal beginnen te borrelen en dikker worden. Dit proces duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Test de dikte van de jam door een beetje op een koud bordje te druppelen; als het stolt, is de jam klaar.
 • Steriliseer de jampotten door ze te koken in water of door ze in een oven te plaatsen op 100°C voor 10 minuten. Gebruik een trechter of een soeplepel om de hete jam in de schone, hete potten te gieten, waarbij je ruimte laat van ongeveer 1 cm aan de bovenkant. Veeg eventuele morsingen langs de rand van de pot weg met een schoon doekje.
 • Sluit de potten onmiddellijk met de deksels en zet ze omgekeerd neer om af te koelen. Dit helpt bij het creëren van een vacuüm seal die de jam langer houdbaar maakt.
 • Bewaar de afgekoelde potten op een koele, donkere plaats. Eenmaal geopend, bewaar de jam in de koelkast en probeer binnen een maand te consumeren voor de beste smaak en kwaliteit.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 50gram | Caloriën: 164kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwit: 1g | Vezels: 4g | Suiker: 38g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Recept zonder toegevoegde suikers

Rabarberjam maken met suikervervanger is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een gezondere variant van de traditionele rabarberjam. Door suiker te vervangen door een alternatieve zoetstof, kun je nog steeds genieten van de heerlijke smaak van rabarberjam, maar dan met minder calorieën. Dit recept is perfect voor mensen die hun suikerinname willen beperken zonder in te leveren op smaak.

Ingrediënten

 • 1 kilo rabarber, schoongemaakt en in kleine stukjes gesneden
 • 200 tot 300 gram suikervervanger (zoals stevia of erythritol, afhankelijk van de zoetheid en aanbevelingen van het product)
 • Sap van 1 grote citroen
 • 1 theelepel vanille-extract (optioneel, voor extra smaak)
 • 4 gesteriliseerde jampotten

Bereiding

 1. Begin met het schoonmaken en snijden van de rabarber in kleine stukjes. Plaats deze stukjes in een grote pan.
 2. Voeg de suikervervanger en het citroensap toe aan de pan. Als je vanille-extract gebruikt, kun je dit ook nu toevoegen. Meng de ingrediënten goed door elkaar.
 3. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de mix aan de kook. Zodra het kookt, verlaag je het vuur zodat het mengsel zachtjes kan sudderen. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten koken, of tot de rabarber volledig zacht is geworden en begint uiteen te vallen. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
 4. Afhankelijk van de gekozen suikervervanger, kan het zijn dat de jam minder snel indikt dan met gewone suiker. Als de jam na 15 minuten koken nog te vloeibaar is, kun je een beetje meer suikervervanger of een natuurlijk verdikkingsmiddel zoals chiazaad toevoegen. Laat de jam daarna nog een paar minuten doorkoken.
 5. Gebruik een trechter om de hete jam in schone jampotten te gieten, laat ongeveer 1 cm ruimte aan de bovenkant. Sluit de potten direct af met de deksels.
 6. Draai de potten om en laat ze op hun deksels staan tot ze volledig zijn afgekoeld. Dit helpt bij het creëren van een vacuüm. Bewaar de jam vervolgens op een koele, donkere plaats.

Houdbaarheid en bewaren

Rabarberjam met suiker is, wanneer deze in een gesloten pot wordt bewaard, ongeveer 1 jaar houdbaar. Eenmaal geopend, is het aan te raden de jam binnen een maand te consumeren en in de koelkast te bewaren.

De houdbaarheid van de jam zonder suiker is korter. In een gesloten pot kun je deze jam ongeveer 6 maanden bewaren. Na opening is het beste om de jam binnen twee weken te gebruiken en altijd in de koelkast te bewaren.

Bewaartips

 1. Steriliseer je jampotten, dit is cruciaal om de houdbaarheid van je jam te verlengen.
 2. Voordat je de jam opent, kun je deze het beste bewaren op een plek waar het koel en donker is.
 3. Zodra je de jam hebt geopend, bewaar je deze in de koelkast om de versheid te behouden.

Rabarberjam maken is niet alleen een plezierige bezigheid, maar het resulteert ook in een heerlijke traktatie die je kunt delen met familie en vrienden of zelf kunt genieten. Of je nu kiest voor de traditionele versie met suiker of de gezondere variant zonder suiker, je zult ongetwijfeld genieten van de unieke smaak van zelfgemaakte rabarberjam.

Veelgestelde vragen

Kan ik ook bevroren rabarber gebruiken voor het maken van jam?
Ja, bevroren rabarber is prima te gebruiken. Laat het eerst ontdooien voor je begint met koken.

Hoe weet ik of mijn jam dik genoeg is?
Je kunt de vries- of lepeltest doen. Laat een beetje jam op een koud bordje of lepel vallen; als het snel stolt, is je jam klaar.

Kan ik andere soorten zoetstoffen gebruiken in mijn jam zonder suiker?
Ja, je kunt ook honing, agavesiroop of andere natuurlijke zoetstoffen naar smaak toevoegen.

Hoe steriliseer ik jampotten?
Je kunt jampotten steriliseren door ze 10 minuten in kokend water te leggen of ze in de oven te zetten op 100°C voor ongeveer 10-15 minuten.

Kan ik rabarberjam ook invriezen?
Ja, deze jam kan goed ingevroren worden. Zorg ervoor dat je ruimte overlaat in de pot of container voor uitzetting.

Waarom moet ik citroensap toevoegen aan mijn jam?
Citroensap helpt bij het pectinegehalte van de jam, wat nodig is voor het stolproces. Bovendien versterkt het de smaak.

Kan ik rabarberjam gebruiken als vulling voor taarten of gebak?
Zeker, de jam is een heerlijke vulling voor taarten, gebakjes, en zelfs als topping voor yoghurt of ijs.