Frituren: Wat is het en hoe doe je het?

Frituren: Wat is het en hoe doe je het?

Frituren is een kooktechniek die in veel keukens over de hele wereld veelvuldig wordt gebruikt. Het kan zowel thuis als in restaurants worden gedaan. In dit artikel leer je wat het is, hoe je het doet, welke gerechten je ermee kunt maken en enkele tips om het proces veiliger en gemakkelijker te maken.

Wat is frituren?

Frituren is een kookmethode waarbij voedsel wordt ondergedompeld in heet vet of olie om het snel te garen en een knapperige buitenkant te creëren. Er zijn verschillende soorten frituurvet, en de keuze hiervan kan invloed hebben op de smaak en textuur van het eindproduct.

Het frituurproces

Tijdens het frituren wordt voedsel ondergedompeld in hete olie, meestal tussen de 160 en 190 graden Celsius. De buitenkant van het voedsel wordt snel dichtgeschroeid, waardoor een knapperige korst ontstaat en de binnenkant sappig blijft. Het is een relatief snelle manier om voedsel te bereiden, maar het kan ook leiden tot een hoger vetgehalte in het eindproduct.

Soorten frituurvet

Er zijn verschillende soorten frituurvet, zoals plantaardige olie, zonnebloemolie, arachideolie en frituurvet op basis van dierlijke vetten. Het is belangrijk om een olie te kiezen met een hoog rookpunt, zodat het niet verbrandt tijdens het frituren. Daarnaast is het raadzaam om een olie te kiezen met een neutrale smaak, zodat het de smaak van het voedsel niet beïnvloedt.

De juiste temperatuur

Het is belangrijk om de juiste temperatuur te gebruiken bij het frituren om ervoor te zorgen dat het voedsel gelijkmatig gaar wordt en niet te vet wordt. De ideale temperatuur ligt meestal tussen de 160 en 190 graden Celsius. Te lage temperaturen kunnen leiden tot een te vet en slap eindproduct, terwijl te hoge temperaturen ervoor kunnen zorgen dat het voedsel verbrandt voordat het vanbinnen gaar is.

Frituurtijden en -temperaturen

De frituurtijd en -temperatuur variëren afhankelijk van het soort voedsel dat je frituurt. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 • Snacks zoals friet en kroketten: 175 tot 190 graden Celsius, 3-5 minuten
 • Groenten zoals uienringen of courgette: 160 tot 170 graden Celsius, 2-4 minuten
 • Vis zoals kibbeling: 170 tot 180 graden Celsius, 4-6 minuten
 • Desserts zoals appelbeignets: 170 tot 180 graden Celsius, 3-5 minuten

Frituurtips

Gebruik van een frituurpan

Een frituurpan is handig. Het helpt je om de temperatuur van de olie nauwkeurig te regelen en zorgt voor een gelijkmatige verhitting. Bovendien is het eenvoudiger en veiliger om een frituurpan te gebruiken dan een gewone pan op het fornuis.

Veiligheid tijdens het frituren

Frituren kan gevaarlijk zijn als je niet voorzichtig bent. Hier zijn enkele veiligheidstips:

 • Gebruik een hittebestendige keukenthermometer om de temperatuur van de olie te controleren.
 • Hou kinderen en ook huisdieren uit de buurt van de frituurpan.
 • Gebruik een deksel of spatdeksel om spatten te voorkomen.
 • Plaats voedsel voorzichtig in de hete olie om spatten te minimaliseren.
 • Laat het voedsel na de bereiding uitlekken op keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.

Frituurgerechten

Snacks

Er zijn talloze snacks die je kunt frituren, zoals friet, bitterballen, kroketten en kaassoufflés. Deze snacks zijn populair in Nederland en worden vaak geserveerd bij feestjes en evenementen.

Groenten

Het is niet alleen voor snacks; je kunt ook groenten frituren voor een heerlijk bijgerecht of voorgerecht. Enkele voorbeelden zijn uienringen, courgettefrietjes en gefrituurde bloemkool.

Vis

Gefrituurde vis is een populair gerecht in veel landen. Kibbeling, een Nederlands gerecht van gefrituurde vis, is een uitstekend voorbeeld van hoe frituren de smaak en textuur van vis kan verbeteren.

Desserts en andere lekkernijen

Ook desserts kunnen worden gefrituurd. In Nederland zijn bijvoorbeeld oliebollen en appelbeignets populaire gefrituurde lekkernijen.

Gezondheidsaspecten van frituren

Deze bakmethode kan leiden tot een hoger vetgehalte in voedsel, wat kan bijdragen aan gezondheidsproblemen zoals obesitas en hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om met mate te frituren en te kiezen voor gezondere bereidingsmethoden waar mogelijk.

Antioxidanten

Hoewel het niet de gezondste kookmethode is, zijn er enkele onderzoeken die suggereren dat het frituren in bepaalde soorten olie, zoals olijfolie, de antioxidantcapaciteit van het voedsel kan verhogen. Echter, de algehele voedingswaarde en het vetgehalte van het voedsel moet nog steeds in overweging worden genomen bij het beoordelen van de gezondheidseffecten.

Alternatieven

Er zijn verschillende alternatieven die minder vet bevatten en over het algemeen gezonder zijn. Enkele voorbeelden zijn:

 • Bakken in de oven: Hierbij wordt het voedsel gelijkmatig gaar en knapperig zonder onder te dompelen in olie.
 • Grillen: Dit zorgt voor een vergelijkbare knapperigheid als frituren, maar met minder vet.
 • Stomen: Een gezonde manier om voedsel te bereiden, met behoud van voedingsstoffen en zonder toevoeging van extra vet.
 • Roerbakken: Dit is een snelle en gezonde manier om voedsel te bereiden met een kleine hoeveelheid olie.

Veelgestelde vragen

Is frituren altijd ongezond?
Hoewel het kan leiden tot een hoger vetgehalte in voedsel, is het niet per se altijd ongezond. Met mate en in combinatie met een gevarieerd en evenwichtig voedingspatroon, kun je nog steeds genieten van gefrituurde gerechten.

Hoe vaak moet ik de frituurolie vervangen?
Het wordt aanbevolen om de frituurolie na 8 tot 10 keer frituren te vervangen. Dit kan variëren afhankelijk van de kwaliteit van de olie en hoe goed je de frituurpan schoonmaakt.

Kan ik verschillende soorten voedsel tegelijkertijd in de frituurolie bereiden?
Het is mogelijk om verschillende soorten voedsel tegelijkertijd te frituren, maar houd er rekening mee dat sommige voedingsmiddelen elkaar kunnen beïnvloeden qua smaak en kooktijd. Frituur bij voorkeur soortgelijke voedingsmiddelen samen.

Kan ik airfryers gebruiken in plaats van frituurpan?
Ja, airfryers zijn een gezonder alternatief, omdat ze een vergelijkbare knapperigheid en smaak bieden met veel minder vet. Airfryers maken gebruik van hete lucht om het voedsel te koken, waardoor je maar een klein beetje olie nodig hebt.

Wat is het verschil tussen frituren en diep frituren?
Het zijn in feite dezelfde kooktechnieken. Beide termen verwijzen naar het koken van voedsel door het onder te dompelen in hete olie. Diep frituren benadrukt echter dat het voedsel volledig wordt ondergedompeld in de olie, terwijl frituren soms kan worden gebruikt voor een meer algemeen koken in olie, zoals bij het roerbakken.