Penne koken

Penne koken

Hoe lang penne koken? Timing is cruciaal. Te lang gekookt, en je eindigt met zachte, overkokende pasta. Te kort gekookt, en je krijgt harde, ondergekookte penne. Dus, hoe lang moet je precies penne koken?

De meeste pakken penne geven aan dat je de pasta ongeveer 11 tot 13 minuten moet koken om ze ‘al dente’ te krijgen, wat in het Italiaans ‘aan de tand’ betekent. Dit is wanneer de pasta stevig is, maar niet hard, precies de perfecte textuur voor de meeste pastagerechten.

Maar deze tijden kunnen variëren, afhankelijk van een paar factoren. Ten eerste, als je verse penne kookt in plaats van gedroogde, zul je merken dat de kooktijd veel korter is, meestal rond de 2 tot 4 minuten. Ten tweede, als je van zachtere pasta houdt, wil je misschien de penne een paar minuten langer koken. Maar, er wordt wel beweert dat pasta een dikmaker is. Dat is niet zo bij el dente, maar wel zo bij zachte pasta. Het lichaam kan de voedingsstoffen bij zachte pasta veel beter opnemen, en dus ook meer opnemen.

In ieder geval, het belangrijkste om te onthouden bij het koken van penne is om ze regelmatig te testen, zodat je ze uit het water kunt halen zodra ze de perfecte textuur hebben bereikt. Met een beetje oefening en aandacht, zul je binnen de kortste keren penne kunnen koken als een pro

Wat is Penne?

Het is een soort pasta die oorspronkelijk uit Italië komt. en echt niet alle pasta komt uit dit land. Ze hebben een buisvormige vorm en zijn aan beide uiteinden schuin afgesneden. Er zijn verschillende soorten penne, waaronder penne rigate, die ribbels heeft voor extra grip op sauzen, en penne lisce, die een gladde textuur heeft. Heb je ooit opgemerkt hoe sommige penne aan de ene kant breder zijn dan aan de andere? Dat is om saus op te vangen en een smaakexplosie te creëren bij elke hap.

klein

Hoe lang penne koken?

Penne koken is eigenlijk vrij eenvoudig. met de volgende handleiding gaat het heel eenvoudig.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 12 minuten
Totale tijd 17 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 4 Personen
Calorieën 99 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 500 Gram verse penne
 • 1 eetlepel olijfolie
 • Zout naar smaak

Instructies
 

 • Zet een grote pan met water op het vuur.
 • Voeg zout toe als het water kookt.
 • Voeg de pasta toe aan het kokende water.
 • Laat de penne 8 tot 12 minuten koken, of totdat ze ‘al dente’ zijn. Dit betekent dat ze stevig zijn, maar niet hard.
 • Giet het af en voeg de olijfolie toe om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 125gramCalorieën: 99kcalKoolhydraten: 17.5gEiwit: 75.2gVet: 1gVerzadigd vet: 0.2gVezels: 0.8gSuiker: 1.5gCalcium: 10mgIJzer: -1mg
Trefwoord Penne koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van verse en gedroogde Penne

Als het op penne aankomt, heb je in principe twee opties: vers of gedroogd. Verse penne is zacht en heeft een lichte, bijna zoete smaak. Gedroogde penne daarentegen heeft een stevigere textuur en een iets intensere smaak.

Bij het kiezen tussen verse en gedroogde penne, let op het volgende:

Verse penne

 • Kijk naar de kleur, verse penne moet een rijke, goudgele kleur hebben.
 • Controleer de textuur, verse penne moet stevig aanvoelen, niet plakkerig of te zacht.

Gedroogde penne

 • Let op de ingrediënten, de beste gedroogde penne wordt gemaakt van harde tarwe en water.
 • Gedroogde penne die een langere kooktijd nodig heeft, is vaak van betere kwaliteit.

Hoe bewaar je gekookte penne

Eenmaal gekookt, kun je je penne in de koelkast bewaren voor later gebruik. Het is belangrijk om de penne volledig af te koelen voordat je ze in de koelkast zet. Als je ze te warm in de koelkast zet, kunnen ze klef worden.

Koelkast

Gekookte penne kan in een afgedekt bakje tot drie dagen in de koelkast worden bewaard. Het is het beste om ze apart van sauzen of andere ingrediënten te bewaren om te voorkomen dat ze te zacht worden. Dit is overigens ook van toepassing bij verse en ongekookte penne, hoewel bij sommige soorten de bewaartijd maximaal 2 dagen in de koelkast is.

Invriezen

Gekookte penne, al dan niet met saus, kan ook worden ingevroren. Laat ze eerst afkoelen, doe ze dan in een diepvriesbak of diepvrieszak, en vries ze in. Ze blijven tot twee maanden goed in de vriezer.

Vacumeren

Je kunt ook overwegen om je gekookte penne te vacumeren. Dit helpt om ze langer vers te houden. Daarna moet je de pasta nog steeds in de koelkast of in de vriezer bewaren, maar de bewaartijd wordt 2 tot 3 keer zo lang.

Andere manieren om penne te koken

Er zijn talloze manieren om penne te koken, buiten het traditionele koken in een pan.

Magnetron

Penne koken in de magnetron kan een handige methode zijn als je weinig tijd hebt of geen toegang hebt tot een fornuis. Hoewel het resultaat misschien niet precies hetzelfde is als bij het traditionele koken, kun je nog steeds smakelijke en bevredigende penne krijgen.

Ingrediënten

 • Penne pasta
 • Een grote magnetronbestendige kom
 • Water
 • Zout

Bereiding

 1. Meet de hoeveelheid penne die je wilt koken en doe ze in de kom. Zorg ervoor dat de kom groot genoeg is zodat de penne en het water niet overlopen tijdens het koken.
 2. Voeg voldoende water toe om de penne volledig te bedekken.
 3. Voeg een snufje zout toe aan het water. Dit helpt de smaak van de pasta te verbeteren en het kookproces te versnellen.
 4. Plaats de kom in de magnetron. Afhankelijk van het vermogen van je magnetron, moet je de penne ongeveer 10 tot 12 minuten koken. Maar let op, dit kan variëren, dus het is een goed idee om na 6 tot 7 minuten te controleren.
 5. Haal de kom na de halve kooktijd uit de magnetron (wees voorzichtig, het is heet) en roer de penne door om te zorgen dat ze gelijkmatig koken. Plaats ze daarna terug in de magnetron om verder te koken.
 6. Controleer na de totale kooktijd of de penne gaar is door er een te proeven. Als ze nog te hard zijn, kook ze dan nog 1 tot 2 minuten en controleer opnieuw.
 7. Giet het water voorzichtig af (wees opnieuw voorzichtig, het is heet) en laat de penne even rusten. Ze zullen nog een beetje doorgaren van de restwarmte.

Airfryer

Heb je ooit gedacht aan het koken van penne in een airfryer? Hoewel het misschien ongebruikelijk klinkt, is het mogelijk om deze geliefde pasta in een airfryer te koken.

Ingrediënten

 • Penne pasta
 • Een airfryer
 • Een bakje dat past in de airfryer en bestand is tegen de warmte
 • Water
 • Zout

Bereiding

 1. Meet de hoeveelheid penne af die je wilt koken en doe ze in het bakje. Zorg ervoor dat het bakje groot genoeg is zodat de penne en het water niet overlopen tijdens het koken.
 2. Voeg voldoende water toe om de penne volledig te bedekken. Houd er rekening mee dat de penne zal uitzetten tijdens het koken, dus zorg ervoor dat er voldoende ruimte is.
 3. Voeg een flinke snuf zout toe. Dit helpt om de smaak van de penne te verbeteren.
 4. Plaats het bakje in de airfryer. Stel de temperatuur in op 200°C en de tijd op ongeveer 20 minuten.
 5. Halverwege de kooktijd, haal het bakje uit de airfryer (wees voorzichtig, het is heet) en roer de penne om ze gelijkmatig te koken. Zet het bakje terug en laat de penne verder koken.
 6. Wanneer de tijd om is, controleer dan de gaarheid van de penne door er een te proeven. Als ze nog te hard zijn, kook ze dan nog 2 tot 3 minuten en controleer opnieuw.
 7. Giet het water voorzichtig af en laat de penne even rusten. Ze zullen nog wat doorgaren van de restwarmte.

Snelkookpan

Het koken van penne in een snelkookpan is een tijdbesparende techniek die even goede resultaten kan opleveren als de traditionele kookmethoden. Deze methode is ideaal voor degenen die snel een smakelijke maaltijd op tafel willen zetten.

Ingrediënten

 • Penne pasta
 • Snelkookpan
 • Water
 • Zout

Bereiding

 1. Meet de hoeveelheid penne af die je wilt koken en doe ze in de snelkookpan.
 2. Voeg voldoende water toe om de penne volledig te bedekken, en voeg een flinke snuf zout toe voor smaak.
 3. Sluit het deksel van de snelkookpan en stel het fornuis in op hoog vuur. Zodra de snelkookpan druk begint op te bouwen (dit merk je aan het sissen en fluiten), zet je het vuur lager en begin je de kooktijd te tellen. Voor ‘al dente’ penne moet je ongeveer 4 tot 5 minuten koken.
 4. Zodra de kooktijd om is, zet je het vuur uit en laat je de druk in de snelkookpan natuurlijk dalen. Dit kan ongeveer 10 minuten duren. Het is belangrijk om tijdens deze periode het deksel van de snelkookpan niet te forceren openen.
 5. Zodra de druk is afgenomen, kun je het deksel veilig openen. Proef een stukje penne om te controleren of ze de gewenste gaarheid hebben bereikt.

Slowcooker

Het idee om pasta in een slowcooker te bereiden lijkt misschien vreemd, maar het is zeker mogelijk! Penne koken in een slowcooker vraagt om een beetje meer geduld, maar het resultaat is vaak een pasta die goed doordrenkt is met smaak.

Benodigdheden:

 • Penne pasta
 • Slowcooker
 • Water
 • Zout

Bereidingswijze:

 1. Meet de hoeveelheid penne die je wilt koken en doe ze in de slowcooker.
 2. Voeg voldoende water toe om de penne volledig te bedekken, en voeg een flinke snuf zout toe voor smaak.
 3. Stel de slowcooker in op de hoge stand. Afhankelijk van je specifieke model, moet je de penne ongeveer 1 tot 2 uur koken.
 4. Halverwege de kooktijd, roer je de penne om om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig koken. Dit helpt ook om te voorkomen dat de penne aan de bodem van de slowcooker blijft plakken.
 5. Controleer na de totale kooktijd of de penne gaar is door er een te proeven. Als ze nog te hard zijn, kook ze dan nog 15-30 minuten en controleer opnieuw.
 6. Zodra de penne de gewenste gaarheid hebben bereikt, giet je het water af.

Veelgestelde Vragen

Welke gerechten kan ik maken met penne?
Er zijn talloze gerechten die je kunt maken, waaronder penne alla vodka, penne met pesto, en penne all’Arrabbiata.

Kan ik penne in een rijstkoker koken?
Ja, dat kan. Het proces is vergelijkbaar met het koken in een slowcooker of snelkookpan. Je hebt alleen water, zout en penne nodig. Zorg ervoor dat je voldoende water in de rijstkoker doet zodat de penne volledig bedekt is en voeg een snufje zout toe voor smaak. De kooktijd is meestal ongeveer 10 tot 12 minuten, maar dit kan variëren afhankelijk van de specifieke rijstkoker.

Hoeveel water heb ik nodig om penne te koken?
Een goede vuistregel is om voor elke 100 gram pasta ongeveer 1 liter water te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de penne voldoende ruimte heeft om te bewegen en gelijkmatig te koken.

Hoe weet ik wanneer mijn penne gaar is?
De beste manier om te weten of je pasta gaar is, is door er een te proeven. Als het nog een beetje hard is in het midden, zijn ze ‘al dente’, wat veel mensen prefereren. Als je ze liever zachter hebt, kun je ze nog een paar minuten laten koken.

Wat kan ik doen als mijn penne te gaar is?
Als je pasta te gaar is en te zacht is geworden, kun je proberen om ze te mengen met een saus die wat structuur kan toevoegen, zoals een vleessaus of een groentesaus. Hoewel ze misschien niet de perfecte textuur hebben, kunnen ze nog steeds smakelijk zijn.