Tomaat pellen

Tomaat pellen

Tomaat pellen lijkt misschien een eenvoudige taak, maar het vereist een bepaalde finesse om het goed te doen. Of je nu een professionele chef bent of een thuis kok, het leren van de juiste techniek om tomaten te pellen kan een wereld van verschil maken in je culinaire creaties. In dit artikel nemen we je mee door de basis van het pellen van tomaten, inclusief handige tips en technieken. We bespreken waarom het pellen van tomaten belangrijk is in bepaalde recepten, en hoe je dit het beste kunt doen om de integriteit van de tomaat te behouden.

Het pellen van tomaten is vooral belangrijk in gerechten waar je een gladde, homogene textuur wilt, zoals soepen, sauzen en purees. De schil van een tomaat kan taai en onaangenaam zijn in deze gerechten, en het verwijderen ervan helpt om een zijdezachte consistentie te bereiken. Maar hoe begin je?

klein

Hoe tomaat pellen?

Tomaat pellen kan een eenvoudige en snelle manier zijn om je gerechten een professionele touch te geven. Of je nu een verse tomatensaus maakt, een gazpacho bereidt, of gewoon de schil van tomaten wilt verwijderen voor een salade, het goed pellen van tomaten is essentieel.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 6 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 tomaten
Calorieën 19 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 4 verse tomaten
 • Een grote pan
 • Een scherp mes
 • Een kom met ijswater
 • Een vergiet of lepel met sleuven

Instructies
 

 • Begin met het voorbereiden van de tomaten. Was de tomaten onder stromend water en droog ze af.
 • Gebruik het scherpe mes om aan de onderkant van elke tomaat een ondiep kruis te snijden. Dit maakt het straks makkelijker om de schil te verwijderen.
 • Vul de grote pan met water en breng het aan de kook. Je hebt genoeg water nodig om de tomaten volledig te kunnen onderdompelen.
 • Zodra het water kookt, dompel je de tomaten voorzichtig in het water. Laat ze ongeveer 15 tot 30 seconden koken, of totdat je ziet dat de schil bij het kruis begint te splijten.
 • Bereid intussen een kom met ijswater voor. Zodra de tomaten klaar zijn, haal je ze met een vergiet of lepel met sleuven uit het kokende water en dompel je ze onmiddellijk onder in het ijswater. Dit stopt het kookproces en maakt het pellen makkelijker.
 • Haal de tomaten uit het ijswater. Begin bij het kruis en pel de schil voorzichtig af. Als het goed is, komt de schil er nu gemakkelijk af.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 70 gramCalorieën: 19 kcalKoolhydraten: 2.9 gEiwit: 1 gVet: 0.2 gVezels: 1 gSuiker: 2.9 g
Trefwoord Tomaat pellen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar moet je op letten bij het kopen van verse tomaten

Zoek naar tomaten die stevig aanvoelen, een gladde huid hebben en vrij zijn van kneuzingen of vlekken. De kleur moet helder en egaal zijn.

De beste tomaten voor het pellen zijn rijp, maar niet overrijp. Ze moeten een subtiele geur hebben en licht meegeven onder zachte druk.

Alternatieve pelmogelijkheden

Magnetron

Tomaat pellen hoeft niet tijdrovend of moeilijk te zijn. Met de magnetron kun je snel en gemakkelijk tomaten pellen, perfect voor wanneer je weinig tijd hebt. Dit recept is ideaal voor het pellen van vier tomaten, wat genoeg is voor de meeste gerechten. De magnetronmethode is verrassend eenvoudig en behoudt de smaak en structuur van de tomaten.

Benodigdheden en ingrediënten

4 rijpe tomaten
Een magnetronbestendige schaal
Een scherp mes
Een kom met koud water

Bereiding

 1. Begin met het wassen van de tomaten. Snij daarna aan de bovenkant van elke tomaat een ondiep kruis. Dit helpt de warmte gelijkmatig te verdelen en maakt het pellen later gemakkelijker.
 2. Plaats de tomaten in de magnetronbestendige schaal. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen om een gelijkmatige verhitting te garanderen.
 3. Verwarm de tomaten in de magnetron op hoge stand voor ongeveer 30 seconden. Afhankelijk van je magnetron kan de tijd variëren, dus houd ze goed in de gaten. De schil moet licht beginnen te barsten.
 4. Haal de tomaten uit de magnetron en leg ze onmiddellijk in de kom met koud water. Dit stopt het kookproces en maakt de schil nog makkelijker te verwijderen.
 5. Haal de tomaten uit het water en begin met pellen bij de inkepingen die je eerder hebt gemaakt. De schil zou nu gemakkelijk los moeten komen. Als er stukjes vastzitten, kun je een mes gebruiken om ze voorzichtig los te maken.

Airfryer

Tomaat pellen kan een tijdrovend klusje zijn, vooral als je werkt met traditionele methodes zoals blancheren. Gelukkig biedt de moderne keuken ons de airfryer, een veelzijdig apparaat dat niet alleen gebruikt kan worden voor het bereiden van snacks en maaltijden, maar ook voor het pellen van tomaten.

Benodigdheden en ingrediënten

4 verse tomaten
Airfryer
Scherp mes
Snijplank
Vergiet of zeef
Kom met koud water

Bereiding

 1. Was de tomaten zorgvuldig onder stromend water.
 2. Gebruik het scherpe mes om aan de bovenkant van elke tomaat een ondiep kruis te snijden.
 3. Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
 4. Plaats de tomaten in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
 5. Stel de airfryer in op 5 tot 6 minuten. Houd de tomaten in de gaten; je wilt dat de schil net begint los te komen.
 6. Haal de tomaten uit de airfryer en leg ze onmiddellijk in het vergiet of de zeef.
 7. Spoel ze af onder koud water of dompel ze onder in een kom met koud water. Dit stopt het kookproces en maakt de tomaten makkelijker te hanteren.
 8. Begin met pellen bij het kruis dat je eerder hebt gemaakt. De schil zou nu gemakkelijk los moeten komen.

Tips

 • Als de schil niet gemakkelijk loskomt, kun je de tomaten nog 1-2 minuten terug in de airfryer doen.
 • Gebruik deze methode voor rijpe maar stevige tomaten voor het beste resultaat.

Bakje gekookt water

Tomaat pellen hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze eenvoudige methode kun je gemakkelijk de schil van je tomaten verwijderen zonder het gebruik van een fornuis. Deze techniek is ideaal voor recepten waarbij je een zachte, schilvrije tomaat nodig hebt.

Benodigdheden en ingrediënten

4 rijpe tomaten
Een scherp mes
Een grote kom of bak
Waterkoker of pot om water te koken

Bereiding

 1. Begin met het wassen van de tomaten. Snij vervolgens met een scherp mes een ondiep kruisje aan de onderkant van elke tomaat. Dit helpt bij het gemakkelijker loslaten van de schil.
 2. Breng een waterkoker of pot water aan de kook. Je hebt genoeg heet water nodig om de tomaten volledig te kunnen onderdompelen.
 3. Plaats de tomaten in de grote kom of bak. Giet het kokend water over de tomaten tot ze volledig ondergedompeld zijn. Laat ze ongeveer 30 seconden tot 1 minuut in het hete water liggen. Let op: de tijd kan variëren afhankelijk van de rijpheid van de tomaten.
 4. Haal de tomaten uit het hete water. Je zult merken dat de schil bij het kruisje begint los te laten. Begin vanaf dit punt de schil voorzichtig te verwijderen. Als de tomaten voldoende zijn verwarmd, moet de schil er gemakkelijk afkomen.

Veelgestelde vragen

Kan ik elke soort tomaat pellen?
Ja, maar sommige soorten, zoals Roma of San Marzano, zijn beter geschikt vanwege hun stevige vlees.

Hoe lang moet ik tomaten in kokend water houden?
Slechts enkele seconden zijn voldoende. Te lang koken maakt ze papperig.

Kan ik tomaten pellen zonder ze te koken?
Ja, maar het is moeilijker en tijdrovender. Koken maakt het proces veel eenvoudiger.

Wat kan ik doen met de overgebleven tomatenschillen?
Je kunt ze composteren of drogen en gebruiken in kruidenmixen.

Hoe bewaar ik gepeelde tomaten?
Bewaar ze in de koelkast en gebruik ze binnen een paar dagen, of vries ze in voor later gebruik.

Kan ik tomaten pellen in een gewone oven?
Ja, maar dit is minder efficiënt dan andere methoden.

Zijn er gezondheidsvoordelen aan het pellen van tomaten?
Het is vooral een kwestie van textuur en voorkeur. Voedingswaarde blijft grotendeels hetzelfde.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept