Gekookt ei opwarmen

Gekookt ei opwarmen

Gekookt ei opwarmen lijkt misschien een simpele taak, maar het kan verraderlijk zijn. Een gekookt ei is immers een delicate delicatesse. Wanneer je een gekookt ei opnieuw opwarmt, wil je dat het eigeel nog steeds smeuïg is en het eiwit zacht, zonder dat je eindigt met een rubberachtige textuur. Of je nu te maken hebt met restjes van het ontbijt of je hebt een gekookt ei nodig voor een recept; er zijn enkele nuttige tips en technieken om te volgen voor het beste resultaat.

Een belangrijke reden om een gekookt ei op te warmen, is om de smaak en textuur van een pas gekookt ei te benaderen, zelfs als je het eerder hebt voorbereid. Dit kan handig zijn als je je maaltijden graag voorbereidt of als je gekookte eieren over hebt na bijvoorbeeld Pasen. Het goede nieuws is dat je geen chef-kok hoeft te zijn om dit voor elkaar te krijgen. Er zijn verschillende methoden die je kunt gebruiken, zoals opwarmen in een oven, magnetron, airfryer of zelfs in een pan op het fornuis. Elk van deze technieken heeft zijn eigen voor- en nadelen, en ik zal je door elk van deze methoden leiden. Laten we dus beginnen met het ontdekken van de beste manieren om je gekookt ei op te warmen, zodat je op elk moment van de dag kunt genieten van een perfect warm ei.

klein

Gekookt ei opwarmen

Gekookt ei opwarmen in een pan is waarschijnlijk een van de meest traditionele methodes om je eieren te verwarmen. Het is een eenvoudige en snelle manier om van een lekker warm eitje te genieten zonder veel gedoe.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 6 minuten
Op kamertemperatuur laten komen 30 minuten
Totale tijd 41 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 64 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 1 of meerdere gekookte eieren

Instructies
 

 • Haal je gekookte eieren ongeveer een half uur voordat je van plan bent ze op te warmen uit de koelkast.
 • Vul de pan met voldoende water zodat je eieren net onder water kunnen staan. Verwarm het water op middelhoog vuur.
 • Als het water warm is (maar voordat het kookt), gebruik dan een lepel om de eieren voorzichtig in de pan te leggen.
 • Laat de eieren 4 tot 6 minuten in het warme water liggen om ze gelijkmatig op te warmen. Dit is voldoende tijd om ze door en door warm te krijgen zonder dat ze overkoken.
 • Verwijder de eieren met een lepel en leg ze op een keukenpapier of in een eierdopje.
 • Pel je eieren (als dat nog niet gebeurd was) en geniet van een heerlijk warm gekookt ei.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 50gramCalorieën: 64kcalEiwit: 6.2gVet: 4.4gVerzadigd vet: 1.4g
Trefwoord Gekookt ei opwarmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Opwarmen in de magnetron

Stel je voor: het is een drukke ochtend en je hebt haast. Je oog valt op de gekookte eieren in de koelkast van gisteren. Perfect voor een snelle hap, maar koud is net niet wat je wilt. Geen probleem, met de magnetron heb je binnen een paar minuten een warm gekookt ei, alsof het net uit het kokende water komt.

Ingrediënten

 • Gekookt ei(en)
 • Water

Bereiding

 1. Haal je gekookte eieren uit de koelkast en laat ze eventueel een paar minuten op kamertemperatuur komen.
 2. Prik met een naald een klein gaatje in de bodem van het ei. Dit zorgt ervoor dat de druk die tijdens het opwarmen in het ei ontstaat, kan ontsnappen en voorkomt dat het ei explodeert.
 3. Plaats het ei in een magnetronbestendige schaal.
 4. Giet genoeg water in de schaal zodat het ei ongeveer voor de helft onder water staat. Dit helpt bij het gelijkmatig opwarmen en voorkomt uitdrogen.
 5. Zet de magnetron op halve kracht om te voorkomen dat het ei te snel opwarmt en plaats de schaal in de magnetron.
 6. Verwarm het ei in korte intervallen van 20 seconden, en check na elke interval de temperatuur van het ei. Afhankelijk van de magnetron en je persoonlijke voorkeur, kan het ei na ongeveer 1 minuut de perfecte temperatuur hebben.
 7. Haal het ei uit de magnetron zodra het de gewenste warmte heeft bereikt, laat het even afkoelen en geniet van je warme gekookte ei!

Opwarmen in een airfryer

Gekookt ei opwarmen in een airfryer is een snelle en effectieve methode om je eitje weer op temperatuur te krijgen zonder het risico te lopen dat het rubberachtig wordt. Airfryers werken door hete lucht snel rond het voedsel te circuleren, waardoor je een gelijkmatig opgewarmd ei krijgt zonder de buitenkant te overkoken.

Ingrediënten

 • 1 of meerdere gekookte eieren

Bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je airfryer op 120 tot 130 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat je eieren gelijkmatig en snel opwarmen.
 2. Plaats de gekookte eieren in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen om te voorkomen dat ze ongelijk opwarmen.
 3. Stel de airfryer in voor ongeveer 3 tot 4 minuten. Dit is vaak voldoende tijd om het ei door te warmen zonder dat het eiwit taai wordt of het eigeel te droog.
 4. Na het verstrijken van de tijd, controleer je de warmte van je eieren. Als ze nog niet de gewenste temperatuur hebben bereikt, kun je ze nog 30 seconden tot een minuut extra geven.
 5. Haal de eieren uit de airfryer en laat ze even afkoelen voordat je ze serveert. Zo voorkom je dat je je vingers brandt en geef je de eieren de tijd om de warmte evenredig te verdelen.

Opwarmen in een oven

Gekookt ei opwarmen in de oven is een methode die je misschien niet direct zou overwegen, maar het kan verrassend effectief zijn. Het is een ideale manier om de warmte geleidelijk te laten doordringen, waardoor je ei perfect op temperatuur komt zonder dat de structuur lijdt onder de hitte. Of je nu een zachtgekookt, medium of hardgekookt ei wilt opwarmen, de oven kan je go-to optie zijn.

Ingrediënten

 • 1 of meerdere gekookte eieren

Bereiding

 1. Begin met het uit de koelkast halen van je gekookte eieren. Laat ze ongeveer 10 tot 15 minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze in de oven plaatst. Dit helpt om te voorkomen dat de schok van de koude temperatuur naar de warme oven het eiwit rubberachtig maakt.
 2. Terwijl je wacht, kun je de oven voorverwarmen op ongeveer 160 graden Celsius. Een lagere temperatuur is cruciaal om te zorgen dat je eieren langzaam en gelijkmatig opwarmen.
 3. Plaats de eieren in een hittebestendige ovenschaal. Als je bang bent dat de eieren gaan rollen, kun je ze stabiliseren door een klein stukje aluminiumfolie te kreuken en als ‘nestje’ onder elk ei te plaatsen.
 4. Zet de schaal in de voorverwarmde oven. Afhankelijk van hoe warm je je ei wilt hebben, laat je ze 10 tot 15 minuten in de oven staan. Houd de tijd in de gaten, want te lang in de oven kan resulteren in overgare eieren.
 5. Na ongeveer 10 minuten kun je de schaal voorzichtig uit de oven halen om te controleren of de eieren de gewenste temperatuur hebben bereikt. Dit kan je doen door het ei even kort aan te raken met een vingertop.
 6. Eenmaal opgewarmd, kun je de eieren uit de oven halen en ze meteen serveren. Pas op dat je je niet brandt, want ze zullen heet zijn.

Onthoud dat het opwarmen van een gekookt ei in de oven geen exacte wetenschap is. Elke oven werkt net een beetje anders. Het kan de eerste keer zijn dat je moet experimenteren met de tijden om jouw ‘perfecte’ opgewarmde ei te krijgen. Echter, als je eenmaal de juiste techniek voor jouw oven hebt gevonden, is het een handige methode die je keer op keer kunt gebruiken.

Tips

Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden wanneer je een gekookt ei opwarmt:

 • Begin altijd met eieren op kamertemperatuur voor het beste resultaat.
 • Gebruik geen hoge temperaturen om te voorkomen dat het ei te hard wordt.
 • Als je het ei in de schil opwarmt, prik dan een klein gaatje in de bodem om te voorkomen dat het ei barst.

Veelgestelde vragen

Kan ik een gekookt ei opwarmen in de schil?
Ja, dat kan, vooral in de oven of in heet water. Zorg er wel voor dat je een klein gaatje in de bodem van de schil maakt om te voorkomen dat het ei barst.

Hoe lang kan ik een gekookt ei bewaren?
Een gekookt ei kun je, mits koel bewaard, ongeveer een week bewaren.

Is het veilig om een gekookt ei opnieuw op te warmen?
Ja, het is veilig zolang je het niet te vaak doet en de eieren goed bewaard zijn.

Kan ik een gekookt ei opwarmen voor een salade?
Absoluut, warme eieren kunnen een heerlijke toevoeging zijn aan je salade.

Verandert de smaak van een ei na opwarmen?
Als je de eieren correct opwarmt, zou de smaak niet significant moeten veranderen.