Andijvie invriezen

Andijvie invriezen

Andijvie invriezen, een veelzijdige en smaakvolle groente die vaak wordt gebruikt in salades, stamppotten en andere heerlijke gerechten. Het enige nadeel van verse andijvie is dat het niet erg lang houdbaar is. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing om te voorkomen dat de groente bederft voordat je de kans hebt gehad om ervan te genieten: andijvie invriezen!

Het invriezen is een handige manier om deze groente het hele jaar door binnen handbereik te hebben. Of je nu een overschot aan andijvie uit je tuin hebt of gewoon wilt zorgen dat je altijd wat van deze gezonde groente bij de hand hebt, het invriezen van andijvie is een uitstekende keuze.

klein

Hoe andijvie invriezen

Andijvie invriezen is een geweldige manier om deze gezonde groente langer vers te houden en ervan te genieten, zelfs buiten het seizoen. Of je nu een overvloed aan verse andijvie hebt of gewoon wat voorraad wilt aanleggen voor toekomstige maaltijden, het invriezen van andijvie is eenvoudig en effectief.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 11 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 17 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • Verse andijvie
 • Een kom met ijswater

Instructies
 

 • Begin met het wassen van de andijvie onder koud stromend water. Verwijder eventuele beschadigde bladeren en zorg ervoor dat de groente schoon is.
 • Snij de groente in kleine stukjes of reepjes. Dit maakt het gemakkelijker om later te gebruiken in diverse gerechten.
 • Breng een grote pot met water aan de kook en voeg een snufje zout toe. Blancheer de gesneden andijvie gedurende ongeveer 2 minuten. Dit helpt om de kleur en textuur te behouden en eventuele bacteriën te verwijderen.
 • Plaats de geblancheerde andijvie onmiddellijk in een kom met ijswater om het kookproces te stoppen. Laat het enkele minuten in het ijswater staan.
 • Laat het uitlekken en dep deze droog met keukenpapier of een schone doek.
 • Verdeel het in porties die je normaal gesproken zou gebruiken bij het koken. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste hoeveelheid te ontdooien wanneer je het nodig hebt.
 • Plaats de porties andijvie in diepvrieszakken of -bakken. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze sluit om vriesbrand te voorkomen. Label de zakken met de datum, zodat je weet hoe lang ze al in de vriezer liggen.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200gramCalorieën: 17kcalKoolhydraten: 1gEiwit: 1.5gVezels: 3.5gVitamin A: 0.4IUCalcium: 60mgIJzer: 0.4mg
Trefwoord Andijvie invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Houdbaarheid

Je kunt ingevroren andijvie ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren, na eventueel vacumeren zelfs tot ongeveer een jaar.

Hoe andijvie bewaren in de koelkast

Als je van plan bent om de andijvie binnen enkele dagen te gebruiken, kun je ervoor kiezen om deze in de koelkast te bewaren.

 • Bewaar de groente is in een luchtdichte plastic zak of een plastic bakje. Hierdoor blijft de groente langer vers.
 • Leg een vochtig keukenpapier bovenop de andijvie voordat je de zak of het bakje sluit. Dit helpt voorkomen dat de groente uitdroogt.
 • Bewaar het in de groentelade van de koelkast bij een temperatuur van ongeveer 0 tot4 graden Celsius.
 • Verse andijvie in de koelkast bewaren is ideaal voor kortetermijnopslag. Gebruik het binnen 3 tot 5 dagen voor de beste smaak en textuur.

Kun je met vacumeren andijvie langer bewaren?

Om andijvie te vacumeren, heb je een vacumeerapparaat nodig. Een dergelijk apparaat verwijdert lucht uit de verpakking, waardoor de groente langer vers blijft.

Stappen

Volg deze stappen om andijvie te vacumeren:

 1. Bereid de groente voor zoals eerder beschreven, door het te wassen, snijden en blancheren.
 2. Plaats de andijvie in een vacuümzak of -bakje.
 3. Gebruik het vacumeerapparaat om de lucht uit de zak of container te halen en deze luchtdicht af te sluiten.
 4. Label de verpakking met de datum en bewaar deze in de vriezer.

Het vacumeren heeft enkele voordelen, zoals het behoud van smaak en voedingsstoffen en het voorkomen van vriesbrand. Hierdoor kun je de groente langer bewaren dan wanneer je het gewoon invriest.

Het is belangrijk op te merken dat vacumeren alleen zinvol is als je van plan bent om de andijvie voor een langere periode te bewaren. Als je van plan bent om het binnen enkele weken te gebruiken, is het invriezen zoals eerder beschreven een voldoende optie.

Veelgestelde vragen

Kan ik andijvie invriezen zonder blancheren?
Ja, het is mogelijk om de groente in te vriezen zonder te blancheren, maar het blancheren helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen beter te behouden.

Kan ik ingevroren andijvie direct koken zonder te ontdooien?
Ja, je kunt het direct in kokend water gooien zonder te ontdooien. Dit maakt het gemakkelijk om snel maaltijden te bereiden.

Wat kan ik doen als mijn ingevroren andijvie last heeft van vriesbrand?
Als je vriesbrand opmerkt, kun je de aangetaste delen afsnijden en de rest van de groente nog steeds gebruiken.

Is het mogelijk om kruiden toe te voegen aan andijvie voordat je het invriest?
Ja, je kunt kruiden toevoegen voordat je het invriest om extra smaak toe te voegen aan je gerechten.

Kan ik andijvie invriezen in porties voor smoothies?
Absoluut, portioneer de andijvie in zakjes voor smoothies, zodat je snel en eenvoudig gezonde drankjes kunt maken.

Kan ik ingevroren andijvie gebruiken in warme gerechten zoals soepen?
Ja, ingevroren andijvie kan worden gebruikt in warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Voeg het gewoon rechtstreeks toe aan de kokende vloeistof.