Rabarber invriezen

Rabarber invriezen

Rabarber invriezen is een slimme en effectieve manier om deze veelzijdige en heerlijke groente te bewaren. Of je nu een overvloed aan rabarber hebt uit je eigen tuin of een partij hebt gekocht op de markt, het invriezen ervan stelt je in staat om er maandenlang van te genieten. Dit artikel leidt je door het hele proces van het kiezen, voorbereiden, en invriezen van rabarber, waardoor je het hele jaar door van deze unieke groente kunt genieten.

Rabarber, met zijn scherpe, friszure smaak, is een populaire keuze in vele keukens, vooral in desserts en compotes. Het is niet alleen lekker, maar ook gezond; rijk aan vitamine C, vezels en antioxidanten. Het invriezen van rabarber is een fantastische manier om de versheid en voedingswaarde van de groente te behouden.

klein

Rabarber invriezen

Rabarber invriezen is een uitstekende manier om deze veelzijdige groente lang te bewaren. Of je nu te veel rabarber hebt geoogst of gewoon wilt genieten van rabarber buiten het seizoen, dit recept helpt je om je rabarber vers en smakelijk te houden. Het proces van het invriezen van rabarber is eenvoudig en vereist slechts enkele simpele stappen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 18 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 33 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Nederlands
Porties 1 Portie
Calorieën 15 kcal

Materialen

  • Pan

Ingrediënten
  

  • Verse rabarber
  • Suiker optioneel

Instructies
 

  • Bij het bereiden van rabarber is het essentieel om te beginnen met de stelen grondig te reinigen. Dit omvat het verwijderen van zowel de boven- als onderkant. Overweeg ook om de draderige buitenlaag af te pellen, door voorzichtig de schil langs de gehele lengte van de stengel te strippen.
  • Vervolgens snij je de stelen in stukken van ongeveer 2 tot 3 centimeter. Afhankelijk van je voorkeur, kun je de rabarber gebruiken als een smaakvol bijgerecht of simpelweg blancheren. Voor het blancheren, kook je de stukken kort, ongeveer 3 minuten, en spoel je ze daarna af met koud water.
  • Als alternatief, voor een zoeter resultaat, kook je de rabarber in een pan met genoeg water. Voeg, voor elke 750 gram rabarber, ongeveer 50 tot 100 gram suiker toe. Laat dit zachtjes koken voor 10 tot 15 minuten, waarna het goed afgekoeld moet worden voor eventueel invriezen.
  • Ongeacht de gekozen bereidingswijze, plaats de afgekoelde rabarber in diepvriesbakjes, gelabeld met de naam en invriesdatum. Bewaar het 24 uur in de diepvries voor optimale versheid.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 50 gramCalorieën: 15 kcalKoolhydraten: 2 gEiwit: 0.5 gVet: 0.1 gVezels: 2 gSuiker: 1.7 gVitamin A: 0.01 IUVitamin C: 10 mgCalcium: 40 mgIJzer: -1 mg
Trefwoord Rabarber invriezen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Als je rabarber in de koelkast wilt bewaren, wikkel de stelen dan in vochtig keukenpapier en plaats ze in een plastic zak. Zo blijft rabarber enkele weken goed.

In de vriezer blijft het tot een jaar goed, terwijl het in de koelkast slechts enkele weken houdbaar is.

Invriezen zonder suiker

Je kunt rabarber ook invriezen zonder suiker. Volg dezelfde stappen, maar sla het mengen met suiker over.

Kun je met vacumeren rabarber langer bewaren?

Vacumeren kan helpen rabarber langer vers te houden, zowel in de koelkast als in de vriezer. Door de lucht te verwijderen, vertraag je het oxidatieproces.

Veelgestelde vragen

Kan ik rabarber rauw invriezen?
Ja, je kunt het rauw invriezen, maar blancheren helpt om de kwaliteit te behouden.

Hoe lang moet ik rabarber blancheren?
Blancheren doe je gedurende ongeveer 1 minuut.

Kan ik rabarber invriezen zonder suiker?
Ja, dat is mogelijk, maar suiker helpt om de structuur te behouden.

Hoe ontdooi ik bevroren rabarber?
Je kunt bevroren rabarber direct gebruiken in recepten, of langzaam laten ontdooien in de koelkast.

Is vacumeren beter dan invriezen?
Vacumeren is een goede aanvulling op invriezen om de houdbaarheid te verlengen.

Kan ik rabarber compote invriezen?
Ja, rabarber compote kan ook ingevroren worden.

Is rabarber gezond?
Ja, het is rijk aan voedingsstoffen en laag in calorieën.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept