Appelsap maken

Appelsap maken

Appelsap maken is een van die verrassend bevredigende activiteiten die je terugbrengt naar de eenvoudige geneugten van het leven. Het is niet alleen een geweldige manier om gebruik te maken van een overvloed aan appels tijdens het seizoen, maar het biedt ook een vers, natuurlijk alternatief voor de suikerrijke dranken die vaak in de winkels te vinden zijn. Bovendien geeft zelf appelsap maken je volledige controle over het eindproduct. Je kunt experimenteren met verschillende appelsoorten, van de zoete Golden Delicious tot de zurige Granny Smith, en zelfs andere fruitsoorten toevoegen om je eigen unieke draai aan het sap te geven.

De voldoening van het drinken van een glas zelfgemaakt appelsap, gemaakt van de vruchten van je eigen arbeid (of van de lokale markt), is ongeëvenaard. Het is een directe verbinding met de natuur en het seizoen, een moment van puur genieten dat zowel volwassenen als kinderen kunnen waarderen. Bovendien is het maken van appelsap een activiteit die je samen met familie of vrienden kunt doen, wat zorgt voor een gezellige middag en herinneringen die net zo zoet zijn als het sap zelf.

Hetmaken is ook verrassend eenvoudig en vereist geen ingewikkelde apparatuur. Met enkele basisbenodigdheden die de meeste mensen al in huis hebben, kun je binnen een mum van tijd genieten van je eigen sap. Dit maakt het een toegankelijke hobby voor iedereen, ongeacht ervaring in de keuken of de beschikbaarheid van specifieke keukenapparatuur.

klein

Appelsap maken

Appelsap maken is een eenvoudige en bevredigende manier om van het natuurlijke zoet van appels te genieten. Of je nu een overschot aan appels hebt of gewoon verlangt naar een glas vers sap, zelf appelsap maken geeft je de volledige controle over de ingrediënten en de zoetheid.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 0 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Appelsap maken
Porties: 1 Liter
calorieën: 42kcal

Materialen

 • Sapcentrifuge

Ingrediënten

 • 1,5 tot 2 kilo appels (afhankelijk van hun grootte en het sapgehalte), een mix van zoete en zure appels geeft het beste resultaat.
 • 1/4 liter water optioneel, om het sap beter uit de appels te extraheren.
 • Citroensap van een halve citroen optioneel, om de kleur te behouden.

Instructies

 • Begin met het grondig wassen van de appels om eventueel vuil of resten te verwijderen. Snij de appels in kwarten en verwijder het klokhuis. Je hoeft de appels niet te schillen, tenzij je dat zelf wilt.
 • Als je een sapcentrifuge gebruikt, voer dan de appels door de machine volgens de instructies van het apparaat. Voor gebruik van een blender, doe de appelkwarten in de blender, voeg het water toe en blend tot een gladde massa.
 • Giet het geblende mengsel door een fijne zeef of kaasdoek boven een grote kom of pan. Druk goed aan met een lepel of knijp de kaasdoek samen om zoveel mogelijk sap te extraheren.
 • Proef het sap. Als je het wat zuurder wilt maken, kun je wat citroensap toevoegen. Dit helpt ook de kleur van het sap mooier te houden.
 • Giet het sap in een schone fles of kan en bewaar het in de koelkast. Verse appelsap is het lekkerst als je het binnen 5 tot 7 dagen opdrinkt.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 150Milliliter | Caloriën: 42kcal | Koolhydraten: 10.5g | Eiwit: 0.1g | Suiker: 10.5g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Hoe lang kun je appelsap bewaren?

Verse appelsap is het lekkerst als je het meteen opdrinkt, maar je kunt het ook bewaren. In de koelkast blijft je sap ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Zorg dat je het in een goed afgesloten fles of kan bewaart om de versheid te maximaliseren.

Tips

 • Zet je appelsap altijd in de koelkast. Dit vertraagt de groei van bacteriën.
 • Gebruik een container die je goed kunt afsluiten om oxidatie en besmetting met andere voedingsmiddelengeuren te voorkomen.
 • Licht kan de kwaliteit van je sap beïnvloeden. Een donkere fles of container helpt dit te voorkomen.

Kun je dit sap Invriezen?

Ja, je kunt appelsap invriezen. Dit is een geweldige manier om de houdbaarheid te verlengen tot wel 8 tot 12 maanden. Zorg ervoor dat je ruimte overlaat in de container of fles voor uitzetting tijdens het vriesproces. Ontdooi in de koelkast voor gebruik.

Veelgestelde vragen

Kan ik elke soort appel gebruiken voor appelsap?
Ja, je kunt elke soort appel gebruiken, maar een mix van zoet en zuur geeft vaak het beste resultaat.

Moet ik mijn appels schillen voor ik ze pers?
Nee, dat is niet nodig. De schil bevat veel voedingsstoffen, maar zorg ervoor dat je de appels goed wast.

Kan ik appelsap maken zonder sapcentrifuge of blender?
Het is mogelijk, maar moeilijker. Je kunt appels raspen en dan het sap eruit persen met een kaasdoek.

Hoe weet ik of mijn appelsap niet meer goed is?
Als het sap een vreemde geur heeft, een andere kleur krijgt, of als je schimmel ziet, is het niet meer goed.

Kan ik suiker toevoegen aan mijn appelsap?
Ja, dat kan, maar het is gezonder om te genieten van de natuurlijke zoetheid van de appels.

Is zelfgemaakt appelsap gezonder dan winkelgekocht sap?
Zelfgemaakt sap heeft vaak minder toegevoegde suikers en conserveermiddelen, wat het een gezondere optie maakt.

Kan ik andere fruitsoorten toevoegen aan mijn appelsap?
Zeker! Voeg gerust andere vruchten toe voor een unieke smaakcombinatie.