Zilvervliesrijst koken

Zilvervliesrijst koken

Hoe lang zilvervliesrijst koken? Ook bekend als bruine rijst, is een van de meest voedzame en veelzijdige graansoorten die we kennen. Deze rijstsoort is uniek vanwege zijn voedzame eigenschappen en zijn robuuste, nootachtige smaak. In tegenstelling tot witte rijst, waarbij de zemelen en kiem worden verwijderd, behoudt zilvervliesrijst deze delen, waardoor het een rijkere voedingswaarde heeft. Dit maakt het niet alleen een gezonde keuze, maar ook een belangrijk ingrediënt in een gevarieerd dieet.

Zilvervliesrijst is meer dan alleen een bron van koolhydraten; het is ook rijk aan vezels, essentiële mineralen zoals magnesium en ijzer, en B-vitaminen. Deze samenstelling draagt bij aan de algehele gezondheid, waaronder een betere spijsvertering, een verlaagd risico op hartziekten en een stabiele bloedsuikerspiegel, wat het een uitstekende keuze maakt voor mensen met diabetes of die een gezondere levensstijl nastreven.

Naast zijn gezondheidsvoordelen, is zilvervliesrijst ook op culinair gebied veelzijdig. Het kan worden gebruikt in een breed scala aan gerechten, van traditionele Aziatische maaltijden tot moderne fusiongerechten. Of het nu gaat om een stevige rijstschotel, een voedzame salade of als bijgerecht, zilvervliesrijst biedt een rijkdom aan smaken en texturen die de algehele eetervaring verrijken.

klein

Hoe lang zilvervliesrijst koken?

Zilvervliesrijst koken is een eenvoudig maar essentieel proces om een gezonde en voedzame maaltijd te bereiden voor vier personen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Rusttijd 10 minuten
Totale tijd 55 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 4 Personen
Calorieën 361 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 300 gram zilvervliesrijst
 • 600 milliliter water
 • Een snufje zout optioneel

Instructies
 

 • Begin met het spoelen van de zilvervliesrijst onder koud stromend water. Doe de rijst in een fijne zeef en spoel het af tot het water helder is. Dit verwijdert overtollig zetmeel en verbetert de textuur van de gekookte rijst.
 • Breng in een middelgrote pan het water aan de kook. Voeg een snufje zout toe om de smaak te versterken.
 • Zodra het water kookt, voeg je de gespoelde rijst toe. Roer eenmaal om de rijst te verdelen in het water.
 • Breng het water weer aan de kook. Zodra het water kookt, zet het vuur laag, dek de pan af met een deksel en laat de rijst 30 tot 35 minuten sudderen. Het is belangrijk om de rijst tijdens het koken niet te roeren, omdat dit kan leiden tot een papperige textuur.
 • Na 30 tot 35 minuten, haal de pan van het vuur en laat het nog 10 minuten rusten met het deksel erop. Dit zorgt ervoor dat de rijst de resterende stoom absorbeert en helpt bij het verkrijgen van de perfecte textuur.
 • Fluff de rijst met een vork voor het serveren om de korrels te scheiden en luchtigheid toe te voegen.

Notities

N.B. Er is ook en snelkookvariant, die 8 tot 10 minuten kooktijd nodig heeft.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200gramCalorieën: 361kcalKoolhydraten: 75gEiwit: 7.5gVet: 2.2gVerzadigd vet: 0.4gVezels: 4gSuiker: 2.5gCalcium: 20mgIJzer: 2.6mg
Trefwoord Zilvervliesrijst koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van zilvervliesrijst

Bij het kopen van zilvervliesrijst, let op de houdbaarheidsdatum en zorg ervoor dat de verpakking intact is. Kies voor rijst die er schoon en onbeschadigd uitziet.

Hoe zilvervliesrijst bewaren

Gedroogde zilvervliesrijst, de rijst die je normaal gesproken zult kopen in de winkel of supermarkt, kan je het beste in een luchtdichtbakje of in de originele en nog gesloten verpakking bewaren op een koele, droge plaats.

Gekookte zilvervliesrijst moet je in de koelkast bewaren en binnen een paar dagen consumeren.

Anderen manieren om zilvervliesrijst te bereiden

Magnetron

Zilvervliesrijst koken in een magnetron is een snelle en eenvoudige manier om een gezonde en voedzame maaltijd te bereiden. Ideaal voor als je weinig tijd hebt, maar toch een volwaardige maaltijd op tafel wilt zetten.

Ingrediënten

 • 2 kopjes zilvervliesrijst
 • 4 kopjes water
 • Een snufje zout

Bereiding

 1. Begin met het spoelen van de zilvervliesrijst onder koud stromend water. Dit helpt overtollig zetmeel te verwijderen en zorgt ervoor dat de rijst niet te plakkerig wordt.
 2. Doe de gespoelde rijst samen met het water en een snufje zout in een grote, magnetronbestendige schaal. Zorg ervoor dat de schaal groot genoeg is, want de rijst zal tijdens het koken uitzetten.
 3. Dek de schaal af met een deksel of magnetronbestendige plasticfolie. Laat een kleine opening zodat stoom kan ontsnappen.
 4. Plaats de schaal in de magnetron en kook de rijst op hoog vermogen. De kooktijd hangt af van je magnetron, maar reken op ongeveer 18 tot 20 minuten. Controleer de rijst halverwege de kooktijd en roer deze door om een gelijkmatige garing te verzekeren.
 5. Haal de rijst uit de magnetron en laat het een paar minuten rusten met de deksel op de schaal. Dit zorgt ervoor dat de rijst de resterende warmte gelijkmatig absorbeert en perfect gaar wordt.
 6. Fluff de rijst met een vork voor het serveren om de korrels te scheiden.

Airfryer

Zilvervliesrijst koken in een airfryer is een unieke en snelle methode om een gezonde maaltijd te bereiden. Het biedt een alternatieve manier om rijst te bereiden die verrassend eenvoudig en efficiënt is. Deze methode is perfect voor diegenen die minder tijd hebben om te koken of eens iets anders willen proberen dan de traditionele kookmethoden.

Ingrediënten

 • 2 kopjes zilvervliesrijst
 • 3 kopjes water
 • Een snufje zout

Bereiding

 1. Begin met het grondig spoelen van de zilvervliesrijst onder koud stromend water. Dit helpt om overtollig zetmeel te verwijderen en zorgt ervoor dat de rijst niet te kleverig wordt.
 2. Doe de uitgelekte rijst in een hittebestendige schaal die in je airfryer past. Voeg het water en het snufje zout toe. Roer alles even door zodat het zout goed verdeeld is.
 3. Plaats de schaal in de airfryer. Stel de airfryer in op een temperatuur van 200°C en stel de timer in op 15 minuten. Afhankelijk van je airfryer en de gewenste textuur van de rijst, kan de kooktijd iets variëren.
 4. Na 15 minuten, controleer de rijst. Als de rijst nog wat hard is, kun je nog wat extra tijd toevoegen. Houd er rekening mee dat de rijst na het koken nog wat zal doorgaren.
 5. Haal de schaal uit de airfryer zodra de rijst gaar is. Laat het enkele minuten rusten, waardoor de rijst de resterende warmte kan absorberen en de perfecte textuur kan bereiken.
 6. Fluff de rijst voorzichtig met een vork om de korrels te scheiden en serveer warm.

Snelkoker

Zilvervliesrijst koken in een snelkoker is een efficiënte en makkelijke manier om een gezonde basis voor vele maaltijden te bereiden.

Ingrediënten

 • 2 kopjes zilvervliesrijst
 • 3 kopjes water
 • Een snufje zout (optioneel)

Bereiding

 1. Begin met het afspoelen van de zilvervliesrijst onder koud stromend water. Dit helpt overtollig zetmeel te verwijderen en voorkomt dat de rijst tijdens het koken aan elkaar kleeft.
 2. Doe de afgespoelde rijst in de snelkookpan. Voeg 3 kopjes water toe aan de rijst. Als je wilt, kun je ook een snufje zout toevoegen voor wat extra smaak.
 3. Sluit de snelkookpan en stel deze in op de ‘hoge druk’ stand. Laat de rijst koken voor ongeveer 15 minuten. Zilvervliesrijst heeft iets langer nodig om te koken dan witte rijst, vooral in een snelkookpan.
 4. Na het koken, laat de druk in de snelkookpan op natuurlijke wijze afnemen. Dit betekent dat je de snelkookpan niet opent direct na het koken. Dit proces kan ongeveer 10 minuten duren.
 5. Open de snelkookpan nadat de druk volledig is afgenomen. Roer de rijst voorzichtig om met een vork om eventuele klontjes te verwijderen.

Slowcooker

Koken met een slowcooker is ideaal voor diegenen die houden van een ‘set-and-forget’ methode. Door zilvervliesrijst in een slowcooker te bereiden, kun je genieten van perfect gekookte rijst zonder dat je er constant bij hoeft te blijven. De rijst neemt langzaam het vocht op, wat resulteert in een zachte en smaakvolle textuur.

Ingrediënten

 • 2 kopjes zilvervliesrijst
 • 4 kopjes water (of groentebouillon voor extra smaak)
 • 1 theelepel zout
 • 1 eetlepel olijfolie of boter (optioneel, voor extra smeuïgheid)

Bereiding

 1. Begin met het grondig spoelen van de zilvervliesrijst onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen. Dit helpt om de rijst na het koken minder kleverig te maken.
 2. Vet de binnenkant van de slowcooker licht in met olijfolie of boter. Dit helpt voorkomen dat de rijst aan de bodem blijft plakken.
 3. Doe de gespoelde rijst in de slowcooker. Voeg het water (of de groentebouillon) en het zout toe. Roer alles even goed door.
 4. Zet de slowcooker op ‘low’ en laat de rijst ongeveer 2 tot 2,5 uur koken. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van je slowcooker. Controleer de rijst na 2 uur; de rijst is klaar als al het vocht is opgenomen en de rijst zacht is.
 5. Laat de rijst, nadat deze gekookt is, nog ongeveer 10-15 minuten in de slowcooker rusten. Dit zorgt ervoor dat de rijst de resterende warmte gelijkmatig absorbeert en helpt om een perfecte textuur te bereiken.
 6. Fluff de rijst met een vork en serveer.

Veelgestelde vragen

Is zilvervliesrijst glutenvrij?
Ja, het is van nature glutenvrij.

Kan ik zilvervliesrijst vervangen door witte rijst?
Ja, het kan in de meeste recepten witte rijst vervangen.

Hoeveel water heb ik nodig voor het koken van zilvervliesrijst?
Gebruik ongeveer twee keer zoveel water als rijst.

Is zilvervliesrijst geschikt voor diabetici?
Ja, vanwege de lage glycemische index is het een goede keuze voor diabetici.

Kan ik zilvervliesrijst gebruiken voor sushi?
Technisch gezien ja, maar het geeft een andere textuur dan traditionele sushi-rijst.

Hoe weet ik of zilvervliesrijst gaar is?
De rijst is gaar als het zacht is en al het water heeft geabsorbeerd.