Verse eieren pellen

Verse eieren pellen

Verse eieren pellen kan een uitdaging zijn, vooral als je niet bekend bent met de technieken en trucs om het proces soepel te laten verlopen. In dit artikel gaan we dieper in op het pellen van verse eieren en geven we je nuttige tips om perfect gepelde eieren te krijgen.

Verse eieren pellen, waarom is dat zo moeilijk?

De rol van de eiwitstructuur

De eiwitstructuur in verse eieren is anders dan die van oudere eieren. Verse eieren hebben een dichtere eiwitstructuur, waardoor het moeilijker is om de schaal en het eiwit van elkaar te scheiden.

De luchtkamer

Naast de eiwitstructuur speelt ook de luchtkamer een rol bij het pellen van eieren. De luchtkamer bevindt zich tussen de eierschaal en het eiwit en wordt groter naarmate het ei ouder wordt. Bij verse eieren is deze luchtkamer kleiner, waardoor het pellen lastiger is.

De perfecte eieren selecteren voor het pellen

Versheid

Hoewel verse eieren lekkerder en voedzamer zijn, zijn ze moeilijker te pellen. Als je van plan bent om gekookte eieren te pellen, is het een goed idee om eieren te kiezen die een paar dagen oud zijn. Deze eieren zullen gemakkelijker te pellen zijn zonder in te leveren op smaak en voedingswaarde.

Grootte

Grotere eieren zijn meestal gemakkelijker te pellen dan kleinere eieren. Dit komt doordat de schaal van grotere eieren dikker is en er meer ruimte is tussen de schaal en het eiwit. Kies daarom voor grote eieren als je van plan bent om gekookte eieren te pellen.

De beste kookmethodes voor het pellen van verse eieren

Het koken

De traditionele manier om eieren te koken is door ze in een pan met water te plaatsen en het water aan de kook te brengen. Voeg een snufje zout toe aan het water, dit helpt om de schaal gemakkelijker te pellen. Zorg ervoor dat je de eieren langzaam in het kokende water laat zakken om breken te voorkomen. Laat de eieren ongeveer 10 tot 12 minuten koken voor hardgekookte eieren en 5-6 minuten voor zachtgekookte eieren.

Het stomen

Een andere methode om eieren te bereiden die het pellen vergemakkelijkt, is stomen. Plaats de eieren in een stoommandje boven een pan met een klein laagje water. Dek af en stoom de eieren gedurende 12 tot 14 minuten voor hardgekookte eieren en 6 tot 8 minuten voor zachtgekookte eieren.

De trucs voor het moeiteloos pellen van verse eieren

Het schrikken van eieren

Zodra de eieren zijn gekookt of gestoomd, is het belangrijk om ze direct in ijswater te plaatsen. Dit proces, bekend als ‘schrikken’, zorgt ervoor dat de eieren snel afkoelen en helpt bij het losmaken van de schaal van het eiwit.

Het rollen van eieren

Een andere truc om verse eieren gemakkelijker te pellen, is door ze voorzichtig te rollen. Leg het ei op een vlakke ondergrond en rol het zachtjes met de palm van je hand, waarbij je de schaal breekt en losmaakt van het eiwit.

Het gebruik van een lepel

Een lepel kan ook handig zijn bij het pellen van eieren. Tik zachtjes op de boven- en onderkant van het ei om de schaal te breken. Steek vervolgens een theelepel tussen de schaal en het eiwit en beweeg deze voorzichtig rond het ei om de schaal los te maken.

Bewaren van gekookte eieren

In de koelkast

Gepelde gekookte eieren kunnen het beste in de koelkast worden bewaard in een afgesloten bakje. Ze blijven maximaal een week vers.

In de vriezer

Hoewel het niet gebruikelijk is om gekookte eieren in te vriezen, kan het in sommige gevallen handig zijn. Pel de eieren en wikkel ze stevig in plasticfolie voordat je ze in een diepvrieszakje doet. Ze kunnen tot drie maanden worden ingevroren, maar de textuur kan veranderen na het ontdooien.

Veelgemaakte fouten bij het pellen van eieren

  • Eieren pellen terwijl ze nog heet zijn
  • De eieren niet schrikken na het koken
  • Te veel kracht zetten bij het pellen, waardoor het ei beschadigt
  • De schaal niet volledig breken voordat je begint met pellen

De voordelen van verse eieren

Verse eieren bieden tal van voordelen, zoals een betere smaak, voedingswaarde en kwaliteit. Ze bevatten meer vitamines, mineralen en omega 3-vetzuren dan oudere eieren. Door het gebruik van verse eieren te optimaliseren, kun je profiteren van deze voordelen zonder de uitdagingen die gepaard gaan met het pellen ervan.

Veelgestelde vragen

Kun je eieren beter in koud of warm water koken?
Het wordt aanbevolen om eieren te koken in koud water, omdat dit het risico op breken vermindert en de eieren gelijkmatiger gaar worden.

Hoe lang moet ik de eieren schrikken?
Schrik de eieren ongeveer 5 minuten in ijswater of totdat ze volledig zijn afgekoeld.

Is het beter om eieren te stomen of te koken voor het pellen?
Beide methoden zijn effectief voor het pellen van eieren, maar stomen kan een beter resultaat opleveren, omdat het eieren gelijkmatiger gaart en de schaal gemakkelijker loslaat.

Wat is de houdbaarheid van verse eieren in de koelkast?

Verse eieren kunnen tot ongeveer 3 tot 5 weken in de koelkast worden bewaard. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking.

Hoe weet ik of mijn eieren vers zijn?
Een eenvoudige manier om de versheid van eieren te controleren, is door ze in een kom met water te plaatsen. Als het ei op de bodem blijft liggen, is het vers. Als het ei gaat drijven, is het niet meer vers en moet het worden weggegooid. Meer tips kun je hier vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *