Pannenkoeken opwarmen

Pannenkoeken opwarmen

Pannenkoeken opwarmen lijkt misschien een simpele taak, maar het vereist een zekere finesse om die heerlijke, versgebakken smaak weer tot leven te brengen. Of je nu te maken hebt met overgebleven pannenkoeken van het ontbijt of een voorraad die je hebt ingevroren voor later gebruik, het goed opwarmen van pannenkoeken kan het verschil maken tussen een smakelijke traktatie en een teleurstellende maaltijd.

Voordat we ingaan op de specifieke methoden, laten we eens kijken waarom het opwarmen van pannenkoeken soms een uitdaging kan zijn. Pannenkoeken zijn zacht en poreus, waardoor ze gemakkelijk vocht verliezen of juist te vochtig kunnen worden, afhankelijk van de opwarmmethode. Het doel is om ze terug te brengen naar hun oorspronkelijke, luchtige staat.

klein

Pannenkoeken opwarmen

Pannenkoeken opwarmen in een magnetron is een snelle en efficiënte manier om van je overgebleven pannenkoeken te genieten. Het is ideaal voor die momenten waarop je snel een warme, comfortabele maaltijd wilt zonder veel moeite.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Totale tijd 12 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 portie
Calorieën 325 kcal

Materialen

 • Magnetron

Ingrediënten
  

 • Overgebleven pannenkoeken
 • Papieren handdoeken

Instructies
 

 • Haal de pannenkoeken uit de koelkast en laat ze een paar minuten op kamertemperatuur komen. Dit helpt om een gelijkmatige opwarming te bevorderen.
 • Bevochtig een papieren handdoek licht. Dit is een belangrijke stap, omdat de vochtigheid van de handdoek helpt om uitdroging van de pannenkoeken tijdens het opwarmen te voorkomen.
 • Plaats één of twee pannenkoeken op een magnetronbestendig bord. Als je meer wilt opwarmen, is het beter om ze in meerdere rondes op te warmen in plaats van allemaal tegelijk.
 • Leg de licht bevochtigde papieren handdoek over de pannenkoeken. Zorg ervoor dat de handdoek de pannenkoeken niet te nat maakt.
 • Zet het bord in de magnetron en verwarm de pannenkoeken op middelhoog vermogen (ongeveer 600 tot 800 Watt) voor 20 tot 30 seconden. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de pannenkoeken en de kracht van je magnetron.
 • Controleer na het opwarmen of de pannenkoeken door en door warm zijn. Als ze nog niet warm genoeg zijn, kun je ze nog een paar seconden extra opwarmen. Wees voorzichtig om ze niet te oververhitten, want dan kunnen ze taai worden.
 • Haal de pannenkoeken uit de magnetron, verwijder de papieren handdoek en serveer ze direct.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 4 stuksCalorieën: 325 kcalKoolhydraten: 46.7 gEiwit: 13.3 gVet: 9.3 gVerzadigd vet: 4 gVezels: 1 gSuiker: 7.8 g
Trefwoord Pannenkoeken opwarmen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Extra tips

 • Het is belangrijk om de pannenkoeken niet te oververhitten, omdat ze dan rubberachtig en taai kunnen worden. Begin met een kortere opwarmtijd en verhoog deze indien nodig in kleine stappen.
 • Als je meerdere pannenkoeken opwarmt, zorg dan dat ze in één enkele laag liggen op het bord. Over elkaar heen gelegde pannenkoeken warmen niet gelijkmatig op.
 • Zorg ervoor dat de papieren handdoek vochtig is, maar niet druipnat. Een te natte handdoek kan de pannenkoeken klef maken.
 • De kracht van magnetrons varieert, dus de eerste keer dat je dit doet, is het een goed idee om met een lagere tijd te beginnen en indien nodig te verhogen.

Opwarmen in een oven

Pannenkoeken opwarmen in een oven is een fantastische manier om ze weer tot leven te brengen. Deze methode is perfect voor diegenen die de voorkeur geven aan een gelijkmatig opgewarmde pannenkoek met behoud van een zachte textuur. Het is een iets langzamere methode dan de magnetron, maar het resultaat is vaak superieur, vooral als je met grotere hoeveelheden werkt.

Ingrediënten

 • Pannenkoeken

Bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 175 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoeken gelijkmatig en snel opwarmen.
 2. Pak een bakplaat of ovenbestendig bord en bedek deze met bakpapier om te voorkomen dat de pannenkoeken aan de plaat kleven.
 3. Leg de pannenkoeken in een enkele laag op de bakplaat. Als je meerdere lagen hebt, zorg dan dat er bakpapier tussen elke laag ligt om plakken te voorkomen.
 4. Dek het af met aluminiumfolie. Dit helpt om de warmte gelijkmatig te verdelen en voorkomt dat de pannenkoeken uitdrogen of verbranden.
 5. Plaats de bakplaat in de voorverwarmde oven. Warm de pannenkoeken ongeveer 10 tot 15 minuten op. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van de pannenkoeken en de prestaties van je oven.
 6. Controleer de pannenkoeken halverwege de opwarmtijd. Als ze aan de onderkant te snel bruin worden, draai ze dan om voor een gelijkmatige verwarming.
 7. Haal ze uit de oven zodra ze warm en zacht zijn.

Opwarmen in een airfryer

Pannenkoeken opwarmen in een airfryer is een fantastische manier om snel en effectief die heerlijke, licht knapperige textuur terug te krijgen. In tegenstelling tot een magnetron, waar pannenkoeken snel te zacht kunnen worden, biedt de airfryer een unieke manier om ze op te warmen met behoud van hun oorspronkelijke textuur.

Ingrediënten

 • Pannenkoeken

Bereiding

 1. Begin met het voorverwarmen van je airfryer op 180 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de pannenkoeken gelijkmatig worden opgewarmd.
 2. Als je pannenkoeken uit de koelkast of vriezer komen, laat ze dan eerst even op kamertemperatuur komen. Dit helpt bij een gelijkmatigere opwarming.
 3. Leg de pannenkoeken in de airfryermand. Als je meerdere pannenkoeken opwarmt, probeer ze dan in één laag te leggen om ze gelijkmatig te verwarmen. Je kunt bakpapier of aluminiumfolie gebruiken om te voorkomen dat ze aan de mand kleven.
 4. Warm ze op gedurende ongeveer 3 tot 4 minuten. Afhankelijk van je airfryer en de dikte van je pannenkoeken, kan deze tijd variëren. Het is belangrijk om de pannenkoeken halverwege de opwarmtijd even om te draaien voor een gelijkmatige verwarming.
 5. Na het opwarmen, controleer of de pannenkoeken door en door warm zijn. Ze moeten warm zijn maar niet te hard of te droog.

Opwarmen in een pan

Het opwarmen van pannenkoeken in een koekenpan is een uitstekende manier om de versheid en textuur van jouw pannenkoeken te behouden. Deze methode is ideaal voor wie de voorkeur geeft aan een licht knapperige buitenkant, terwijl de binnenkant zacht en warm blijft. In tegenstelling tot een magnetron of oven, waar je het risico loopt dat de pannenkoeken uitdrogen of te vochtig worden, biedt deze methode meer controle over het eindresultaat.

Ingrediënten

 • Pannenkoeken

Bereiding

 1. Zet de koekenpan op een matig vuur. Je wilt dat de pan warm genoeg is om de pannenkoeken snel te verwarmen, maar niet zo heet dat ze verbranden.
 2. Voeg een klein klontje boter of een beetje olie toe aan de pan.
 3. Leg de pannenkoeken in de pan. Zorg ervoor dat ze niet overlappen. Als je meerdere pannenkoeken hebt, warm ze dan in porties op.
 4. Laat ze een paar minuten aan elke kant opwarmen. Afhankelijk van de dikte van de pannenkoeken en de warmte van je pan, kan dit variëren. Draai de pannenkoeken om met een spatel nadat de onderkant licht goudbruin is.
 5. Raak de bovenkant van de pannenkoeken aan om te controleren of ze door en door warm zijn. Zo niet, laat ze dan nog even op het vuur.

Veelgestelde vragen

Kunnen pannenkoeken die in de koelkast bewaard zijn, direct in de oven of magnetron worden opgewarmd?
Ja, je kunt koude pannenkoeken direct uit de koelkast opwarmen. Het is niet nodig om ze eerst op kamertemperatuur te laten komen. Zorg er wel voor dat je de pannenkoeken op een geschikte temperatuur opwarmt om uitdroging te voorkomen.

Hoelang blijven opgewarmde pannenkoeken goed?
Opnieuw opgewarmde pannenkoeken kun je het beste meteen consumeren. Als je ze na het opwarmen niet direct eet, bewaar ze dan in de koelkast en consumeer binnen 24 uur. Opnieuw opwarmen wordt daarna niet aanbevolen.

Kan ik pannenkoeken die meerdere keren zijn opgewarmd nog steeds eten?
Het is mogelijk, maar niet ideaal. Elke keer dat je ze opwarmt, verliezen ze vocht en kunnen ze taaier worden. Voor de beste kwaliteit en smaak is het aan te raden om pannenkoeken slechts één keer op te warmen.

Kunnen veganistische of glutenvrije pannenkoeken ook op dezelfde manier worden opgewarmd?
Ja, de opwarmmethoden voor veganistische of glutenvrije pannenkoeken zijn vergelijkbaar met die voor traditionele pannenkoeken. Houd er wel rekening mee dat de textuur van deze pannenkoeken iets anders kan zijn, dus mogelijk is een lichte aanpassing van de opwarmtijd nodig.

Wat is de beste manier om pannenkoeken te bewaren voordat ik ze opwarm?
Om ze te bewaren, stapel je ze met bakpapier ertussen om plakken te voorkomen. Bewaar ze vervolgens in een luchtdichte container of verpak ze strak in plasticfolie of aluminiumfolie. Je kunt ze tot 2 dagen in de koelkast bewaren of tot 2 maanden in de vriezer.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept