Wat is geklaarde boter?

Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter maken, ook wel ghee genoemd, is een puur en smaakvol product dat steeds populairder wordt in de keuken. Het is gemaakt van gewone roomboter, waaruit de vaste stoffen en water zijn verwijderd, waardoor een heldere, goudbruine vloeistof met een intense botersmaak en hoog rookpunt overblijft.

Geklaarde boter heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot duizenden jaren geleden. Oorspronkelijk werd het in India en het Midden-Oosten geproduceerd en gebruikt als een belangrijk onderdeel van de Ayurvedische keuken. Tegenwoordig wint het wereldwijd aan populariteit vanwege zijn unieke eigenschappen en veelzijdigheid in de keuken.

Wat is geklaarde boter?

Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is het pure botervet dat is gescheiden van de vaste stoffen en water in gewone roomboter. Dit resulteert in een heldere, goudbruine vloeistof met een nootachtige smaak en een hoog rookpunt.

MijWaarom boter klaren?

Er zijn verschillende redenen om zelf boter te klaren:

Geklaarde boter heeft een hoger rookpunt dan normale roomboter. Dit betekent dat je er op hogere temperaturen in kunt bakken zonder dat de boter verbrandt. Dit maakt het perfect voor het dichtschroeien van vlees, het frituren van aardappelen of het wokken van groenten.

Geklaarde boter is puur vet, en bederft daardoor minder snel dan roomboter, die ook water en eiwitten bevat. Je kunt geklaarde boter in de koelkast maandenlang bewaren, en zelfs op kamertemperatuur enkele weken.

Geklaarde boter heeft een rijke, nootachtige smaak die diepte en complexiteit toevoegt aan gerechten. Het is een perfecte smaakmaker voor steaks, kip, vis, popcorn en zelfs zoete gerechten.

Door het klaren van boter worden de meeste lactose (melk suiker) verwijderd. Geklaarde boter is daardoor beter verteerbaar voor mensen met een lactose-intolerantie.

Geklaarde boter spettert minder dan roomboter in de pan. Dit komt doordat het vocht in de boter is verwijderd.

Geklaarde boter is heel makkelijk zelf te maken. Je hebt hiervoor alleen ongezouten roomboter en een pan nodig.

Naast deze voordelen zijn er nog een paar andere redenen om geklaarde boter te gebruiken:

 • Geklaarde boter is een gezonder alternatief voor olie of bakspray.
 • Het is een goed veganistisch alternatief voor ghee.
 • Geklaarde boter kan gebruikt worden om je eigen bodylotion of balsem te maken.

Als je van koken houdt en op zoek bent naar een veelzijdige en smaakvolle ingrediënt, dan is het zeker de moeite waard om zelf geklaarde boter te maken.

Hier zijn een paar links met meer informatie over het klaren van boter:

Of je gebruikt het onderstaande recept voor geklaarde boter maken. Dit kun je gewoon thuis doen, in je eigen keuken.
klein

Recept geklaarde boter maken

Geklaarde boter maken, ook wel ghee genoemd, is een gefilterde boter met een nootachtige smaak en hoog rookpunt. Perfect voor bakken, sauteren en braden op hoge temperaturen zonder te verbranden.
Nog geen beoordelingen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 1 Pakje
Calorieën 899 kcal

Materialen

 • Pan met dikke bodem
 • Zeef of kaasdoek
 • Glazen of keramische pot

Ingrediënten
  

 • 250 gram ongezouten roomboter

Instructies
 

 • Doe de boter in de pan op laag vuur. Laat de boter smelten zonder te roeren.
 • Schuim dat bovenop drijft, kun je met een schuimspaan verwijderen.
 • Laat de boter zachtjes verhitten totdat de vaste stoffen (melkeiwitten) op de bodem van de pan zichtbaar afzetten. Dit kan 10 tot 15 minuten duren.
 • Haal de pan van het vuur. Giet de heldere vloeistof voorzichtig door de zeef of kaasdoek in de pot. Zorg ervoor dat de vaste stoffen niet meekomen.
 • Laat de geklaarde boter afkoelen en bewaar deze afgedekt in de koelkast. Geklaarde boter is

Notities

Ongekoeld tot 3 maanden houdbaar, in de koelkast tot 6 maanden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 250 gramCalorieën: 899 kcalVet: 99.9 gVerzadigd vet: 65.8 g
Trefwoord Geklaarde boter maken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Toepassingen

In de keuken

Deze boter wordt vaak gebruikt in de keuken vanwege zijn veelzijdigheid en hogere rookpunt. Dit maakt het ideaal voor het koken op hoge temperaturen, zoals bij het bakken en braden van vlees, vis en groenten.

In bakken en braden

De boter is uitermate geschikt voor het bakken en braden vanwege het hogere rookpunt. Dit betekent dat je gerechten op hogere temperaturen kunt bereiden zonder dat de boter verbrandt en een onaangename smaak veroorzaakt.

In sauzen en dressings

Deze boter kan ook gebruikt worden als basis voor sauzen en dressings. Denk bijvoorbeeld aan de klassieke Hollandaise saus, die wordt gemaakt met geklaarde boter, eidooiers en azijn.

Voordelen

Hoger rookpunt

Een van de grootste voordelen is het hogere rookpunt. Gewone boter heeft een rookpunt van ongeveer 150 °C, terwijl boter die geklaard is een rookpunt heeft van ongeveer 250°C. Dit maakt het geschikter voor koken op hoge temperaturen.

Langere houdbaarheid

Doordat de melkbestanddelen en het water zijn verwijderd, is de boter langer houdbaar dan gewone boter. Bewaar het in een luchtdichte pot op een koele, donkere plaats, en het kan enkele maanden meegaan.

Lactose- en caseïne intolerantie

Mensen met lactose- of caseïne intolerantie kunnen vaak wel geklaarde boter verdragen, omdat de melkbestanddelen zijn verwijderd. Raadpleeg wel altijd je arts of voedingsdeskundige voordat je deze boter gebruikt als je een intolerantie hebt.

Nadelen

Smaakverschil

Een nadeel is dat de smaak kan verschillen van gewone boter. De melkbestanddelen die verantwoordelijk zijn voor de romige smaak van gewone boter, zijn verwijderd. Geklaarde boter heeft daardoor een mildere, maar nog steeds aangename smaak.

Verlies van voedingsstoffen

Bij het klaren van boter gaan sommige voedingsstoffen, zoals vitamine A, verloren. Hoewel geklaarde boter nog steeds gezonde vetten bevat, is het niet zo voedzaam als gewone boter.

MijMijn advies en tips

Voorbereiding

 • Kies voor ongezouten roomboter met een hoog vetgehalte voor de beste smaak en textuur.
 • Dit helpt de boter gelijkmatiger te smelten en voorkomt dat deze aanbrandt.
 • Dit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt dat de boter aanbrandt.

Tijdens het klaren

 • Laat de boter op laag vuur smelten. Geduld is belangrijk. Te snel verhitten kan leiden tot verbranding en een bittere smaak.
 • Roer de boter niet tijdens het smelten. De vaste stoffen die op de bodem achterblijven, zijn melkeiwitten die je later wilt verwijderen.
 • Schep met een schuimspaan voorzichtig het schuim dat tijdens het smelten op het oppervlak vormt af.
 • De boter moet helder zijn als deze klaar is. Als de boter bruin wordt, haal deze dan van het vuur voordat hij verbrandt.

Na het klaren

 • Giet de geklaarde boter door een zeef of kaasdoek om de vaste stoffen te verwijderen.
 • Laat de geklaarde boter volledig afkoelen voordat je hem in een luchtdichte verpakking bewaart. Geklaarde boter kan tot 6 maanden in de koelkast of tot 1 jaar in de vriezer worden bewaard.

Extra tips

 • Experimenteer met het toevoegen van smaakmakers zoals knoflook, rozemarijn, tijm of chilivlokken tijdens het smelten van de boter voor een extra smaakdimensie.
 • Geklaarde boter heeft een nootachtige, boterachtige smaak die perfect is voor tal van gerechten. Probeer het in plaats van boter of olie om te bakken, sauteren, braden of om brood mee te smeren.
 • Geklaarde boter en ghee zijn in wezen hetzelfde. Het enige verschil is dat ghee langer wordt gesudderd om de melksuikers volledig te karameliseren, wat resulteert in een diepere gouden kleur en een iets intensere smaak.
Zo simpel kan geklaarde boter maken zijn. Simpel en goedkoper.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen geklaarde boter en ghee?
Hoewel ze vergelijkbaar zijn, is er een klein verschil. Ghee wordt langer verhit, waardoor de melkbestanddelen karamelliseren en een nootachtige smaak krijgen. Ghee wordt vaak gebruikt in de Indiase keuken.

Is geklaarde boter gezonder dan gewone boter?
Het heeft enkele voordelen ten opzichte van gewone boter, zoals een hoger rookpunt en een langere houdbaarheid. Echter, het bevat ook minder voedingsstoffen dan gewone boter. In termen van gezondheid, zijn beide soorten boter vergelijkbaar, maar het kan beter passen bij bepaalde diëten en kooktechnieken.

Kan ik geklaarde boter in de supermarkt kopen?
Ja, je kunt deze soort boter in de meeste supermarkten vinden, vaak bij de bakproducten of bij de boter en margarine. Je kunt het echter ook eenvoudig zelf maken met gewone boter en de bovenstaande instructies volgen.

Kan ik geklaarde boter invriezen?
Ja, je kunt ook deze boter invriezen. Doe het in een luchtdichte verpakking of pot en bewaar het in de vriezer voor maximaal een jaar. Laat het ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt.

Kan ik margarine gebruiken in plaats van geklaarde boter?
Margarine kan in sommige gevallen gebruikt worden als vervanging, maar het is belangrijk om te weten dat margarine een andere samenstelling en smaak heeft. Margarine is een plantaardig olieproduct en bevat geen melkbestanddelen, waardoor het niet hetzelfde smaakprofiel heeft als geklaarde boter. Daarnaast heeft margarine een lager rookpunt, waardoor het minder geschikt is voor koken op hoge temperaturen.

Facebook
Pinterest
Instagram

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept