Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen is een slimme manier om de houdbaarheid van dit aromatische kruid aanzienlijk te verlengen, waardoor je het hele jaar door van zijn verse smaak kunt genieten, zelfs wanneer het niet in het seizoen is. Rozemarijn, bekend om zijn sterke, houtachtige geur en smaak, is een onmisbaar kruid in vele keukens over de hele wereld. Het wordt gebruikt in een breed scala aan gerechten, van vleesmarinades en soepen tot broden en zelfs desserts. Echter, net zoals veel verse kruiden, kan rozemarijn snel verwelken en zijn potentie verliezen als het niet goed wordt bewaard.

Het goede nieuws is dat het invriezen van rozemarijn een eenvoudig en effectief proces is dat zijn smaak behoudt, waardoor je het kruid kunt gebruiken wanneer je maar wilt zonder je zorgen te maken over verspilling. Dit proces is niet alleen economisch, omdat het je toestaat om bulk aankopen of een overvloed uit je tuin te bewaren, maar het draagt ook bij aan het verminderen van voedselverspilling. Bovendien, door rozemarijn in te vriezen, heb je altijd toegang tot verse kruiden, wat een geweldige manier is om je kookkunsten naar een hoger niveau te tillen, zelfs buiten het seizoen.

klein

Rozemarijn invriezen

Rozemarijn invriezen is een slimme en eenvoudige manier om de houdbaarheid van dit aromatische kruid te verlengen. Of je nu een overvloedige oogst uit je tuin hebt of een grote bos rozemarijn in de aanbieding hebt gevonden, invriezen zorgt ervoor dat je altijd verse rozemarijn bij de hand hebt voor je culinaire creaties. Hieronder vind je een eenvoudig recept om 20 takjes rozemarijn succesvol in te vriezen.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 0 minuten
Invriestijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 10 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Rozemarijn invriezen
Porties: 1 Portie
calorieën: 131kcal

Materialen

 • Keukenpapier
 • Bakplaat
 • Bakpapier
 • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten

 • 20 takjes verse rozemarijn

Instructies

 • Begin met het zorgvuldig spoelen van de rozemarijntakjes onder koud stromend water om eventueel vuil of kleine insecten te verwijderen. Schud het overtollige water er voorzichtig af.
 • Leg de rozemarijntakjes op een schone theedoek of een laag keukenpapier. Dep ze voorzichtig droog om zoveel mogelijk vocht te verwijderen. Een goede droging is belangrijk om ijskristalvorming tijdens het invriesproces te minimaliseren.
 • Leg de gedroogde rozemarijntakjes op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat ze niet over elkaar heen liggen om aan elkaar vriezen te voorkomen. Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de takjes ongeveer 1 tot 2 uur invriezen, tot ze volledig bevroren zijn.
 • Haal de bevroren rozemarijntakjes uit de vriezer en verpak ze onmiddellijk in luchtdichte vrieszakken of bakjes. Door de lucht uit de zakken te verwijderen voordat je ze afsluit, voorkom je vriesbrand en blijft de rozemarijn langer vers.
 • Vergeet niet de vrieszakken of bakjes te labelen met de datum van invriezen. Zo houd je gemakkelijk bij hoe lang de rozemarijn al bewaard wordt.
 • Plaats de verpakte rozemarijn terug in de vriezer. Je kunt de bevroren rozemarijn tot wel 6 maanden bewaren zonder significante verlies van smaak of kwaliteit.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 10gram | Caloriën: 131kcal | Koolhydraten: 20.7g | Eiwit: 3.3g | Vet: 5.9g | Verzadigd vet: 2.8g | Vezels: 14.1g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Als je van plan bent de rozemarijn binnen een paar dagen te gebruiken, kun je deze ook in de koelkast bewaren. Wikkel de rozemarijn losjes in een vochtige doek en plaats het in een open plastic zak in de groentelade. Zo blijft het kruid enkele dagen tot een week vers.

Kun je met vacumeren rozemarijn langer bewaren?

Vacumeren is een uitstekende manier om rozemarijn langer te bewaren. Door de lucht te verwijderen en de zak te verzegelen, wordt de houdbaarheid van de rozemarijn aanzienlijk verlengd. Deze methode is vooral handig als je grote hoeveelheden rozemarijn voor langere tijd wilt bewaren.

Veelgestelde vragen

Kan ik rozemarijn invriezen zonder het eerst te snijden?
Ja, je kunt hele takjes invriezen en later de benodigde hoeveelheid afsnijden.

Hoe lang kan ik rozemarijn in de vriezer bewaren?
Dit kruid kan ingevroren kan tot 6 maanden goed blijven.

Verliest rozemarijn zijn smaak als je het invriest?
Invriezen behoudt de meeste van zijn smaken, hoewel er altijd een kleine afname kan zijn.

Kan ik bevroren rozemarijn gebruiken voor het maken van thee?
Ja, het kan direct gebruikt worden voor thee.

Hoe weet ik of mijn ingevroren rozemarijn nog goed is?
Controleer op verkleuring, vreemde geuren of ijskristallen, wat duidt op vriesbrand.

Kan ik rozemarijn ook in olie invriezen?
Ja, je kunt het ook in olie invriezen, eigenlijk een geweldige manier om het kruid te conserveren en tegelijkertijd gearomatiseerde olie te maken.

Wat is de beste manier om bevroren rozemarijn te ontdooien?
Voor de meeste gerechten hoeft het kruid niet te worden ontdooid voor gebruik.