Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen is een slimme manier om deze voedzame groente langer te bewaren en op elk gewenst moment van zijn natuurlijke zoetheid en gezondheidsvoordelen te genieten. Zoete aardappelen, met hun rijke vitamine-inhoud en veelzijdigheid in de keuken, zijn een favoriet in vele huishoudens. Echter, gezien hun beperkte houdbaarheid, zoeken veel mensen naar effectieve methoden om ze te conserveren zonder hun smaak, textuur of voedingswaarde te verliezen. Invriezen biedt hier een uitkomst.

De methode om zoete aardappelen in te vriezen is niet alleen eenvoudig, maar ook tijdbesparend voor toekomstige maaltijdbereidingen. Of je nu een groot gezin hebt en graag maaltijden voorbereidt of iemand bent die altijd op zoek is naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan, het invriezen van zoete aardappelen kan je dagelijkse kookroutines aanzienlijk vergemakkelijken. Bovendien, door zoete aardappelen te invriezen, kun je profiteren van seizoensaanbiedingen en bulk aankopen, wat uiteindelijk ook bijdraagt aan een duurzamer huishouden.

klein

Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen is een fantastische manier om deze voedzame en veelzijdige groente op voorraad te hebben. Met een juiste voorbereiding en invriesmethode kun je zoete aardappelen langdurig bewaren zonder significante verlies van smaak, textuur of voedingsstoffen. Dit recept voor het invriezen van zoete aardappelen helpt je om ze op een efficiënte manier klaar te maken voor de vriezer, zodat je altijd een snelle en gezonde toevoeging hebt voor je maaltijden.
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 3 minuten
Invriestijd: 1 dag
Totale tijd: 1 dag 13 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Zoete aardappel invriezen
Porties: 1 Portie
calorieën: 122kcal

Materialen

 • Diepvrieszakjes of diepvriesbakjes

Ingrediënten

 • Zoete aardappelen hoeveelheid naar keuze

Instructies

 • Begin met het zorgvuldig wassen van de groente om alle aarde en vuil te verwijderen.
 • Schil de aardappelen als je de voorkeur geeft aan geschilde zoete aardappelen. Je kunt ze ook met schil invriezen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeur.
 • Snij de zoete aardappelen in gelijke stukken. Dit kan in blokjes, schijfjes of welke vorm dan ook die je verkiest en die past bij je toekomstige kookplannen.
 • Breng een grote pot met water aan de kook. Blancheren is een essentiële stap om de enzymen te deactiveren die het rijpingsproces voortzetten, zelfs in de vriezer.
 • Voeg de gesneden aardappelen toe aan het kokende water. Laat ze 2 tot 3 minuten koken voor kleine stukjes of 5 minuten voor grotere stukken.
 • Haal ze vervolgens met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen.
 • Droog de stukken zoete aardappel grondig af met keukenpapier of een schone theedoek.
 • Leg de stukken zoete aardappel op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Eventueel kun je de stappen met de bakplaat overslaan, het goed drogen met een schone handdoek, en direct verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak.
 • Plaats de bakplaat in de vriezer en laat de zoete aardappelstukjes een paar uur invriezen tot ze volledig hard zijn.
 • Zodra de stukken zoete aardappel bevroren zijn, haal je ze uit de vriezer en verpak je ze in diepvrieszakjes of -bakjes. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakjes haalt voordat je ze verzegelt.
 • Label de verpakkingen met de datum van invriezen.
 • Plaats de verpakte zoete aardappelen terug in de vriezer. Ze kunnen nu tot 12 maanden bewaard worden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 130gram | Caloriën: 122kcal | Koolhydraten: 16.6g | Eiwit: 1.4g | Vet: 0.4g | Verzadigd vet: 0.1g | Vezels: 3g | Suiker: 15.1g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Bewaren in de koelkast

Zoete aardappelen bewaren in de koelkast is eenvoudiger dan je denkt. Zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn en bewaar ze in de groentelade. Ze blijven zo ongeveer 2 tot 3 weken goed.

Reeds gebakken of gekookt kan het nog enkele dagen in een afgesloten bakje bewaard worden in de koelkast.

Kun je met vacumeren zoete aardappel langer bewaren?

Vacumeren is een andere effectieve methode om zoete aardappelen te bewaren. Door de lucht te verwijderen en de zakken te verzegelen, verleng je de houdbaarheid aanzienlijk. Dit werkt zowel voor rauwe als voorgekookte zoete aardappelen.

Tips voor het ontdooien vanzoete aardappel

 1. De beste manier om deze groente te ontdooien is door ze een nacht in de koelkast te laten liggen. Dit zorgt voor een gelijkmatige ontdooiing en helpt de textuur van de aardappel te behouden.
 2. Als je minder tijd hebt, kun je de ingevroren zoete aardappelen in een afgesloten verpakking of plastic zak in koud water leggen. Ververs het water elke 30 minuten om een constante koude temperatuur te behouden. Dit proces kan enkele uren duren, afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de zoete aardappelen.
 3. Voor de snelste ontdooiing kun je de magnetron gebruiken. Plaats het in een magnetronbestendige schaal en gebruik de ontdooifunctie of een lage stand. Het is belangrijk om de zoete aardappelen tijdens het ontdooien in de magnetron regelmatig te controleren en te draaien om te voorkomen dat ze beginnen te koken.
 4. In sommige gevallen kun je bevroren zoete aardappelen direct koken zonder vooraf te ontdooien. Dit is vooral handig voor soepen, stoofschotels of als je van plan bent ze te pureren. Hou er rekening mee dat de kooktijd iets langer zal zijn dan normaal.
 5. Vermijd het opnieuw invriezen die al zijn ontdooid, vooral als ze rauw waren toen ze werden ingevroren. Het opnieuw invriezen kan de textuur verder aantasten en de kans op bacteriële groei vergroten.
 6. Hoewel het invriezen een uitstekende manier is om ze te bewaren, kunnen sommige textuurveranderingen optreden na het ontdooien, vooral als ze rauw ingevroren waren. Ze zijn het best geschikt voor gebruik in gerechten waarin de textuur minder belangrijk is, zoals puree, soepen, of stoofschotels.

Veelgestelde vragen

Kan ik zoete aardappelen invriezen zonder ze eerst te blancheren?
Het is mogelijk, maar blancheren wordt aanbevolen om de kwaliteit te behouden.

Hoe lang kan ik zoete aardappelen in de vriezer bewaren?
Goed ingevroren kan dit tot 12 maanden bewaard worden.

Kunnen zoete aardappelen slecht worden in de koelkast?
Ja, maar als ze goed bewaard worden, blijven ze 2 tot 3 weken goed.

Is het mogelijk om zoete aardappelpuree in te vriezen?
Absoluut, dit is een geweldige manier om restjes te bewaren.

Kan ik ingevroren zoete aardappelen direct gebruiken in recepten?
Ja, je kunt ze direct uit de vriezer in de meeste recepten gebruiken.

Hoe weet ik of een zoete aardappel nog goed is?
Controleer op zachte plekken, schimmel, en een onaangename geur.

Kunnen ingevroren zoete aardappelen rauw gegeten worden?
Het wordt aanbevolen om ze eerst te koken, vooral na het invriezen, om de textuur en smaak te verbeteren.