Savooiekool koken

Savooiekool koken

Hoe lang savooiekool koken? De naam alleen al klinkt als muziek in de oren voor liefhebbers van groenten met een rijke, aardse smaak. Misschien ken je het als een ouderwetse groente die vaak bij grootmoeder op tafel kwam, of misschien is het voor jou juist een trendy ingrediënt dat je onlangs op Instagram hebt ontdekt. Hoe dan ook, als je op zoek bent naar veelzijdigheid in de keuken, dan is savooiekool je nieuwe beste vriend.

Deze krullerige koolsoort, met zijn donkergroene bladeren die naar het midden toe steeds lichter worden, is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor het smaakpalet. De rijke, licht bittere smaak maakt het de perfecte aanvulling op talloze gerechten, dus niet alleen savooiekool koken, van hartige taarten en ovenschotels tot, jawel, zelfs smoothies.

klein

Hoe lang savooiekool koken?

Savooiekool koken we normaliter in een gewone pan, maar er zijn ook andere manieren om deze groente te bereiden.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
Calorieën 30 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • 1 middelgrote savooiekool
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Instructies
 

  • Snij de kool in dunne repen.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Voeg knoflook toe en bak deze kort aan.
  • Doe de kool erbij en roer goed.
  • Laat het geheel ongeveer 10 minuten op laag vuur garen.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 300 gramCalorieën: 30 kcalKoolhydraten: 4 gEiwit: 3 gVet: 0.5 gVerzadigd vet: 0.1 gVezels: 3 gSuiker: 3.5 gVitamin C: 40 mgCalcium: 50 mgIJzer: 0.5 mg
Trefwoord Savooiekool koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Mij Dit zal je misschien ook interesseren

Bloemkool koken

Bloemkool koken is een eenvoudig proces waarbij de roosjes worden toegevoegd aan kokend water en in ongeveer 8 tot 10 minuten gaar zijn. De groente behoudt zijn textuur en voedingswaarde, en kan daarna direct worden geserveerd of verder worden verwerkt in diverse gerechten.

Boerenkool koken

Boerenkool koken begint met het wassen en fijnsnijden van de bladeren, waarna je ze toevoegt aan kokende aardappels. Na ongeveer 20 minuten koken, stamp je de aardappels en boerenkool samen tot een smeuïge stamppot, eventueel op smaak gebracht met rookworst of spekjes.

Chinese kool koken

Bij het koken van Chinese kool behoud je de knapperigheid door deze slechts kort te blancheren, waarna je de groente direct in koud water dompelt. Hierdoor blijft de frisse smaak behouden en krijg je een heerlijk krokante textuur in je gerechten.

Waar moet je op letten bij het kopen van verse savooiekool

Kleur en Textuur

Wanneer je verse savooiekool koopt, let dan op de kleur. De bladeren moeten frisgroen zijn en de structuur moet knapperig aanvoelen.

Seizoen

Savooiekool is vooral in de herfst en winter verkrijgbaar, hoewel je het soms ook buiten het seizoen kunt vinden.

Formaat

Een kleine tot middelgrote kool is meestal voldoende voor de meeste recepten en is makkelijker te hanteren dan een grote. Bovendien kan het midden van grotere kolen soms wat bitter worden.

Hoe savooiekool bewaren

Koelkast

In de koelkast blijft verse savooiekool ongeveer een week goed. Zorg ervoor dat hij niet vochtig wordt, want dan gaat hij sneller rotten. En, niet geheel onbelangrijk, gesneden kool is veel korter houdbaar, maximaal 2 dagen. Dus bewaar een hele kool, en snij deze pas als je gaat koken.

Invriezen

Je kunt de gesneden bladeren ook invriezen. Blancheer ze eerst kort en vries ze daarna in porties in. De groente is dan ongeveer een jaar houdbaar.

Vacumeren

Door de kool te vacumeren en vervolgens in de vriezer te bewaren, kun je de houdbaarheid nog verder verlengen. Het mooie van vacumeren is dat de groente daarna in de koelkast en in de vriezer 2 tot 3 keer langer goed blijft.

Inmaken en wecken

Voor de liefhebbers van ouderwetse methoden, savooiekool is ook prima in te maken of te wecken.

MijMijn advies en tips

Savooiekool koken kan soms wat lang duren. Door de bladeren eerst in flinterdunne reepjes te snijden, verkort je de kooktijd aanzienlijk. Deze methode zorgt er ook voor dat de kool een delicate textuur behoudt en sneller smaak opneemt van kruiden en specerijen.

Sommige mensen vinden savooiekool te bitter. Een kleine hoeveelheid suiker, toegevoegd tijdens het koken, kan deze bitterheid neutraliseren zonder de natuurlijke smaak van de kool te overheersen. Het resultaat is een milde, aangename smaak die perfect past bij verschillende gerechten.

Als je savooiekool hebt die je niet direct kunt gebruiken, blancheer de bladeren dan kort in kokend water, laat ze snel afkoelen in ijswater, en vries ze in. Deze techniek behoudt de kleur en voedingsstoffen van de kool, zodat je altijd verse kool bij de hand hebt.

Gebruik grote, intacte bladeren van de savooiekool om pakketjes te maken gevuld met gemarineerd vlees of vis. Stoom of bak deze pakketjes voor een smaakvolle en gezonde maaltijd. Dit zorgt voor een creatieve presentatie en voegt een extra laag smaak toe aan je gerecht.

Probeer savooiekool eens te roerbakken met verse knoflook en gember voor een snelle, smaakvolle bijgerecht. Voeg een scheutje sojasaus en sesamolie toe voor extra diepte. Deze combinatie past uitstekend bij rijstgerechten en noedels.

Als je een unieke draai aan je sushi wilt geven, vervang dan de nori bladen door blancheren savooiekool bladeren. Dit geeft je sushi een frisse, groene uitstraling en een subtiele smaak die goed samengaat met rijst en vis.

Verwerk savooiekool in een romige soep door de bladeren te koken en te pureren met aardappelen, uien en room. Deze soep is verwarmend en voedzaam, ideaal voor koude dagen. Voeg een beetje nootmuskaat en witte peper toe voor een verfijnde smaak.

Gebruik savooiekool om je eigen kimchi te maken. Fermenteren geeft de kool een pittige en complexe smaak, rijk aan probiotica. Experimenteer met verschillende specerijen en groenten om je eigen unieke kimchi te creëren.

Andere manieren om te bereiden

Magnetron

Soms wil je gewoon snel en gemakkelijk een gezonde maaltijd op tafel zetten. In zulke momenten is de magnetron je beste vriend. Wist je dat je savooiekool koken in de magnetron ook een prima bereidingsmethode is? Het is een snelle en eenvoudige manier om deze voedzame groente klaar te maken. Hier is hoe je dat doet:

Ingrediënten

  • 1 kleine tot middelgrote savooiekool
  • 1/2 kopje water
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt (optioneel)
  • Zout en peper naar smaak
  • Een scheutje olijfolie of klontje boter

Bereiding

  1. Begin met het wassen van de kool. Verwijder de harde kern en snij de kool in stukken of repen naar wens.
  2. Als je knoflook gebruikt, meng dit dan met de koolstukken. Voeg ook zout en peper toe naar smaak.
  3. Voeg een half kopje water toe aan de magnetronbestendige schaal.
  4. Doe de gekruide koolstukken of koolrepen in de schaal.
  5. Druppel een beetje olijfolie of leg een klontje boter op de kool voor extra smaak.
  6. Dek de schaal af met een deksel. Als je schaal geen deksel heeft, kun je ook magnetronbestendige folie gebruiken.
  7. Plaats de afgedekte schaal in de magnetron en stel deze in op vol vermogen voor ongeveer 5 tot 7 minuten. De tijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de koolstukken en het vermogen van je magnetron.
  8. Na de kooktijd, haal de schaal uit de magnetron (wees voorzichtig, het is heet!) en prik met een vork in de kool om te zien of deze gaar is. Als het nog te hard is, zet je het nog 1 tot 2 minuten in de magnetron.

Airfryer

Heb je een airfryer en ben je benieuwd hoe je daarin savooiekool koken kunt? Deze methode is niet alleen snel, maar geeft ook een uniek knapperige touch aan de kool. Ideaal als bijgerecht of zelfs als snack.

Ingrediënten

  • 1 kleine tot middelgrote savooiekool
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout (of naar smaak)
  • 1/2 theelepel zwarte peper (of naar smaak)
  • Optioneel: knoflookpoeder, paprikapoeder, of andere favoriete kruiden

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snij de kool vervolgens in repen of stukken van ongeveer 2 tot 3 cm breed.
  2. Doe de gesneden kool in een kom en besprenkel met olijfolie.
  3. Voeg zout, peper en eventuele andere kruiden toe. Meng alles goed door elkaar, zodat de kool gelijkmatig is bedekt met de olie en kruiden.
  4. Verwarm je airfryer voor op 180 graden Celsius.
  5. Verdeel de voorbereide stukken savooiekool gelijkmatig in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat de stukken niet op elkaar liggen, zodat ze allemaal gelijkmatig kunnen garen.
  6. Bak de kool 10 tot 12 minuten in de airfryer, of totdat de randen goudbruin en knapperig zijn. Het kan handig zijn om halverwege even te schudden of met een tang de stukken om te draaien voor een gelijkmatig resultaat.
  7. Proef een stukje om te zien of het naar wens is. Zo niet, pas de kruiden aan of bak nog enkele minuten extra.

Snelkookpan

Heb je haast maar wil je toch genieten van de rijke smaken die savooiekool te bieden heeft? Geen zorgen, met een snelkookpan kun je in een handomdraai een heerlijke gerecht op tafel zetten. Hier is een simpel maar smaakvol recept.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote savooiekool
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 liter groentebouillon
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: chilivlokken voor wat extra pit

Bereiding

  1. Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd de rest in reepjes of stukken naar wens.
  2. Verhit de olijfolie in de snelkookpan op de sauteerstand. Voeg de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook toe. Fruit dit tot de ui glazig ziet.
  3. Doe de gesneden savooiekool bij in de pan en roer even goed door zodat de olie, ui en knoflook goed verdeeld zijn over de kool.
  4. Giet de groentebouillon erbij. Zorg ervoor dat de kool ondergedompeld is.
  5. Voeg zout, peper en eventueel chilivlokken toe naar smaak.
  6. Sluit de snelkookpan en stel hem in op hoge druk. Kook de kool voor 3 tot 5 minuten.
  7. Laat de druk voorzichtig ontsnappen volgens de instructies van je snelkookpan. Open daarna de deksel.
  8. Proef even om te zien of je nog extra zout of peper wilt toevoegen. Serveer het direct als bijgerecht, of voeg het toe aan andere gerechten naar keuze.

Slowcooker

Savooiekool koken in een slowcooker is een uitstekende manier om de smaken volledig tot hun recht te laten komen en de textuur perfect zacht en smeuïg te maken. Hier volgt een eenvoudig recept voor het bereiden van savooiekool in je slowcooker.

Ingrediënten

  • 1 middelgrote savooiekool, gewassen en in reepjes gesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 500 ml kippenbouillon of groentebouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 eetlepels olijfolie of boter
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: 100 gram spekblokjes of champignons

Bereiding

  1. Was de kool grondig en snijd deze in dunne reepjes of stukken. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.
  2. Verhit olijfolie of boter in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg eventueel spekblokjes of champignons toe en bak deze kort mee.
  3. Doe de savooiekool, het ui knoflookmengsel, en de laurierblaadjes in de slowcooker. Overgiet met de bouillon en zorg dat de kool goed onder de vloeistof staat.
  4. Zet je slowcooker op de lage stand en laat de kool 4 tot 6 uur sudderen. Voor een snellere bereiding kun je de slowcooker ook op de hoge stand zetten voor 2 tot 3 uur.
  5. Wanneer de kool zacht en goed doordrongen is van de smaken, verwijder je de laurierblaadjes en breng je het gerecht op smaak met zout en peper.
  6. Dien de savooiekool heet op als bijgerecht of voeg vlees of peulvruchten toe voor een hoofdgerecht.

Mij Hoe ik gekookte savooiekool het liefst eet?

Ik hou ervan om gekookte savooiekool op een eenvoudige, maar smaakvolle manier te bereiden en te eten. Eerst kies ik een mooie, verse savooiekool uit, met stevige groene bladeren. Ik begin met het afspoelen van de bladeren onder koud water om eventueel vuil te verwijderen. Daarna snijd ik de kool in reepjes, waarbij ik de dikke nerven verwijder, omdat die vaak te taai zijn naar mijn smaak.

Ik zet een grote pan met lichtgezouten water op het vuur en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, voeg ik de gesneden savooiekool toe en laat ik het een paar minuten koken, net genoeg zodat de bladeren zacht worden, maar nog wel een beetje bite behouden. Overgekookte kool verliest namelijk zijn smaak en textuur, en dat wil ik vermijden.

Na het koken giet ik de kool af en laat ik het goed uitlekken. Vervolgens smelt ik een klontje boter in een pan en voeg ik een fijngehakt teentje knoflook toe. De geur van knoflook in gesmolten boter is onweerstaanbaar en geeft de savooiekool een heerlijke smaak. Als de knoflook goudbruin begint te kleuren, voeg ik de uitgelekte kool toe en roer ik het goed door de boter en knoflook. Een snufje nootmuskaat, een beetje peper en zout maken het geheel af.

Ik geniet ervan om deze gekookte savooiekool te serveren als bijgerecht bij een stukje gegrild vlees of een gebakken visfilet. Het kan ook heerlijk zijn in combinatie met aardappelpuree of een romige saus. Wat ik zo fijn vind aan dit gerecht, is dat het eenvoudig te maken is en de natuurlijke smaak van de savooiekool goed tot zijn recht komt.

De combinatie van de knapperige textuur en de hartige boter knoflooksaus maakt het een gerecht waar ik altijd naar uitkijk.

Veelgestelde vragen

Kan ik savooiekool ook rauw eten?
Ja, maar het is wel een stuk taaier dan bijvoorbeeld sla.

Is savooiekool gezond?
Zeer zeker, het zit vol met vitamines en mineralen!

Kan ik savooiekool ook stomen?
Ja, dat kan zeker. Het duurt ongeveer 10 tot 15 minuten.

Wat is het verschil tussen savooiekool en andere koolsoorten?
Savooiekool heeft krullerige bladeren en een mildere smaak dan bijvoorbeeld witte kool.

Kan ik savooiekool gebruiken in een stamppot?
Absoluut, het geeft een heerlijke, aardse smaak aan je stamppot.

Waar kan ik savooiekool kopen?
Bij de meeste supermarkten en groenteboeren kun je savooiekool vinden, vooral in het seizoen, dat loopt van juni tot en met maart het jaar daarop.

Kun je savooiekool koken in een stoomkoker?
Ja, je kunt savooiekool koken in een stoomkoker door de gesneden kool boven kokend water te stomen tot het zacht is, wat helpt om voedingsstoffen te behouden en een gezonde bereiding te garanderen.

Facebook
Pinterest
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept