Quinoa invriezen

Quinoa invriezen

Quinoa invriezen is een slimme en praktische manier om deze voedzame superfood langer te bewaren. Dit veelzijdige zaad, dat als een graan wordt gegeten, heeft de harten van velen veroverd met zijn hoge voedingswaarde en veelzijdigheid in de keuken. Quinoa is rijk aan eiwitten, vezels en essentiële mineralen zoals magnesium en ijzer, waardoor het een uitstekende keuze is voor iedereen die op zoek is naar een gezonde maaltijdcomponent. Of je nu een druk leven leidt of gewoon op zoek bent naar manieren om je maaltijdvoorbereiding efficiënter te maken, het invriezen van quinoa kan je helpen om altijd een snelle en gezonde optie bij de hand te hebben.

Veel mensen koken graag in bulk om tijd te besparen, maar vinden zichzelf dan met restjes die niet altijd op tijd gegeten worden. Quinoa invriezen biedt hier een uitkomst. Door quinoa op de juiste manier in te vriezen, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen zonder in te boeten aan smaak of voedingswaarde. Dit betekent dat je op elk moment ervan kunt genieten, of je nu een snelle lunch nodig hebt of een voedzame toevoeging aan je diner.

klein

Quinoa invriezen

Quinoa invriezen is een uitstekende methode om dit voedingsrijke superfood langer te bewaren. Quinoa, bekend om zijn veelzijdigheid en gezondheidsvoordelen, is een fantastische toevoeging aan elke maaltijd. Of je nu quinoa over hebt na een maaltijd of vooruit plant voor de week, door het in te vriezen zorg je ervoor dat je altijd snel en gemakkelijk toegang hebt tot een gezonde basis voor je gerechten.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rusttijd: 15 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Quinoa invriezen
Porties: 1 Portie
calorieën: 121kcal

Materialen

 • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten

 • Quinoa hoeveelheid naar keuze

Instructies

 • Spoel de quinoa grondig af in een zeef onder koud stromend water om eventuele bittere saponinen te verwijderen.
 • Breng de quinoa aan de kook volgens de verhouding op de verpakking, meestal 2 delen water op 1 deel quinoa.
 • Laat de quinoa na het koken ongeveer 15 minuten rusten met de deksel op de pan, zodat alle resterende vloeistof kan absorberen en de quinoa volledig kan uitzetten.
 • Verspreid de gekookte quinoa in een dunne laag op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit zorgt voor sneller afkoelen en voorkomt dat de quinoa in grote klonten aan elkaar vriest.
 • Zodra de quinoa volledig is afgekoeld, verdeel je het in porties. Denk aan de hoeveelheid die je normaal per maaltijd gebruikt.
 • Plaats de porties in invrieszakjes of luchtdichte invriesbakjes. Druk bij het gebruik van zakjes zoveel mogelijk lucht uit het zakje om vriesbrand te voorkomen.
 • Label de zakjes of bakjes met de datum van invriezen en de inhoud.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 80gram | Caloriën: 121kcal | Koolhydraten: 19.8g | Eiwit: 5g | Vet: 2.1g | Verzadigd vet: 0.3g | Vezels: 2.3g | Calcium: 20mg | IJzer: 1.5mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Heb je plannen om je quinoa binnen een paar dagen te gebruiken? Bewaar het dan in de koelkast. Doe de afgekoelde quinoa in een luchtdichte container. Zo blijft het tot een week goed.

Invriezen is echter ook mogelijk.

 1. Verdeel de afgekoelde quinoa in porties. Gebruik hiervoor invrieszakjes of bakjes.
 2. Als je invrieszakjes gebruikt, druk dan zoveel mogelijk lucht eruit voordat je het afsluit. Dit voorkomt vriesbrand.
 3. Vergeet niet om de datum en inhoud op de verpakking te schrijven.

Om de quinoa te gebruiken, haal je het de avond voor gebruik uit de vriezer en laat je het in de koelkast ontdooien. Je kunt het ook direct uit de vriezer in de magnetron opwarmen.

Kun je met vacumeren quinoa langer bewaren?

Vacumeren kan een nog betere manier zijn om je quinoa langdurig vers te houden. Door de lucht eruit te zuigen, verleng je de houdbaarheid aanzienlijk en voorkom je vriesbrand. Ideaal voor als je quinoa in bulk voorbereidt.

Veelgestelde vragen

Hoe lang kan ik quinoa in de vriezer bewaren?
Het kan tot 8 maanden in de vriezer bewaard blijven zonder kwaliteitsverlies.

Kan ik quinoa invriezen nadat het al een keer is opgewarmd?
Het is het beste om alleen verse of eenmalig gekookt in te vriezen om voedselveiligheid te garanderen.

Is het mogelijk om ongekookte quinoa in te vriezen?
Ja, maar het is niet noodzakelijk. Het heeft al een lange houdbaarheid als het droog en koel wordt bewaard.

Hoe weet ik of ingevroren quinoa nog goed is?
Als het een vreemde geur heeft of er ijskristallen in de verpakking zitten, is het tijd om het weg te gooien.

Kan ik quinoa direct uit de vriezer koken?
Ja, je kunt bevroren quinoa direct koken of opwarmen, vooral handig als je het in soepen of stoofschotels wilt gebruiken.

Maakt het uit hoe ik de quinoa laat afkoelen voordat ik het invries?
Het is belangrijk om het snel en gelijkmatig af te laten koelen om de groei van bacteriën te voorkomen. Verspreid het daarom op een bakplaat of in een dunne laag in een groot bord.

Kan ik verschillende soorten quinoa samen invriezen?
Als je graag een mix van witte, rode, en zwarte quinoa eet, kun je deze samen koken, afkoelen, en invriezen. Let wel op dat de kooktijden iets kunnen variëren.