Lamsrollade braden

Lamsrollade braden

Hoe lang lamsrollade braden? Het braden is diepgeworteld is in traditie en verfijning in sommige delen van West-Europa. Deze kooktechniek, die de unieke smaken en sappige textuur van lamsrollade naar voren brengt, is een ware kunst.

Het begint allemaal met de selectie van het juiste stuk vlees. Lamsrollade, bekend om zijn malse en smaakvolle vlees, vereist een zorgvuldige keuze. Het ideale stuk heeft een evenwichtige verhouding tussen vlees en vet, wat essentieel is voor de uiteindelijke smaak en textuur. De voorbereiding van de rollade, zoals het kruiden en marineren, speelt een cruciale rol in het versterken van de natuurlijke smaken van het lam.

Het braden zelf is een proces waarbij precisie en geduld centraal staan. De kunst van het braden omvat het zorgvuldig regelen van de temperatuur en het tijdig draaien van de rollade, zodat elk deel gelijkmatig gaar wordt en de sappen behouden blijven. Dit proces zorgt ervoor dat de lamsrollade niet alleen heerlijk smaakt, maar ook een uitnodigende, goudbruine korst krijgt.

klein

Hoe lang lamsrollade braden?

Lamsrollade braden in een braadpan is een klassieke en heerlijke manier om van dit smaakvolle vlees te genieten. Dit recept is perfect voor een gezellige avond met familie of vrienden. Het vereist slechts enkele basisingrediënten en een beetje geduld, maar het resultaat is een sappige en aromatische lamsrollade die bij iedereen in de smaak zal vallen.
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 1 uur 30 minuten
Totale tijd 1 uur 50 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Porties 4 Personen
Calorieën 187 kcal

Materialen

 • braadpan

Ingrediënten
  

 • 1 lamsrollade ongeveer 1 kilo
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 3 teentjes knoflook fijngehakt
 • 2 takjes verse rozemarijn of 1 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 1/2 kop runder- of kippenbouillon
 • Optioneel: andere kruiden zoals tijm of oregano

Instructies
 

 • Haal de lamsrollade minstens 30 minuten voor het braden uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
 • Bestrooi de rollade rondom met zout en peper. Wrijf het vervolgens in met de fijngehakte knoflook en rozemarijn.
 • Verhit de olijfolie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
 • Zodra de olie heet is, leg je de rollade in de pan. Braad alle kanten van de rollade aan totdat ze een mooie goudbruine kleur krijgen, dit duurt ongeveer 2 tot 3 minuten per kant.
 • Voeg de bouillon toe aan de pan. Dit helpt om de rollade sappig te houden en geeft extra smaak.
 • Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel.
 • Laat de rollade langzaam garen voor ongeveer 1 tot 1,5 uur. Bedruip de rollade regelmatig met het braadvocht om uitdroging te voorkomen.
 • Controleer de gaarheid met een vleesthermometer; de ideale kerntemperatuur is 70 °C voor medium-rare.
 • Haal de gegaarde rollade uit de pan en laat deze ongeveer 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200 gramCalorieën: 187 kcalEiwit: 20 gVet: 11.9 g
Trefwoord Lamsrollade braden
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waarop letten bij het kopen van een Lamsrollade

Bij het kopen van een lamsrollade zijn er verschillende belangrijke aspecten waarop je moet letten om ervoor te zorgen dat je een stuk vlees van goede kwaliteit in huis haalt.

 1. Informeer waar het lamsvlees vandaan komt. Lokaal, biologisch lamsvlees is vaak van hogere kwaliteit. Kijk of het vlees een kwaliteitslabel heeft, zoals een biologisch keurmerk.
 2. Verse lamsrollade is essentieel voor de beste smaak en textuur. Het vlees moet een frisse, licht roze kleur hebben, niet grijs of bruin.
 3. Een goede lamsrollade heeft een gelijkmatige verdeling van vet. Dit vet geeft smaak en sappigheid aan het vlees tijdens het koken. Vermijd rollades met te veel of te weinig vet.
 4. Het vlees moet stevig aanvoelen. Als het vlees te zacht of te sponsachtig voelt, kan dit duiden op een lagere kwaliteit.
 5. Afhankelijk van het aantal personen waarvoor je kookt, kies je de grootte van de rollade. Reken ongeveer 200-250 gram per persoon.
 6. De rollade moet een frisse, lichte geur hebben. Een sterke of onaangename geur kan wijzen op bederf of een slechte kwaliteit.
 7. Hoewel de prijs niet altijd een directe indicatie van kwaliteit is, kan een zeer lage prijs soms wijzen op een mindere kwaliteit. Investeer in een goed stuk vlees voor het beste resultaat.
 8. Controleer of de verpakking intact is. Beschadigde of lekkende verpakking kan leiden tot snellere bederf of besmetting van het vlees.

Hoe lamsrollade bewaren

Het correct bewaren, zowel vers als gebakken, is cruciaal om de kwaliteit en veiligheid van het vlees te waarborgen. Hier zijn enkele richtlijnen voor het bewaren van lamsrollade in verschillende stadia:

Vers

 1. Bewaar de verse lamsrollade in de koelkast als je van plan bent deze binnen een paar dagen te bereiden. Het vlees moet op de koudste plaats in de koelkast worden gelegd, meestal is dit het onderste rek.
 2. Als je de lamsrollade niet binnen enkele dagen gaat bereiden, kun je deze het beste invriezen. Wikkel de rollade goed in plasticfolie of verpak het vacuüm, en leg het vervolgens in de vriezer. Op deze manier kan de lamsrollade enkele maanden bewaard worden.

Gebakken

 1. Laat de gebakken rollade eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze gaat bewaren.
 2. In de koelkast kan een gebakken lamsrollade 3 tot 4 dagen bewaard worden. Zorg ervoor dat het vlees in een luchtdichte container of goed ingepakt in plasticfolie of aluminiumfolie wordt geplaatst.
 3. Voor langere bewaring kan de gebakken rollade ook ingevroren worden. Snij het eventueel in porties en verpak het goed. Zo kan het vlees tot ongeveer 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaard blijven.

Algemene tips

 • Houd rauw en gebakken vlees gescheiden om kruisbesmetting te voorkomen.
 • Zorg altijd voor schone opslagomstandigheden.
 • Het is handig om de datum van invriezen op de verpakking te schrijven, zodat je weet tot wanneer het vlees houdbaar is.

Andere manieren om lamsrollade te bereiden

Magnetron

Lamsrollade braden in een magnetron klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is een snelle en effectieve methode om een smaakvol gerecht te bereiden, vooral als je weinig tijd hebt. .

Ingrediënten

 • Lamsrollade (ongeveer 1 kilo)
 • 2 teentjes knoflook, geperst
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 1 theelepel rozemarijn, fijngehakt
 • Zout en peper naar smaak
 • 1/2 kopje water of vleesbouillon

Bereiding

 1. Begin met het kruiden van de lamsrollade. Wrijf de rollade in met geperste knoflook, rozemarijn, zout en peper. Laat het vervolgens even rusten zodat de smaken kunnen intrekken.
 2. Plaats de gekruide lamsrollade in een magnetronbestendige schaal. Voeg de olijfolie en het water of de vleesbouillon toe. Dit helpt om het vlees sappig te houden tijdens het koken.
 3. Dek de schaal af met een magnetronbestendige deksel of plasticfolie. Prik enkele gaatjes in de folie om stoom te laten ontsnappen.
 4. Zet de magnetron op de hoogste stand en kook de lamsrollade voor ongeveer 30 minuten. Halverwege de kooktijd, draai de rollade om zodat deze gelijkmatig gaart.
 5. Controleer na 30 minuten de gaarheid van de rollade. Als het nog niet volledig gaar is, zet het dan nog een paar minuten terug in de magnetron. Let op: kooktijden kunnen variëren afhankelijk van de grootte van de rollade en het vermogen van je magnetron.
 6. Laat de rollade na het koken nog 5 tot 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.

Oven

Lamsrollade braden is een fantastische manier om een speciale maaltijd te creëren voor vrienden en familie. Met zijn rijke smaken en malse textuur is lamsrollade een ware traktatie.

Ingrediënten

 • 1 lamsrollade van ongeveer 1 kilogram
 • 2 eetlepels olijfolie
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 2 takjes verse rozemarijn, of 1 theelepel gedroogde rozemarijn
 • 1/2 kop rode wijn of kippenbouillon (optioneel, voor de jus)

Bereiding

 1. Haal de lamsrollade ongeveer een uur voor het koken uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.
 2. Wrijf de rollade in met olijfolie, en bestrooi deze daarna royaal met zout, peper, de fijngehakte knoflook en rozemarijn. Zorg ervoor dat de kruiden goed aan het vlees hechten.
 3. Verwarm de oven voor op 175 °C. Verhit een braadpan op middelhoog vuur en braad de rollade rondom bruin. Dit helpt om de sappen in het vlees te verzegelen.
 4. Leg de rollade na het bruinen in een braadslede en plaats deze in de voorverwarmde oven. Laat het vlees ongeveer 60 tot 70 minuten braden, of totdat een vleesthermometer een interne temperatuur van 70 °C aangeeft voor medium rare. Bedruip het vlees tussentijds een paar keer met de vrijgekomen sappen.
 5. Haal de rollade uit de oven en laat deze 10 tot 15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich door het vlees verspreiden en het vlees malser wordt.

Airfryer

Lamsrollade braden in een airfryer is een moderne en relatief snelle methode om dit heerlijke gerecht te bereiden. Het grote voordeel van een airfryer is dat het vlees een knapperig korstje krijgt terwijl de binnenkant sappig blijft.

Ingrediënten

 • 1 lamsrollade (ongeveer 800 gram tot 1 kilo)
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt (of 1 theelepel gedroogde rozemarijn)
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: andere kruiden zoals tijm of oregano

Bereiding

 1. Haal de lamsrollade ongeveer 30 minuten voordat je gaat koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.
 2. Meng in een kleine kom de olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, zout en peper. Wrijf de lamsrollade in met dit mengsel, zodat het vlees goed bedekt is met de kruiden.
 3. Verwarm de airfryer voor op 180 °C.
 4. Plaats de gekruide rollade in de airfryermand. Afhankelijk van de grootte van je airfryer, moet je misschien de rollade halverwege het koken omdraaien voor een gelijkmatige garing.
 5. Braad de rollade ongeveer 20 tot 25 minuten voor medium rare, afhankelijk van de dikte van de rollade. Gebruik een vleesthermometer om de interne temperatuur te controleren; deze moet ongeveer 60 °C zijn voor medium rare.
 6. Laat de rollade na het braden ongeveer 10 minuten rusten voordat je deze aansnijdt.

Barbecue

Lamsrollade braden op een barbecue is een fantastische manier om de diepe, rijke smaken van lamsvlees te benadrukken. Deze bereidingswijze geeft de rollade een heerlijk rokerig aroma en een onweerstaanbaar knapperige buitenkant, terwijl het binnenin sappig en mals blijft.

Ingrediënten

 • 1 lamsrollade van ongeveer 1 tot 1,2 kilo
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
 • 1 eetlepel verse rozemarijn, fijngehakt
 • Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • Optioneel: 1 theelepel mosterd voor extra smaak

Bereiding

 1. Haal de lamsrollade een half uur voordat je begint uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
 2. Meng in een kleine kom de olijfolie, fijngesneden knoflook, rozemarijn, zout en peper (en de mosterd, als je deze gebruikt). Wrijf dit mengsel over de gehele rollade.
 3. Verwarm je barbecue voor op middelhoog vuur. Als je een barbecue met deksel gebruikt, is het ideaal om een temperatuur van rond de 180 °C te bereiken.
 4. Plaats de rollade op het grillrooster van de barbecue. Braad de rollade ongeveer 20 tot 25 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Voor een medium-rare resultaat, braad je de rollade tot een interne temperatuur van ongeveer 60 tot 65 °C.
 5. Draai de rollade regelmatig om voor een gelijkmatige garing en een mooie korst.
 6. Haal de rollade van de barbecue en laat deze 10 tot 15 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je deze aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en het vlees extra mals wordt.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het beste de gaarheid van een lamsrollade controleren zonder een vleesthermometer?
Een manier is door een spies of dunne mespunt in het dikste deel van de rollade te steken. Als het sap dat eruit komt helder is, is de rollade waarschijnlijk gaar. Echter, voor de meest nauwkeurige resultaten wordt een vleesthermometer aanbevolen.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat mijn lamsrollade uitdroogt tijdens het braden?
Zorg ervoor dat je de rollade regelmatig bedruipt met de sappen en vetten in de pan. Dit helpt om het vlees sappig en mals te houden. Ook is het belangrijk om de rollade niet te lang te braden.

Kan ik kruiden of marinades gebruiken bij het bereiden van lamsrollade?
Marinades en kruidenmixen kunnen helpen om extra smaak toe te voegen aan je lamsrollade. Veelgebruikte kruiden zijn rozemarijn, knoflook, tijm en peper.

Kan ik lamsrollade van tevoren bereiden en later opwarmen?
Ja, dat kan. Zorg ervoor dat je het vlees langzaam en gelijkmatig opwarmt om uitdroging te voorkomen. Opwarmen in een oven op lage temperatuur is vaak een goede methode.

Welke wijn past goed bij lamsrollade?
Een rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon, Merlot of een Shiraz past vaak goed bij de rijke smaken van lamsrollade.

Hoe kan ik mijn lamsrollade het beste aansnijden?
Snij de rollade in dunne plakken tegen de draad in. Dit helpt om het vlees mals en gemakkelijk te kauwen te houden. Gebruik een scherp mes voor de beste resultaten.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept