Varkenshaas bakken

Varkenshaas bakken

Hoe lang varkenshaas bakken? Het bakken is een culinaire vaardigheid die de aandacht en waardering van elke vleesliefhebber verdient. Als het centrale stuk van een maaltijd kan varkenshaas zowel indrukwekkend als verleidelijk zijn, met zijn delicate textuur en volle, malse smaak. Echter, om echt te genieten van dit prachtige stuk vlees, is het cruciaal om te begrijpen hoe je het correct moet bereiden.

Varkenshaas is het magerste en meest malse deel van een varken. Het komt uit de rug van het varken, waar de spieren weinig bewegen. Dit gebrek aan beweging maakt het vlees bijzonder zacht en sappig. Daarnaast is dit vlees ook ongelooflijk veelzijdig, het kan op talloze manieren worden bereid, van grillen tot braden, van roken tot bakken. Maar voor nu zullen we ons concentreren op het bakken.

Bakken is een droge warmtemethode die helpt bij het verkrijgen van een knapperige, gouden korst aan de buitenkant van het vlees, terwijl de binnenkant sappig en mals blijft. Dit contrast tussen buiten- en binnenkant is wat varkenshaas zo heerlijk maakt.

Varkenshaas bakken

Hoe lang varkenshaas bakken?

Varkenshaas bakken, voor veel mensen iets wat pas gedaan wordt bij bijzondere gelegenheden, want het vlees kan wat prijzig zijn.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 8 minuten
Totale tijd 38 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
Caloriën 119 kcal

Materialen

Ingrediënten
  

 • Een stuk varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • Een eetlepel boter of olie

Instructies
 

 • Het eerste wat je moet doen, is het vlees goed voorbereiden. Het vlees moet op kamertemperatuur zijn voordat je het bakt. Breng het dan pas op smaak met zout en peper.
 • Verwarm de boter of olie in de koekenpan op middelhoog vuur.
 • Leg het vlees in de pan en bak het aan beide kanten goudbruin. Draai het vlees regelmatig om voor een gelijkmatige garing.
 • Laat het vlees na het bakken even rusten, zodat de sappen zich goed door het vlees kunnen verspreiden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200GramCaloriën: 119kcalEiwit: 22.8gVet: 3.1gVerzadigd vet: 1.2gCalcium: 10mgIJzer: 1.3mg
Trefwoord Varkenshaas bakken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van varkenshaas

Bij het kiezen van een stuk varkenshaas voor het bakken, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden.

De kleur van het vlees

Het eerste waar je op moet letten is de kleur van het vlees. Goede kwaliteit varkenshaas moet een frisse, lichtroze kleur hebben. Vlees dat grijs of bruin is, is waarschijnlijk niet vers en moet worden vermeden.

De textuur van het vlees

Voel ook aan het vlees. Het moet stevig zijn en een beetje terugveren als je erop drukt. Als het vlees zacht is of een inkeping achterlaat wanneer je erin knijpt, is het mogelijk dat het niet vers is.

De geur van het vlees

Ruik aan het vlees. Verse varkenshaas mag niet stinken. Als het een sterke of onaangename geur heeft, dan is het waarschijnlijk bedorven.

De verpakking

Controleer de verpakking, zeker als je voor verpakt uit de supermarkt wilt kopen, op schade en zorg ervoor dat het goed verzegeld is. Eventuele scheuren of gaten in de verpakking kunnen de versheid van het vlees beïnvloeden.

De houdbaarheidsdatum

Vergeet niet om de houdbaarheidsdatum op de verpakking te controleren. Koop geen vlees dat dicht bij de vervaldatum is of al voorbij de houdbaarheidsdatum is.

De herkomst van het vlees

Tot slot, als je de mogelijkheid hebt, kies dan voor varkenshaas van een betrouwbare bron of leverancier. Biologisch vlees of vlees van een lokale boerderij is meestal van hogere kwaliteit dan vlees uit de supermarkt.

Varkenshaas bewaren

Of je nu je varkenshaas in de koelkast wilt bewaren, wilt invriezen, of vacumeren, we hebben enkele tips voor je.

Koelkast

Bewaar varkenshaas niet langer dan 2 tot 3 dagen in de koelkast. En dan bij voorkeur luchtdicht verpakt.

Invriezen

Je kunt varkenshaas invriezen gedurende maximaal 3 maanden. Ook hier weer luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in diepvrieszak of diepvriesbak.

Vacumeren

Als je het vlees vacumeert, kan je het zelfs tot 9 maanden tot een jaar in de vriezer bewaren.

Andere manieren om varkenshaas te bakken

Naast het bakken van varkenshaas in een koekenpan, kun je dit heerlijke stukje vlees ook op andere manieren bereiden.

Magnetron

Hoewel varkenshaas bakken in de magnetron niet de meest traditionele of aanbevolen methode is, is het zeker mogelijk. Het kan een snelle en gemakkelijke manier zijn om varkenshaas te bereiden als je weinig tijd hebt.

Ingrediënten

 • Een stuk varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • Bouillon of water

Bereidingswijze

 1. Net zoals bij het bakken in een koekenpan, moet je de varkenshaas op kamertemperatuur laten komen en deze op smaak brengen met zout en peper. Daarnaast is het een goed idee om de varkenshaas in een magnetronveilige schotel te leggen en wat vloeistof (zoals bouillon of water) toe te voegen om uitdrogen te voorkomen.
 2. De baktijd hangt af van de sterkte van je magnetron en de grootte van het stuk vlees. Over het algemeen zal een gemiddelde varkenshaas ongeveer 10 tot 15 minuten nodig hebben in de magnetron op vol vermogen. Halverwege de kooktijd is het een goed idee om het vlees om te draaien voor een gelijkmatige bereiding.
 3. Het is belangrijk om de interne temperatuur te controleren om te zorgen dat deze volledig gaar is. Dit kan je doen met een vleesthermometer. De veilige interne temperatuur voor varkenshaas is 71 graden Celsius.
 4. Laat de varkenshaas na het bakken in de magnetron enkele minuten rusten voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees verspreiden en het mals en sappig blijft.

Oven

Als je op zoek bent naar een alternatieve methode, dan is het bakken in de oven een goede optie. Hoewel het wat langer duurt dan bakken in een koekenpan, kan het resultaat net zo heerlijk zijn.

Ingrediënten

 • Een stuk varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak

Bereidingswijze

 1. Begin met het voorverwarmen van je oven op 180 graden Celsius. Terwijl de oven opwarmt, kruid je de varkenshaas met zout, peper en andere kruiden naar keuze.
 2. Voordat je het vlees in de oven plaatst, is het een goed idee om het eerst aan te bakken in een koekenpan met wat boter of olie. Dit helpt om een heerlijke korst op het vlees te vormen en sluit de sappen binnenin, wat resulteert in een malser en sappiger eindresultaat. Bak elke kant gedurende ongeveer 2 tot 3 minuten op middelhoog vuur.
 3. Plaats de aangebakken varkenshaas in een ovenbestendige schotel en bak het in de oven gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten, of tot de interne temperatuur 60 tot 65 graden Celsius bereikt voor een medium-rare gaarheid. Als je de varkenshaas liever medium of doorbakken hebt, laat het dan iets langer in de oven.
 4. Laat het vlees ongeveer 5 tot 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Airfryer

Het gebruik van een airfryer kan een gezonder alternatief zijn voor traditioneel bakken of frituren. Een airfryer gebruikt hete lucht die circuleert rond het voedsel om het te koken, waardoor je minder olie nodig hebt.

Ingrediënten

 • Een stuk varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel kruiden

Bereidingswijze

 1. Begin met het kruiden van het vlees. Een simpele mix van zout, peper en je favoriete kruiden zal voldoende zijn. Zorg ervoor dat je het vlees gelijkmatig bedekt om de smaken goed te verdelen.
 2. Voor het beste resultaat is het een goed idee om je airfryer voor te verwarmen. Stel de temperatuur in op 180 graden Celsius en laat hem 5 minuten voorverwarmen.
 3. Plaats de gekruide varkenshaas in het mandje van de airfryer. Stel de timer in op 15-20 minuten, afhankelijk van de grootte van het vlees en hoe gaar je het wilt hebben. Zorg ervoor dat je halverwege de kooktijd het vlees omdraait voor een gelijkmatige bereiding.
 4. Laat het vlees ongeveer 5 minuten rusten voordat je hem aansnijdt.

Barbecue

Niets zegt zomer meer als een barbecue. En wat is een betere manier om van het weer te genieten dan door een heerlijke varkenshaas op de grill te bereiden? Het grillen op de barbecue kan zorgen voor een unieke rokerige smaak die moeilijk te evenaren is met andere kookmethodes.

Ingrediënten

 • Een stuk varkenshaas
 • Zout en peper naar smaak
 • Optioneel kruiden

Bereidingswijze

 1. Begin met het marineren. Omdat dit vlees vrij mager is, helpt een marinade om het vlees mals en sappig te houden tijdens het grillen. Een eenvoudige marinade van olijfolie, citroensap, knoflook, zout, peper en je favoriete kruiden kan al wonderen doen. Laat de varkenshaas minstens een uur (maar bij voorkeur de hele nacht) in de marinade zitten.
 2. Verwarm de barbecue voor op een middelhoog vuur. Als je een houtskoolbarbecue gebruikt, zorg er dan voor dat de kolen bedekt zijn met een fijne laag as voordat je begint met grillen.
 3. Leg de gemarineerde vlees op de grill en laat hhet ongeveer 7 tot 8 minuten per kant grillen, of tot de interne temperatuur 60 tot 65 graden Celsius bereikt voor een medium-rare gaarheid. Vermijd het constant omdraaien van het vlees, dit kan leiden tot een drogere varkenshaas.
 4. Haal de varkenshaas van de grill en laat hem 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je het vlees aansnijdt.

Veelgestelde vragen

Wat is de ideale baktemperatuur voor varkenshaas?
De ideale baktemperatuur ligt tussen de 145 en 160 graden Celsius.

Moet ik de varkenshaas marineren voor het bakken op de barbecue?
Het marineren kan helpen om het vlees mals en sappig te houden tijdens het grillen. Een eenvoudige marinade van olijfolie, citroensap, knoflook en kruiden kan al een groot verschil maken. Probeer de varkenshaas minstens een uur, maar bij voorkeur de hele nacht, in de marinade te laten zitten voor het beste resultaat.

Wat is het verschil tussen een varkenshaas en een varkensfilet?
Hoewel beide van het varken komen, zijn varkenshaas en varkensfilet verschillende stukken vlees. De varkenshaas is het meest malse deel van het varken, afkomstig uit de rug van het dier. Het varkensfilet, ook bekend als varkenslende, is een groter en magerder stuk vlees dat van de ribbenkast van het varken komt.

Moet ik de varkenshaas bedekken terwijl ik het in de oven bak?
Het is niet nodig om het vlees te bedekken tijdens het bakken in de oven. Het onbedekt bakken zorgt voor een mooi bruine korst op het vlees. Zorg er echter voor dat je de varkenshaas niet te lang bakt om te voorkomen dat hij uitdroogt.

Hoe lang kan ik de varkenshaas in de koelkast bewaren na het bakken?
Gekookte varkenshaas kan 3 tot 4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat het goed is afgedekt om te voorkomen dat het uitdroogt of andere geuren uit de koelkast opneemt.

Kan ik de varkenshaas een dag van tevoren kruiden?
Ja, je kunt het vlees een dag van tevoren kruiden. Dit kan zelfs helpen om de smaken dieper in het vlees te laten doordringen. Bewaar de gekruide varkenshaas afgedekt in de koelkast tot je klaar bent om te koken.

Welke bijgerechten passen er goed bij?

Varkenshaas is zeer veelzijdig en kan met een verscheidenheid aan bijgerechten worden geserveerd. Enkele klassieke keuzes zijn aardappelpuree, geroosterde groenten, een frisse salade of rijst. Je kunt ook fruitige sauzen zoals appelcompote of perenchutney serveren om de rijke smaak van het vlees te complementeren.

Wat moet ik doen als de varkenshaas na het koken te roze is?

Als je je zorgen maakt dat het na het bakken te roze is, kun je hem altijd langer bakken. Echter, houd er rekening mee dat varkenshaas, in tegenstelling tot ander varkensvlees, veilig kan worden gegeten als het nog een beetje roze van binnen is.