Ovenschotel opwarmen

Ovenschotel opwarmen

Ovenschotel opwarmen is een culinaire vaardigheid die net zoveel finesse vereist als het bereiden van de schotel zelf. Het is een kunst om de ovenschotel zodanig op te warmen dat de rijke smaken en perfecte texturen behouden blijven. Veel mensen vragen zich af hoe ze hun liefdevol bereide maaltijd opnieuw kunnen genieten zonder dat deze aan kwaliteit inboet. Of je nu een ovenschotel hebt gemaakt van aardappel, groenten, pasta of een combinatie van ingrediënten, elk heeft zijn eigen manier van opwarmen nodig om de magie van de eerste keer dat het uit de oven kwam, te evenaren.

Het sleutelwoord voor het opwarmen van een ovenschotel is ‘geduld’. Het snel willen opwarmen van een ovenschotel kan leiden tot een teleurstellende maaltijd waarbij de textuur en smaak niet optimaal zijn. Daarom is het belangrijk om de tijd te nemen en de juiste opwarmmethode te kiezen die past bij het type ovenschotel dat je hebt bereid.

Of je ovenschotel nu vol zit met kaas, een krokant korstje heeft, of juist rijk is aan saus, elke variant heeft zijn eigen handleiding voor het opwarmen. In dit artikel gaan we het hebben over hoe je een ovenschotel opwarmt in een pan, hoe je deze het beste kunt opwarmen in de magnetron, welke stappen je moet volgen voor het opwarmen in een airfryer, en hoe je een bevroren ovenschotel weer tot leven wekt.

Het is ook van belang om te vermelden dat herhaaldelijk opwarmen de kwaliteit van je ovenschotel kan verminderen. Daarom is het aan te raden om slechts het gedeelte op te warmen dat je plant te eten. Op deze manier blijft de rest van de ovenschotel vers en smakelijk voor de volgende keer.

klein

Ovenschotel opwarmen

Ovenschotel opwarmen, dat wil zeggen een restje, in een pan, is een effectieve methode om die heerlijke maaltijd van gisteren weer tot leven te brengen.
3.50 van 2 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Porte
Calorieën 506 kcal

Materialen

 • Oven

Ingrediënten
  

 • Restjes ovenschotel
 • Een beetje water, bouillon of melk (afhankelijk van de ovenschotel)
 • Boter of olijfolie

Instructies
 

 • Haal de restjes ovenschotel ongeveer 30 minuten voordat je begint uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen.
 • Verwarm de pan op middelhoog vuur en voeg een beetje boter of olijfolie toe.
 • Plaats de ovenschotel voorzichtig in de pan.
 • Voeg een paar eetlepels water, bouillon of melk toe om uitdroging tegen te gaan en om de ovenschotel wat vochtig te houden.
 • Dek de pan af met een deksel. Dit helpt om de warmte gelijkmatig te verdelen en zorgt ervoor dat de ovenschotel niet uitdroogt.
 • Laat de ovenschotel ongeveer 10 tot 15 minuten opwarmen, afhankelijk van de dikte en hoeveelheid. Roer af en toe voorzichtig met een spatel om de warmte gelijkmatig te verdelen.
 • Check regelmatig of de ovenschotel niet aanbrandt en of het door en door warm is.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 400 gramCalorieën: 506 kcalKoolhydraten: 28.9 gEiwit: 35.7 gVet: 25.1 gVerzadigd vet: 11 gVezels: 10.2 gSuiker: 6.4 g
Trefwoord Ovenschotel opwarmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Tips

 • Als je ovenschotel veel kaas bevat, kun je het beste een laag vuur gebruiken om te voorkomen dat de kaas te snel gaat bubbelen en verbrandt.
 • Het toevoegen van een beetje vocht is essentieel, vooral als je ovenschotel veel rijst of pasta bevat, omdat deze de neiging hebben uit te drogen bij het opwarmen.
 • Voor een extra knapperige bovenkant, kun je de ovenschotel nog even onder de grill in de oven zetten voordat je het serveert.

Mij Dit zal je misschien ook interesseren

Courgette ovenschotel

Een courgette ovenschotel is een heerlijke en gezonde maaltijd die bestaat uit laagjes dun gesneden courgette, tomaten, en kaas, afgebakken in de oven tot een goudbruine korst. Dit gerecht combineert de frisse smaak van verse groenten met de romige textuur van gesmolten kaas, perfect voor een lichte lunch of een voedzaam diner.

Brie uit de oven

Een warme, romige Brie uit de oven, subtiel geparfumeerd met honing en rozemarijn, vormt een perfecte harmonie van smaken en texturen. De zachte, smeltende kaas gecombineerd met knapperig stokbrood of verse vijgen zorgt voor een onweerstaanbare culinaire beleving.

Bloemkool steak uit de oven

Een bloemkoolsteak uit de oven is een hartig, voedzaam gerecht waarbij dikke plakken bloemkool worden gekruid en geroosterd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Dit plantaardige alternatief is perfect als hoofdgerecht of bijgerecht, en combineert heerlijk met diverse sauzen en toppings.

Opwarmen in de magnetron

Ovenschotel opwarmen in de magnetron kan een snelle en effectieve methode zijn, mits goed uitgevoerd. Het belangrijkste is om te voorkomen dat de schotel uitdroogt of dat sommige delen oververhit raken terwijl andere koud blijven.

Ingrediënten

 • Restje ovenschotel

Bereiding

 1. Haal de ovenschotel uit de koelkast en laat deze ongeveer tien minuten op kamertemperatuur komen. Dit helpt bij het gelijkmatig opwarmen.
 2. Plaats het restje in een magnetronbestendige schaal. Dek de schaal af met een magnetrondeksel of magnetronfolie. Dit houdt het vocht binnen en voorkomt uitdroging.
 3. Stel de magnetron in op een middelhoog vermogen. Te hoog vermogen kan de randen van je ovenschotel uitdrogen of verbranden.
 4. Verwarm de ovenschotel in korte intervallen van twee tot drie minuten en controleer telkens de temperatuur. Roer, indien mogelijk, de ovenschotel door na elk interval om de warmte gelijkmatig te verdelen.
 5. Laat de schotel na het opwarmen nog één à twee minuten in de magnetron staan. De restwarmte zal helpen om de schotel door en door warm te krijgen.
 6. Controleer of de ovenschotel overal goed warm is. Is dit het geval, dan is je ovenschotel klaar om te serveren. Zo niet, verwarm het dan nog in korte intervallen tot de gewenste temperatuur is bereikt.

Opwarmen in een airfryer

Als je een ovenschotel wilt opwarmen in een airfryer, is het belangrijk om te weten dat deze methode zorgt voor een knapperig resultaat.

Ingrediënten

 • Restje ovenschotel

Bereiding

 1. Laat de ovenschotel eerst ongeveer 15 minuten op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat je ovenschotel gelijkmatig opwarmt.
 2. Zet je airfryer aan op 160 °C om hem voor te verwarmen. Voorverwarmen is een cruciale stap om de kooktijd nauwkeurig te kunnen bepalen.
 3. Plaats het restje ovenschotel in de mand van de airfryer. Als de ovenschotel te groot is, kun je de inhoud in een voor de airfryer geschikte schaal overdoen.
 4. Stel de airfryer in op ongeveer 10 tot 15 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de grootte en dikte van je ovenschotel. Houd het goed in de gaten om oververhitting te voorkomen.
 5. Controleer halverwege de tijd of de bovenkant niet te snel bruint. Als dat het geval is, kun je de temperatuur iets verlagen of de ovenschotel afdekken met een stukje aluminiumfolie.
 6. Check of het door en door warm is voordat je deze uit de airfryer haalt. Gebruik eventueel een keukenthermometer om te controleren of de binnenkant de juiste temperatuur heeft bereikt.
 7. Haal de schotel uit de airfryer en laat het even staan. Dit geeft de hitte de kans om zich goed te verdelen.

Opwarmen in een oven

Ovenschotel opwarmen in de oven is dé methode om de smaken en texturen van je gerecht zo goed mogelijk te behouden. Volg dit stap voor stap recept om je ovenschotel weer perfect op tafel te krijgen.

Ingrediënten

 • Restje ovenschotel

Bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 175 graden Celsius. Dit is een ideale temperatuur die helpt om de ovenschotel gelijkmatig te verwarmen zonder dat de randen te snel bruin worden.
 2. Haal de ovenschotel uit de koelkast en laat deze ongeveer 20 minuten op kamertemperatuur komen. Dit vermindert de schok van de koude schotel direct in een hete oven en zorgt voor een gelijkmatigere verwarming.
 3. Dek het af met aluminiumfolie. Dit helpt om de warmte binnen te houden en voorkomt dat de bovenkant te bruin wordt voordat de binnenkant goed is opgewarmd.
 4. Plaats de schotel in het midden van de oven. De warmte circuleert het best rond het midden, wat zorgt voor een gelijkmatige opwarming. Laat de schotel afhankelijk van de grootte en de dikte 20 tot 30 minuten in de oven staan.
 5. Verwijder in de laatste 5 tot 10 minuten de aluminiumfolie als je een krokant korstje wilt. Hierdoor kan de bovenkant mooi bruinen.
 6. Controleer of de ovenschotel goed is opgewarmd door een thermometer in het midden te steken. De ideale binnentemperatuur is 74 graden Celsius.
 7. Haal het uit de oven en laat het een paar minuten staan voordat je het serveert. Dit geeft de sappen de tijd om zich te herverdelen, wat bijdraagt aan een betere smaakbeleving.

Veelgestelde vragen

Hoelang kun je een ovenschotel bewaren voordat je deze opwarmt?
Je kunt een ovenschotel 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren of tot 3 maanden in de vriezer.

Kan ik een ovenschotel meerdere keren opwarmen?
Het is het beste om het slechts één keer op te warmen om de kwaliteit te behouden.

Hoe weet ik of mijn ovenschotel goed opgewarmd is?
Het moet door en door heet zijn; gebruik een voedselthermometer om een interne temperatuur van 74 °C te verzekeren.

Kan ik room- of kaasrijke ovenschotels opwarmen in de magnetron?
Ja, maar het is beter om een oven te gebruiken om scheiding van de saus te voorkomen.

Wat is de beste manier om een knapperige bovenlaag te behouden?
Gebruik de oven of airfryer en bedek het niet met folie, zodat de bovenlaag knapperig blijft.

3.50 from 2 votes (2 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept