Aardappelen bakken

Aardappelen bakken

Hoe lang aardappelen bakken? Een eenvoudige en heerlijke manier om van deze veelzijdige groente te genieten. In dit artikel delen we het recept voor het bakken van aardappelen, geven we je tips waar je op moet letten bij het kopen van aardappelen en bespreken we hoe je gebakken aardappelen kunt bewaren. We gaan ook in op andere manieren om aardappelen te bakken en te bereiden, waaronder poffen in schil in de oven.

Hoe lang aardappelen bakken?

In dit onderstaande recept gaan we de aardappelen bakken in een koekenpan, bij voorkeur met een ietwat hoger opstaande rand.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Nederlands
Trefwoord: Aardappelen bakken
Porties: 4 Personen
calorieën: 126kcal

Materialen

Ingrediënten

  • 500 gram aardappelen
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: kruiden zoals rozemarijn of tijm

Instructies

  • Schil de aardappelen en snij ze in ongeveer gelijke stukken.
  • Kook de aardappelen 5 tot 10 minuten in een pan met water. Giet af en laat ze even uitdampen.
  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de aardappelen toe en bak ze tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 10 tot 15 minuten. Draai ze regelmatig om voor een gelijkmatige kleur.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventuele kruiden. Serveer direct.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 460gram | Caloriën: 126kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 2g | Vet: 5.5g | Verzadigd vet: 2.5g | Vezels: 2.5g | Vitamin A: 0.05IU | Vitamin C: 8mg | Calcium: 8.5mg | IJzer: 0.6mg
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van aardappelen

Verschillende soorten aardappelen

Er zijn veel verschillende soorten aardappelen, en sommige zijn beter geschikt voor bepaalde bereidingswijzen dan andere. Voor het bakken in een koekenpan zijn vastkokende aardappelen het beste.

Hier zijn enkele voorbeelden van aardappelsoorten die je kunt gebruiken voor het bakken in een koekenpan, oven of airfryer:

Bintje
Dit is een populaire aardappelsoort in Nederland en België. Bintjes zijn vastkokend en hebben een zachte textuur, waardoor ze ideaal zijn voor het bakken.

Charlotte
Charlotte-aardappelen zijn vastkokend en hebben een heerlijke, romige smaak. Ze zijn geschikt voor het bakken, maar ook voor salades en puree.

Nicola
Nicola-aardappelen zijn vastkokend en hebben een fijne, nootachtige smaak. Ze zijn uitstekend om te bakken en behouden hun vorm goed tijdens het koken.

Desiree
Deze aardappelen hebben een mooie rode schil en zijn halfvastkokend. Ze zijn geschikt om te bakken, maar ook voor andere bereidingswijzen zoals stoven en koken.

Maris Piper
Maris Piper-aardappelen zijn een Engelse aardappelsoort met een bloemige textuur. Ze zijn uitstekend om te bakken, maar ook voor het maken van frites en puree.

Roseval
De Roseval is een vastkokende aardappel met een opvallende rode schil en gele binnenkant. Ze hebben een volle, aardse smaak en zijn geschikt om te bakken, koken en in salades te gebruiken.

Bij het kiezen van een aardappelsoort om te bakken, is het belangrijk om rekening te houden met de textuur en het vochtgehalte van de aardappel. Vastkokende aardappelen zijn over het algemeen beter geschikt voor het bakken, omdat ze hun vorm behouden en niet snel uit elkaar vallen.

Het belang van grootte en vorm

Kies aardappelen die ongeveer even groot zijn, zodat ze gelijkmatig garen tijdens het bakken. Grote aardappelen kunnen in kleinere stukken worden gesneden, maar het is beter om aardappelen te kiezen die van nature al een geschikte grootte hebben.

Kleur en textuur

Let bij het kopen van aardappelen op de kleur en textuur van de schil. De schil moet stevig en glad aanvoelen, zonder zachte plekken of uitlopers. Vermijd aardappelen met groene plekken, omdat dit een teken kan zijn dat ze te lang zijn blootgesteld aan licht en mogelijk een bittere smaak hebben.

Hoe gebakken aardappelen bewaren

Koelkast

Gebakken aardappelen kunnen in een luchtdichte verpakking of afgedekt met plasticfolie tot 3-4 dagen in de koelkast worden bewaard. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze in de koelkast plaatst.

Invriezen

Je kunt gebakken aardappelen invriezen door ze eerst op een bakplaat te leggen en ze in de vriezer te plaatsen tot ze stevig zijn. Verpak ze daarna in luchtdichte zakjes of bakjes en bewaar ze tot 2-3 maanden in de vriezer.

Vacumeren

Gebakken aardappelen kunnen ook worden gevacumeerd om de houdbaarheid te verlengen. Zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en bewaar ze vervolgens in de koelkast of vriezer.

Kelder (als ze nog niet gebakken zijn)

Ongebakken aardappelen, dus nog ongeschild) kunnen het beste worden bewaard in een koele, donkere en goed geventileerde ruimte, zoals een kelder. Bewaar ze niet in de buurt van uien, omdat dit de uitlopers kan versnellen.

Andere manieren om aardappelen te bakken

Magnetron

Aardappelen kunnen ook in de magnetron worden gebakken. Prik de aardappelen in met een vork en leg ze op een magnetronbestendig bord. Bak ze op hoog vermogen voor 5 tot 8 minuten, draai ze halverwege om.

Oven

Ovengebakken aardappelen zijn een heerlijk alternatief voor aardappelen uit de koekenpan. Verwarm de oven voor op 200°C, verdeel de aardappelen over een bakplaat en bak ze 30 tot 40 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Airfryer

Airfryers zijn een geweldige manier om aardappelen te bakken met minder vet. Doe de aardappelen in de airfryer, stel de temperatuur in op 180°C en bak ze 15 tot 20 minuten, schud ze halverwege om.

Barbecue

Gebakken aardappelen kunnen ook op de barbecue worden bereid. De aardappelen moet je daartoe. overigens kun je ze zowel met als zonder schil bereiden, in aluminiumfolie wikkelen en op de barbecue leggen. Bak ze 20 tot 30 minuten tot ze zacht en gaar zijn.

Meer manieren om aardappelen te bereiden

Poffen in schil in de oven

Gepofte aardappelen, zie foto bovenaan deze pagina, zijn heerlijk en eenvoudig te bereiden in de oven. De aardappelen goed wassen en daarna een paar keer met een vork inprikken. Leg ze op een ovenrek, ovenschaal, of bakplaat en bak ze op 200°C voor ongeveer 45 tot 60 minuten, afhankelijk van de grootte, tot ze zacht zijn.

Koken

Aardappelen kunnen worden gekookt in een pan met water. Breng het water aan de kook, voeg de aardappelen toe en kook ze ongeveer 15 tot 20 minuten tot ze zacht zijn.

Frituren

Frituren is een andere manier om aardappelen te bereiden. Snij de aardappelen in frietjes of plakjes en frituur ze in hete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Stomen

Aardappelen kunnen worden gestoomd door ze in een stoommandje boven een pan met kokend water te plaatsen. Dek af en stoom ze ongeveer 20 tot 25 minuten tot ze zacht zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de beste soort aardappel om te bakken in een koekenpan?
Vastkokende aardappelen zijn het meest geschikt voor het bakken in een koekenpan, omdat ze hun vorm behouden en niet snel uit elkaar vallen.

Hoe lang moet ik aardappelen koken voordat ik ze bak in een koekenpan?
Kook de aardappelen 5 tot 10 minuten voordat je ze bakt in een koekenpan. Dit helpt om de aardappelen gelijkmatig te garen en zorgt voor een knapperige buitenkant.

Kan ik gebakken aardappelen opwarmen in de magnetron?
Ja, je kunt gebakken aardappelen opwarmen in de magnetron. Leg ze op een magnetronbestendig bord en verwarm ze op hoog vermogen gedurende 1 tot 2 minuten.

Wat kan ik doen met overgebleven gebakken aardappelen?
Overgebleven gebakken aardappelen kunnen worden verwerkt in gerechten zoals aardappelsalade, tortilla of aardappelkoekjes.

Kan ik aardappelen invriezen voordat ik ze bak?
Ja, je kunt aardappelen invriezen voordat je ze bakt. Snij ze in de gewenste vorm en blancheer ze kort voordat je ze invriest. Bewaar ze in een luchtdichte verpakking en ontdooi ze voordat je ze bakt.

Is het nodig om aardappelen te schillen voordat ik ze bak?
Het is niet verplicht om aardappelen te schillen voordat je ze bakt. Sommige mensen geven de voorkeur aan aardappelen met schil vanwege de extra textuur en voedingsstoffen die de schil bevat. Als je besluit om de schil te laten zitten, was de aardappelen dan grondig om vuil en resten te verwijderen.

Kan ik gebakken aardappelen bereiden zonder olie?
Ja, je kunt aardappelen bakken zonder olie, bijvoorbeeld door ze in de oven of airfryer te bereiden. Hou er echter rekening mee dat het gebruik van een kleine hoeveelheid olie helpt om de aardappelen knapperig en goudbruin te maken.

1 reactie

Reacties zijn gesloten.