Braadworst bakken

Braadworst bakken

Hoe lang braadworst bakken? Het is meer dan zomaar een stukje vlees. Het is een culinair symbool dat herinneringen oproept aan gezellige barbecues, knusse winteravonden en grootse sportevenementen. Maar hoe bak je nu de perfecte braadworst? Eentje die van buiten krokant is en van binnen sappig, met precies de juiste mix van kruiden en smaken?

Je zou denken dat het simpel is, maar er zijn veel factoren die een rol spelen bij het maken van die perfecte braadworst. Van het type vlees tot de bereidingswijze, van de kruidenmix tot het type pan dat je gebruikt: elk detail telt. En laten we eerlijk zijn, een slecht bereide braadworst kan een hele maaltijd verpesten, toch?

klein

Hoe lang braadworst bakken?

De meest traditionele manier voor braadworst bakken, is in een koekenpan, zoals we hieronder zullen doen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Braadworst bakken
Porties: 4 Personen
calorieën: 313kcal

Materialen

Ingrediënten

 • 1 grote lange braadworst of 4 kleintjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout naar smaak
 • Zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: fijngehakte knoflook of uien voor extra smaak

Instructies

 • Haal de braadworst uit de koelkast en laat de worst ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig garen.
 • Zet je koekenpan op een middelhoog vuur en voeg de olijfolie toe.
 • Voordat je de braadworst in de pan legt, kun je de worst lichtjes insmeren met zout en peper. Als je van extra smaak houdt, kun je nu ook wat fijngehakte knoflook of uien toevoegen.
 • Gebruik een tang om de braadworst voorzichtig in de hete olie te leggen, dat kan lastig zijn als je eenlange worst wilt bakken. Laat de worst 2 tot 3 minuten aan elke kant bakken tot ze een mooi bruin korstje krijgen. Dat wil zeggen dat de worst met ee tang moet worden omgedraaid.
 • Draai het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Laat de worst nog ongeveer 8 tot 10 minuten garen. Wil je echt zeker zijn dat ze perfect zijn? Gebruik dan een vleesthermometer. De binnenkant van de worst moet een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius bereiken.
 • Haal de worst uit de pan en laat ze een paar minuten rusten. Dit helpt om de sappen te behouden, waardoor je een sappigere worst krijgt.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 300gram | Caloriën: 313kcal | Koolhydraten: 1.5g | Eiwit: 22.4g | Vet: 24.5g | Verzadigd vet: 8.1g | Cholesterol: 40mg | Vitamin A: 0.02IU | Calcium: 15mg | IJzer: 1.5mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van braadworst?

Het begint allemaal met de juiste ingrediënten, toch? Een goede braadworst bakken is moeilijk als je begint met een mindere kwaliteit worst. Hier zijn een paar tips over waar je op moet letten bij het kopen van braadworst.

Versheid en houdbaarheidsdatum

De eerste en misschien wel meest voor de hand liggende factor is versheid. Check altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Een verse braadworst is cruciaal voor een goed eindresultaat.

Kwaliteit van het vlees

Kijk naar het soort vlees dat wordt gebruikt. Is het biologisch? Welke vleessoorten worden er gebruikt? Over het algemeen geldt: hoe beter de kwaliteit van het vlees, hoe beter je braadworst zal smaken. Kies indien mogelijk voor braadworst van een betrouwbare slager in plaats van een fabrieksmatig geproduceerd product.

Kruiden en toevoegingen

Niet alle braadworsten zijn hetzelfde als het gaat om kruiden en andere toevoegingen. Sommige bevatten veel zout of zijn erg gekruid, terwijl anderen misschien een meer subtiele smaak hebben. Kies er een die past bij jouw smaakvoorkeur.

De structuur en de kleur

De braadworst moet er sappig en stevig uitzien. Als het vlees er droog of papperig uitziet, of als de kleur niet fris roze tot rood is, kun je het beter laten liggen.

Herkomst en duurzaamheid

Als je duurzaamheid belangrijk vindt, kijk dan naar de herkomst van de braadworsten. Zijn ze lokaal geproduceerd? Is het vlees afkomstig van dieren die onder goede omstandigheden zijn gehouden? Dit is niet alleen beter voor het milieu en het dierenwelzijn, maar vaak ook een teken van hogere kwaliteit.

Prijs vs. kwaliteit

Natuurlijk speelt prijs ook een rol. Hoewel goedkopere braadworsten verleidelijk kunnen zijn, is het vaak een teken van lagere kwaliteit. Dat betekent niet dat je de duurste optie moet kiezen, maar een middenklasse tot hoge prijs is meestal een goede indicatie van betere kwaliteit.

Verse en gebakken braadworst bewaren?

Koelkast

Verse braadworst kun je meestal een paar dagen in de koelkast bewaren, wel goed verpakt. Gebakken worst is 3 tot 4 dagen houdbaar.

Invriezen

Zowel verse als gebakken braadworst kan je invriezen. Verpak de worsten in luchtdichte zakjes en bewaar ze maximaal 3 maanden. Deze termijn is vantoepassing bij het ebwaren van zowel verse als bij gebakken braadworst.

Vacumeren

Als je echt een fan bent van braadworst, kun je ook overwegen om ze te vacumeren. Op deze manier kun je ze nog langer bewaren. Na het vacumeren moet de worst nog steeds in de koelkast of vriezer bewaard worden, maar kan nu 2 tot 3 keer langer bewaard worden.

Andere manieren om braadworst te bereiden

Magnetron

Heb je haast of gewoon geen zin om de koekenpan erbij te pakken? Dan is de magnetron een verrassend handig alternatief voor braadworst bakken. Hoewel het resultaat niet helemaal hetzelfde zal zijn als bakken in een koekenpan, kun je toch een smakelijke worst op tafel zetten.

Ingrediënten

 • 2 tot 4 kleine braadworsten, of 1 grote lange (wederom, kies voor goede kwaliteit)
 • Magnetronbestendige schaal
 • Magnetronbestendige deksel of magnetronfolie
 • Keukenpapier

Bereiding

 1. Net als bij bakken in de koekenpan, is het een goed idee om de braadworst ongeveer 20 minuten van tevoren uit de koelkast te halen.
 2. Gebruik een vork om wat gaatjes te prikken in de worst. Dit voorkomt dat ze barsten tijdens het opwarmen.
 3. Plaats keukenpapier op de bodem van de magnetronbestendige schaal en leg de worst erop. Dit helpt om overtollig vet op te vangen.
 4. Dek de schaal af met een magnetronbestendige deksel of gebruik magnetronfolie. Zorg ervoor dat er een kleine opening is om stoom te laten ontsnappen.
 5. Plaats de schaal in de magnetron en stel de tijd in op 4 tot 5 minuten op vol vermogen (afhankelijk van het vermogen van je magnetron). De exacte tijd kan variëren, dus houd het in de gaten.
 6. Halverwege de baktijd is het een goed idee om de worst om te draaien voor een gelijkmatige garing.
 7. Als de magnetron klaar is, check dan de interne temperatuur van de braadworst met een vleesthermometer. Het moet minimaal 70 graden Celsius bereiken.
 8. Laat de worst even rusten voordat je ze serveert. Dit helpt om de sappen binnenin te behouden voor een sappiger resultaat.

Oven

Je hebt het al onder de knie hoe je een braadworst perfect kunt bakken in een koekenpan. Maar wist je dat de oven ook een uitstekende keuze kan zijn? Ideaal als je meerdere braadworsten tegelijk wilt bereiden of gewoon eens een andere methode wilt proberen.

Ingrediënten

 • 1 grote lange braadworst, of 4 kleintjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel: knoflook, uien, of jouw favoriete kruiden

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden Celsius.
 2. Net als bij de koekenpanmethode, is het een goed idee om de braadworst eerst op kamertemperatuur te laten komen. Bestrooi ze met zout, peper en eventueel andere kruiden naar keuze.
 3. Vet een ovenschaal lichtjes in met wat olijfolie.
 4. Leg de braadworst in de ovenschaal en besprenkel de worst met een beetje olijfolie. Dit helpt om ze sappig te houden.
 5. Plaats de ovenschaal in het midden van de voorverwarmde oven en bak de braadworst gedurende ongeveer 25 tot 30 minuten. Draai ze halverwege om voor een gelijkmatige garing.
 6. Wil je echt zeker zijn dat je worst goed gaar zijn? Dan is een vleesthermometer je vriend. De interne temperatuur moet minstens 70 graden Celsius zijn.
 7. Net als bij de panmethode is het goed om de worst even te laten rusten voordat je ze serveert. Dit zorgt ervoor dat de sappen goed verdeeld worden en je een smaakvolle, sappige worst krijgt.

Airfryer

Je hebt een airfryer? Goed nieuws, braadworst bakken in de airfryer kan net zo sappig en smaakvol zijn als uit een traditionele pan.

Ingrediënten

 • 1 grote lange braadworst, of 4 kleintjes
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Zout en zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: fijngehakte knoflook of uien voor extra smaak

Bereiding

 1. Haal de braadworst uit de koelkast en laat ze ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.
 2. Zet je airfryer aan en stel deze in op 180 graden Celsius om voor te verwarmen.
 3. Bestrijk de worst aan alle kanten lichtjes met olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Optioneel kun je nu ook wat fijngehakte knoflook of uien toevoegen voor extra smaak.
 4. Plaats de gekruide worst in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen om een gelijkmatige garing te garanderen.
 5. Bak de worst gedurende ongeveer 10 tot 12 minuten op 180 graden. Halverwege de baktijd kun je de worst een keer draaien voor een gelijkmatige kleur en garing.
 6. Open na 10 minuten de airfryer en controleer met een vleesthermometer of de binnenkant van de worst de juiste temperatuur heeft bereikt, namelijk 70 graden Celsius.
 7. Haal de braadworst uit de airfryer en laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Barbecue

De zon schijnt, de tuin is klaar en de barbecue staat aan. Dat klinkt als het perfecte moment voor een heerlijke braadworst van de barbecue. De rokerige aroma’s en het knapperige velletje maken het een favoriet voor velen. Laten we erin duiken!

Ingrediënten

 • 1 grote lange braadworst, of 4 kleintjes
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout naar smaak
 • Zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: sauzen en marinades naar keuze

Bereiding

 1. Net als bij het bakken in een pan, haal je de worst ongeveer 20 minuten voor het barbecueën uit de koelkast.
 2. Wrijf de worst in met een beetje olijfolie en bestrooi ze met zout en peper. Dit zorgt voor een knapperig en smaakvol velletje.
 3. Zorg ervoor dat je barbecue goed heet is voordat je de braadworst erop legt. Bij een kolenbarbecue wacht je tot de kolen witheet zijn; bij een gasbarbecue zet je hem op middelhoog vuur.
 4. Leg de worst op het rooster en sluit de deksel van de barbecue. Draai ze om de 2 tot 3 minuten om zodat ze gelijkmatig bruin worden.
 5. Na ongeveer 10 tot 12 minuten is de worst waarschijnlijk klaar. Je kunt de gaarheid controleren door een kleine snee in het midden van de worst te maken. Als er helder sap uit komt en de binnenkant mooi roze tot bruin is, dan zijn ze klaar.
 6. Leg de braadworst op een bord en dek ze af met aluminiumfolie. Laat ze een paar minuten rusten voordat je ze serveert.

Veelgestelde vragen

Kan ik braadworst ook koken?
Ja, dat kan, maar je verliest wel wat smaak.

Kan ik ook andere olie gebruiken dan olijfolie?
Ja, je kunt bijvoorbeeld ook zonnebloemolie gebruiken.

Is braadworst gezond?
Deze worst is rijk aan eiwitten maar bevat ook veel vet en zout.

Hoe weet ik dat mijn braadworst gaar is?
De beste manier is om de kerntemperatuur te meten. Deze moet rond de 70 graden Celsius zijn.

Kan ik braadworst in een grillpan bakken?
Ja, een grillpan geeft zelfs extra smaak.

Hoe ontdooi ik ingevroren braadworst?
Het beste is om de worst in de koelkast te laten ontdooien.