Watermeloensap maken

Watermeloensap maken

Watermeloensap maken is een van die eenvoudige genoegens die de zomer definieert. Terwijl de zon hoog aan de hemel staat en de hitte zijn piek bereikt, biedt een glas koud watermeloensap een welkome verkoeling. Dit sap is niet alleen verfrissend, maar ook verrassend eenvoudig te maken, vereist minimale ingrediënten, en kan een gezonde toevoeging zijn aan je dagelijkse vochtinname. Watermeloen zelf is een wonder van de natuur; rijk aan water, vitamines, mineralen, en antioxidanten, waardoor het de perfecte kandidaat is voor een hydraterende drank.

De populariteit is niet alleen te danken aan de smaak en verfrissing die het biedt. Het is ook een veelzijdige drank die past binnen een gezonde levensstijl. Rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant, en vrij van toegevoegde suikers wanneer zelfgemaakt, is het een drankje dat je met een gerust hart kunt drinken. Bovendien is het maken van watermeloensap een leuke activiteit om samen met kinderen te doen, waardoor ze kunnen genieten van het fruit van hun arbeid en tegelijkertijd meer leren over de voordelen van het eten van fruit.

klein

Watermeloensap maken

Watermeloensap maken is een heerlijke manier om te genieten van de zomerse overvloed. Met zijn verfrissende smaak en hydraterende eigenschappen is een zelfgemaakt glas watermeloensap de perfecte dorstlesser. Of je nu een zomerfeestje organiseert of gewoon iets zoekt om je dorst te lessen na een dag in de zon, dit sap is een eenvoudige en gezonde keuze.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 0 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Drankjes
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Watermeloensap maken
Porties: 1 Liter
calorieën: 108kcal

Materialen

 • blender

Ingrediënten

 • Ongeveer 1 5 tot 2 kilo watermeloen (afhankelijk van het vochtgehalte)
 • Het sap van 1 limoen optioneel, voor een frisse toets
 • Een paar muntblaadjes optioneel, voor extra smaak
 • IJsblokjes voor het serveren

Instructies

 • Begin met het snijden van de watermeloen in blokjes. Zorg ervoor dat je de schil en eventuele grote pitten verwijdert. De hoeveelheid watermeloen die je nodig hebt, kan variëren afhankelijk van de grootte en het vochtgehalte van de vrucht, maar meestal is 1,5 tot 2 kilo voldoende voor ongeveer 1 liter sap.
 • Doe de watermeloenblokjes in een blender. Voeg hier het limoensap aan toe als je een frisse toets wilt geven aan je sap. Blend het geheel tot een gladde massa. Als je blender niet groot genoeg is, kun je dit in porties doen.
 • Gebruik een fijne zeef om het sap te zeven en scheid zo het vaste materiaal van het sap. Je kunt een lepel gebruiken om te helpen het sap door de zeef te drukken. Dit zorgt voor een helder sap zonder pulp.
 • Voor een extra verfrissend gevoel kun je het sap koelen in de koelkast of direct serveren met ijsblokjes. Voeg voor de finishing touch een paar muntblaadjes toe aan elk glas.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 150milliliter | Caloriën: 108kcal | Koolhydraten: 24g | Eiwit: 1.5g | Vezels: 1.8g | Suiker: 24g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Hoe lang kun je watermeloensap bewaren?

Versgemaakt watermeloensap is het lekkerst als je het direct consumeert. Echter, je kunt het in de koelkast bewaren. Correct bewaard is het sap tot 2 tot 3 dagen houdbaar.

 • Giet het sap in een schone, luchtdichte fles of kan.
 • Bewaar het in de koelkast en probeer het binnen 2-3 dagen op te drinken.

Kun je dit sap invriezen?

Ja, je kunt watermeloensap invriezen. Dit is een geweldige manier om de houdbaarheid te verlengen en te genieten van een koud drankje op elk moment. Giet het sap in ijsblokjeshouders of een diepvrieszak. Bevroren watermeloensap kan tot 4 tot 6 maanden in de vriezer bewaard worden.

Veelgestelde vragen

Kan ik watermeloensap zonder blender maken?
Ja, je kunt de watermeloen met een aardappelstamper of vork pureren en vervolgens door een zeef drukken.

Is watermeloensap goed voor gewichtsverlies?
Watermeloensap is laag in calorieën en kan een gezonde aanvulling zijn op een dieet gericht op gewichtsverlies, vooral omdat het helpt bij hydratatie en het gevoel van volheid kan verhogen.

Kan ik watermeloensap mengen met andere fruitsoorten?
Het gaat goed samen met andere fruitsoorten zoals aardbei, framboos, en mango. Dit kan zorgen voor een interessante mix van smaken.

Hoe weet ik of mijn watermeloensap nog goed is?
Als het sap een vreemde geur heeft, troebel is geworden of tekenen van schimmel vertoont, is het niet meer goed en moet je het weggooien.

Kan ik watermeloensap gebruiken in cocktails?
Ja, dit sap is een heerlijke basis voor zomerse cocktails. Meng het met je favoriete alcohol zoals wodka of rum voor een verfrissende drank.

Wat kan ik doen met het pulp dat overblijft na het zeven?
Het pulp van watermeloen is rijk aan vezels en kan gebruikt worden in smoothies, of als basis voor jam.

Zijn er gezondheidsvoordelen verbonden aan het drinken van watermeloensap?
Ja, het is hydraterend en bevat lycopeen, een antioxidant die kan helpen bij het beschermen tegen hartziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is ook een goede bron van vitamine C en A.