Zwarte rijst koken

Zwarte rijst koken

Hoe lang zwarte rijst koken? Ook wel bekend als ‘verboden rijst’, een heerlijk en voedzaam alternatief voor de meer gangbare witte en bruine rijstsoorten. Deze donkere, bijna paarsachtige rijst is rijk aan antioxidanten en heeft een volle, nootachtige smaak die een mooie aanvulling kan zijn op verschillende gerechten. Zwarte rijst koken kan een ware uitdaging zijn als je niet weet hoe je het goed moet aanpakken.

Niet alleen heeft deze rijstsoort een onderscheidende smaak, het is ook rijk aan antioxidanten, vezels en ijzer.

klein

Hoe lang zwarte rijst koken?

Zwarte rijst koken doen we in het volgende recept in een pan. Dit recept is eenvoudig te maken en biedt een voedzaam bijgerecht of basis voor je hoofdgerecht.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rusttijd 8 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
Calorieën 335 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 2 kopjes zwarte rijst
 • 4 kopjes water
 • Snufje zout

Instructies
 

 • Begin met het spoelen van de zwarte rijst onder koud water tot het water helder is. Dit helpt om overtollig zetmeel te verwijderen.
 • Voeg de rijst, het water en een snufje zout toe aan een middelgrote pan.
 • Breng het water aan de kook op middelhoog vuur. Zodra het water kookt, verminder je het vuur tot laag en dek je de pan af met een deksel.
 • Laat de rijst ongeveer 30 tot 35 minuten sudderen, of tot het water volledig is opgenomen en de rijst gaar is.
 • Haal de pan van het vuur en laat de rijst 10 minuten rusten met het deksel er nog op.
 • Maak de rijst los met een vork en serveer het warm.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 150GramCalorieën: 335kcalKoolhydraten: 72.41gEiwit: 9.5gVet: 2.35gVerzadigd vet: 0.48gVezels: 2.8gSuiker: 0.68g
Trefwoord Zwarte risjt koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van zwarte rijst

Bij het kopen zijn er een paar dingen waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je een kwaliteitsproduct kiest.

 • Bekijk de verpakking aandachtig. Deze moet intact zijn, zonder scheuren of gaten, en de rijst zelf moet droog en vrij van schimmel of andere tekenen van bederf zijn.
 • Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Hoewel rijst een lange houdbaarheid heeft, zorgt het kiezen van een product met een lange houdbaarheidsdatum ervoor dat je rijst zo vers mogelijk is.
 • Overweeg om biologische en fair-trade zwarte rijst te kopen. Deze certificaten garanderen dat de rijst op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd en dat de boeren eerlijk zijn betaald voor hun werk.
 • Hoewel je misschien geneigd bent om de goedkoopste optie te kiezen, is het belangrijk om te onthouden dat de prijs vaak de kwaliteit weerspiegelt. Een iets duurdere zwarte rijst kan van hogere kwaliteit zijn.
 • De ingrediëntenlijst zou in principe alleen zwarte rijst moeten bevatten. Pas op voor merken die onnodige additieven of conserveermiddelen toevoegen.

Zwarte rijst bewaren

Het correct bewaren, zowel ongekookt als gekookt, is essentieel om zijn versheid en voedingswaarde te behouden.

Ongekookte zwarte rijst kan gedurende lange tijd worden bewaard zonder zijn smaak of textuur te verliezen. Volg deze stappen om het correct te bewaren:

 1. Bewaar ongekookte zwarte rijst in de originele gesloten verpakking of in een luchtdicht afgesloten bakje. Dit beschermt de rijst tegen vocht, insecten en andere vervuilende stoffen.
 2. Bewaar het bakje op een koele, droge plaats uit direct zonlicht. De voorraadkast is meestal een goede keuze.

Gekookte zwarte rijst heeft een kortere houdbaarheid en vereist zorgvuldige opslag om bederf te voorkomen. Volg deze stappen:

 1. Laat de gekookte zwarte rijst volledig afkoelen voordat je het opbergt. Het bewaren van hete rijst kan condensatie in de opslagcontainer veroorzaken, wat kan leiden tot schimmelvorming.
 2. Bewaar de afgekoelde rijst in een luchtdicht afgesloten bakje.
 3. Plaats het bakje in de koelkast. Gekookte zwarte rijst kan 4 tot 6 dagen in de koelkast worden bewaard.
 4. Voor een langere houdbaarheid kun je het ook invriezen. Verdeel de rijst in porties, verpak elke portie in een vriezerbestendige container of zak en bewaar in de vriezer. Op deze manier kan de rijst tot 6 maanden worden bewaard.

Bij het opnieuw opwarmen van gekookte zwarte rijst, zorg ervoor dat het grondig wordt opgewarmd om eventuele bacteriën te doden.

Andere manieren om zwarte rijst te koken

Naast het koken van zwarte rijst in een pan, zijn er nog andere manieren waarop je zwarte rijst kunt bereiden.

Magnetron

Zwarte rijst koken in de magnetron is ook mogelijk. Hoewel dit niet de traditionele methode is, kan het een handige optie zijn als je weinig tijd hebt of als je een beperkte kookruimte hebt, zoals in een studentenkamer. Hier is hoe je het doet:

Benodigdheden:

 • 1 kopje zwarte rijst
 • 2 kopjes water
 • Magnetronveilige schaal met deksel

Bereidingswijze:

 1. Net als bij de traditionele methode, begin je met het spoelen van de zwarte rijst onder koud water tot het water helder is.
 2. Doe de rijst en het water in een diepe magnetronveilige schaal. Het is belangrijk dat de schaal diep genoeg is om het borrelen en spatten tijdens het kookproces te kunnen opvangen.
 3. Dek de schaal af en plaats deze in de magnetron. Kook op hoge stand voor ongeveer 10 minuten. Daarna verlaag je de stand naar 50% en laat je de rijst nog eens 20 minuten koken.
 4. Na de kooktijd, haal je de schaal uit de magnetron (wees voorzichtig, deze kan heet zijn) en laat je de rijst nog 5 tot 10 minuten rusten met het deksel erop. Hierdoor kan de rijst het resterende water opnemen.
 5. Roer de rijst los met een vork en serveer.

Airfryer

Hoewel een airfryer voornamelijk bekend staat om het frituren van voedsel met minder olie, is het ook mogelijk om er rijst in te koken.

Benodigdheden:

 • 1 kopje zwarte rijst
 • 2 kopjes water
 • Een hittebestendige, airfryer-veilige schaal met deksel

Bereidingswijze:

 1. Begin met het spoelen van de zwarte rijst onder koud water totdat het water helder is.
 2. Combineer de zwarte rijst en het water in je hittebestendige, airfryer-veilige schaal.
 3. Dek de schaal af en plaats deze in de airfryer. Stel de temperatuur in op 150°C en de tijd op 25 minuten.
 4. Na 25 minuten, controleer de rijst om te zien of het gaar is. Als het nog steeds een beetje hard is, kun je het nog eens 5 minuten koken. Wanneer de rijst gaar is, laat je het nog 5 tot 10 minuten rusten in de airfryer (uitgeschakeld en open) om het resterende water te absorberen.
 5. Roer de rijst los met een vork en het is klaar om te serveren.

Snelkookpan

Het koken in een snelkookpan is een geweldige manier om tijd te besparen, zonder in te boeten op de smaak en textuur van de rijst.

Benodigdheden:

 • 1 kopje zwarte rijst
 • 1,5 kopjes water
 • Snelkookpan

Bereidingswijze:

 1. Zoals altijd, spoel je de zwarte rijst eerst onder koud water totdat het water helder is.
 2. Doe de gespoelde zwarte rijst en het water in de snelkookpan.
 3. Sluit de snelkookpan af en zet het op hoge druk. Kook de rijst gedurende 20 tot 25 minuten.
 4. Nadat de kooktijd is verstreken, laat je de druk natuurlijk afnemen. Dit kan nog eens 10 tot 15 minuten duren.
 5. Na het afnemen van de druk, open je de snelkookpan, roer je de rijst los met een vork en serveer je het warm.

Deze methode is bijzonder handig als je snel een gezonde en heerlijke maaltijd op tafel wilt hebben. Net als bij de andere methoden, kan je mogelijk wat aanpassingen moeten doen aan de kooktijd, afhankelijk van het model van je snelkookpan en het soort zwarte rijst dat je gebruikt.

Slowcooker

Het kokenin een slowcooker is een handige optie als je de voorkeur geeft aan een “set-it-and-forget-it” methode. Dit is hoe je het doet:

Benodigdheden:

 • 1 kopje zwarte rijst
 • 2 kopjes water
 • Slowcooker

Bereidingswijze:

 1. Spoel de zwarte rijst onder koud water totdat het water helder is.
 2. Doe de gespoelde zwarte rijst en het water in de slowcooker.
 3. Zet de slowcooker op de lage stand en laat de rijst 2 tot 2,5 uur koken. Controleer de rijst na 2 uur en laat het indien nodig langer koken.
 4. Eenmaal gekookt, roer je de rijst los met een vork en serveer je het.

Veelgestelde vragen

Is zwarte rijst gezonder dan witte of bruine rijst?
Het is rijk aan antioxidanten, vezels en eiwitten, en bevat minder suiker dan bruine of witte rijst, wat het een gezondere keuze maakt.

Waar kan je zwarte rijst kopen?
De rijst kan worden gekocht in supermarkten, gezondheidswinkels en online. Kies altijd voor zwarte rijst van een betrouwbare bron om de kwaliteit te garanderen.

Is zwarte rijst glutenvrij?
Ja, rijst is van nature glutenvrij, wat het een goede keuze maakt voor mensen met coeliakie of een glutenintolerantie.

Is het noodzakelijk om zwarte rijst te weken voor het koken?
Het weken voor het koken is niet noodzakelijk, maar het kan de kooktijd verkorten en de verteerbaarheid verbeteren. Als je ervoor kiest om de rijst te weken, doe dit dan voor minimaal 1 uur, maar bij voorkeur ’s nachts.