Hard gekookt ei

Hard gekookt ei

Hoe lang hard gekookt ei koken? Een simpele lekkernij maar oh zo heerlijk en voedzaam. Of je het nu gebruikt voor op je brood, in een salade, als gezond tussendoortje of als bijgerecht bij de brunch, de mogelijkheden zijn eindeloos.

klein

Hoe lang hard gekookt ei koken?

Het koken van een hard gekookt ei is niet moeilijk, maar het vergt wel wat precisie. Het belangrijkste is om je ei niet te lang of te kort te koken.
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Bereidingstijd: 8 minuten
Totale tijd: 13 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Hard gekookt ei
Porties: 4 Personen
calorieën: 158kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten

 • 4 eieren

Instructies

 • Breng een pan met water aan de kook.
 • Voeg het ei toe zodra het water kookt.
 • Kook het ei 7 tot 8 minuten, afhankelijk van de grootte.
 • Spoel het ei onder koud water om het kookproces te stoppen.
 • Laat het ei afkoelen en pel het dan.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 50Gram | Caloriën: 158kcal | Koolhydraten: 2g | Eiwit: 12.9g | Vet: 11.2g | Verzadigd vet: 3.5g | Vitamin A: 0.22IU | Calcium: 60mg | IJzer: 2.1mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waarop letten bij het kopen van verse eieren

Als het gaat om het kopen van eieren, is versheid het allerbelangrijkste. Maar hoe weet je of een ei vers is voordat je het koopt? Hier zijn enkele tips:

 1. Op elke eierdoos vind je een houdbaarheidsdatum. Deze datum geeft aan tot wanneer de eieren op hun best zijn. Het is het beste om eieren te kopen met een zo ver mogelijk in de toekomst liggende datum.
 2. Elk ei in Nederland draagt een stempel. Het eerste cijfer op het ei geeft het soort houderij aan: 0 voor biologisch, 1 voor vrije uitloop, 2 voor scharrel en 3 voor kooi. Daarna volgen de landcode (NL voor Nederland) en de code van de producent.
 3. Dit zijn de eieren van hennen die onder de beste omstandigheden hebben geleefd. Ze hebben de ruimte om te scharrelen en krijgen biologisch voer. Dit kan invloed hebben op de kwaliteit en smaak van het ei.
 4. Voordat je de eieren koopt, open de doos en controleer elk ei op barsten of breuken. Een kapot ei kan de rest van de eieren in de doos bederven.

Hoe eieren bewaren?

De manier waarop je eieren bewaart, kan een groot verschil maken in hoe lang ze vers blijven. Hier zijn enkele bewaartips:

 1. De koelkast is een goed plek om eieren te bewaren. Ze blijven lang vers bij een constante temperatuur van ongeveer 7°C. Bewaar ze in hun originele doos en niet in de deur van de koelkast, waar de temperatuur kan schommelen.
 2. Beter nog is de eieren buiten de koelkast bewaren, gewoon bij kamertemperatuur. Als je je eieren buiten de koelkast wilt bewaren, kies dan een koele, droge plaats uit de buurt van direct zonlicht en sterke geuren. Eieren zijn erg poreus en kunnen gemakkelijk geuren absorberen.
 3. Dit helpt het eigeel in het midden te houden en verlengt de houdbaarheid van het ei.
 4. Als je eieren hard wilt koken, gebruik dan de oudere eieren in je koelkast. Ze zijn gemakkelijker te pellen dan superverse eieren.

Kun je eieren ook invriezen?

Ja, je kunt eieren invriezen, maar niet in de schaal. Kluts het ei, doe het in een diepvrieszakje of -bakje en vries het in. Of, doe het geklopte ei in een ijsblikjesbakje, vries het twee uur in. Haal ht vervoglens uit het bakje en doe het in een diepvreszak of diepvriesbak. Goed afsluiten en volledig invriezen.

Hoe weet je of je ei nog vers Is?

Je kunt eenvoudig controleren of een ei nog vers is door het in een glas water te leggen. Als het ei op de bodem blijft liggen, is het vers. Als het ei gaat drijven, is het niet meer vers.

Andere manieren om eieren te koken

Naast koken in een pan, kun je eieren ook koken in een magnetron, airfryer of snelkookpan. Elke methode heeft zijn eigen voor- en nadelen en het resultaat kan variëren.

Magnetron

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar je kunt inderdaad een ei koken in de magnetron. Hier is hoe je dat doet:

 1. Breek het ei in een magnetronbestendige kom. Doe dit niet in de schaal, omdat de schaal kan barsten of zelfs exploderen in de magnetron.
 2. Voeg voldoende water toe om het ei te bedekken. Het water helpt de hitte gelijkmatig te verdelen en voorkomt dat het ei uitdroogt of verbrandt.
 3. Dek de kom af met een magnetronbestendig deksel of bord om te voorkomen dat het water overkookt.
 4. Zet de magnetron op vol vermogen en kook het ei 1 tot 2 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van het vermogen van je magnetron, dus houd het ei in de gaten.
 5. Open de magnetron en prik voorzichtig met een vork in het ei om te controleren of het gaar is. Als het ei nog vloeibaar is, zet het dan nog 30 seconden in de magnetron.
 6. Haal het ei uit de magnetron en laat het een paar minuten afkoelen voordat je het eet.

Dit is een snelle en eenvoudige manier om een ei te koken, vooral als je geen fornuis bij de hand hebt. Echter, het resultaat kan minder voorspelbaar zijn dan bij het koken in een pan, dus het is een goed idee om te experimenteren om de perfecte magnetrontijd voor je eieren te vinden.

Airfryer

Ook in de airfryer kun je een hard gekookt ei bereiden. Het proces is verrassend eenvoudig en het resultaat is een perfect gekookt ei met een heerlijk zachte dooier. Volg deze stappen:

 1. Zet je airfryer aan en stel de temperatuur in op 130°C. Laat de airfryer ongeveer 5 minuten voorverwarmen.
 2. Leg de eieren voorzichtig in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan botsen, want dan kunnen ze breken.
 3. Stel de timer van je airfryer in op 16 minuten voor hard gekookte eieren. Als je een zachter ei wilt, kun je de kooktijd inkorten.
 4. Na het koken haal je de eieren uit de airfryer met een tang en leg je ze in een kom met koud water om ze snel af te koelen. Dit stopt het kookproces en maakt het pellen van de eieren gemakkelijker.

Het kokenin de airfryer kan een beetje experimenteren vereisen, omdat de exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van je eieren en de specificaties van je airfryer. Maar met een beetje oefening kun je binnen de kortste keren perfecte [hard gekookte eieren] uit je airfryer halen

Snelkookpan

De snelkookpan kan ook een handig hulpmiddel zijn voor het koken van een ei. Het kan je zelfs helpen om een volledig gelijkmatig gekookt ei te krijgen, met een prachtige textuur.

 1. Voeg ongeveer een kopje water toe aan je snelkookpan. Dit is voldoende om de pan onder druk te zetten zonder de eieren te bedekken.
 2. Plaats de eieren op het rekje in de snelkookpan, zodat ze niet in het water liggen. Je kunt er zo veel koken als je wilt, zolang ze maar in één laag liggen en niet op elkaar.
 3. Zodra de pan onder druk is, verlaag je het vuur en kook je de eieren 6 tot 7 minuten voor hard gekookte eieren.
 4. Zet na de kooktijd de snelkookpan van het vuur en laat de druk vanzelf afnemen. Dit duurt ongeveer 5 minuten.
 5. Open de snelkookpan zodra de druk volledig is afgenomen. Gebruik een tang om de eieren uit de pan te halen en doe ze in een kom met koud water. Hierdoor stop je het kookproces en worden de eieren gemakkelijker te pellen.

Veelgestelde vragen

Wat kan ik met een hard gekookt ei maken?
Hard gekookte eieren kunnen worden gebruikt in salades, sandwiches, sushi of als garnering voor soepen.

Is een biologisch ei beter dan een regulier ei?
Biologische eieren komen van kippen die een beter leven hebben gehad, en dat kan invloed hebben op de smaak van het ei.

Hoe kan ik zien of een ei gekookt is zonder het te breken?
Een snelle truc is om het ei te draaien. Als het snel en soepel draait, is het gekookt. Als het wankelt, is het rauw, omdat het vloeibare binnenste niet in hetzelfde tempo draait als de schaal.

Hoe kan ik mijn eieren gemakkelijker pellen na het koken?
Het laten schrikken direct na het koken kan het pellen vergemakkelijken. Giet het hete water af en vul de pan met koud water. Na een paar minuten in het koude water zullen de eieren voldoende zijn afgekoeld om ze te pellen.

Is het veilig om een ei met een barst in de schaal te koken?
Een kleine barst is meestal geen probleem. Echter, een ei met een grote barst kan tijdens het koken openbarsten. Om dit te voorkomen, kun je een beetje azijn aan het kookwater toevoegen, wat helpt om het eiwit te stollen en de barst te dichten.

Kan ik een ei koken in een slowcooker?
Hoewel het mogelijk is, wordt het niet aanbevolen omdat de temperatuur van een slowcooker niet hoog genoeg is om eieren efficiënt te koken. Het kan een paar uur duren voordat een ei in een slowcooker volledig gekookt is.