Pruimen invriezen

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is een slimme en effectieve manier om de houdbaarheid van deze zoete en sappige vruchten te verlengen. Vooral in tijden wanneer je een overvloed aan pruimen hebt, bijvoorbeeld na een oogst uit eigen tuin of een aanbieding in de winkel, kan invriezen ervoor zorgen dat je voor lange tijd kunt genieten van pruimen. Maar waarom zou je pruimen invriezen? Nou, pruimen zijn typisch seizoensgebonden vruchten die voornamelijk in de late zomer tot vroege herfst beschikbaar zijn. Door ze in te vriezen, kun je het hele jaar door genieten van pruimen, of het nu is in bakgerechten, smoothies of als een gezonde snack.

Het invriezen van deze steenvruchten is niet ingewikkeld, maar vereist wel enige voorbereiding om ervoor te zorgen dat de vruchten hun smaak, textuur en voedingswaarde zo goed mogelijk behouden. Dit omvat het selecteren van de juiste pruimen voor het invriezen, het correct voorbereiden van de vruchten, en het kiezen van de juiste vriesmethode.

klein

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is een fantastische manier om de levensduur van je pruimenoogst te verlengen. Met een paar simpele stappen kun je genieten van de heerlijke smaak van pruimen lang nadat het seizoen voorbij is.
No ratings yet
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Portie
Calorieën 16 kcal

Materialen

  • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten
  

  • Rijpe pruimen

Instructies
 

  • Begin met het selecteren van rijpe, maar nog stevige pruimen. Vermijd pruimen met kneuzingen of beschadigingen, want die kunnen tijdens het invriezen in kwaliteit achteruitgaan.
  • Was de pruimen grondig onder stromend water om vuil en eventuele pesticiden te verwijderen. Droog ze daarna af met een schone doek of keukenpapier.
  • Gebruik een scherp mes om de pruimen in helften te snijden en verwijder de pitten. Als je liever hele pruimen invriest, kun je deze stap overslaan. Bedenk echter dat ontpitte pruimen makkelijker te gebruiken zijn in recepten.
  • Leg bakpapier op een bakplaat en plaats de pruimenhelften met de gesneden kant naar beneden. Zorg dat ze elkaar niet raken om te voorkomen dat ze aan elkaar vastvriezen. Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de pruimen een paar uur invriezen tot ze volledig hard zijn.
  • Eenmaal volledig bevroren, haal de pruimen van de bakplaat en doe ze over in vrieszakken of luchtdichte vriesbakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze verzegelt om vriesbrand te voorkomen.
  • Label de zakken of bakjes met de datum van invriezen. Pruimen blijven in de vriezer ongeveer 6 tot 12 maanden goed.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 100gramCalorieën: 16kcalKoolhydraten: 2.9gEiwit: 0.3gVezels: 0.9gSuiker: 2.9g
Trefwoord Pruimen invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Pruimen bewaren in de koelkast is een goede optie als je van plan bent ze binnen een paar dagen te gebruiken. Over het algemeen blijven pruimen in de koelkast ongeveer een week goed, afhankelijk van hun rijpheid bij aankoop.

Om pruimen in de koelkast te bewaren, plaats je ze in een plastic zak met gaatjes of in een papieren zak. Dit helpt om vocht te reguleren en voorkomt dat de pruimen te snel rijpen of bederven.

Kun je met vacumeren pruimen langer bewaren?

Om pruimen te vacumeren, plaats je ze eerst in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de pruimen droog zijn om ijsvorming binnen de zak te voorkomen. Eenmaal vacuüm verzegeld, kun je de pruimen in de koelkast of zelfs in de vriezer bewaren voor nog langere houdbaarheid.

Veelgestelde vragen

Hoelang kun je pruimen ingevroren bewaren?
Het fruit kan 6 tot 12 maanden in de vriezer bewaard blijven, mits goed verpakt en op de juiste manier ingevroren.

Moet je pruimen wassen voordat je ze invriest?
Ja, het is belangrijk om ze grondig te wassen en te drogen voordat je ze invriest om eventuele bacteriën of pesticiden te verwijderen.

Kun je ingevroren pruimen direct gebruiken in recepten?
Ja, ingevroren pruimen kunnen direct uit de vriezer gebruikt worden in de meeste recepten, zoals bakgerechten of smoothies.

Wat is de beste manier om pruimen in de koelkast te bewaren?
Het is het beste om steenvruchten in een ademende zak te bewaren, zoals een papieren of geperforeerde plastic zak.

Kan ik pruimen invriezen zonder ze eerst te ontpitten?
Ja, je kunt ze invriezen met pit, maar het verwijderen van de pit voor het invriezen kan later gemakkelijker zijn bij het gebruik van de pruimen.

Wat is het effect van vacumeren op de smaak van pruimen?
Vacumeren heeft weinig tot geen effect op de smaak van pruimen, maar helpt wel hun versheid langer te behouden.

Kan ik pruimen die al in de koelkast hebben gelegen nog invriezen?
Ja, je kunt pruimen die in de koelkast hebben gelegen nog invriezen, zolang ze nog vers zijn en geen tekenen van bederf vertonen.