Pindakaas maken is een verrassend eenvoudige en bevredigende activiteit die je in staat stelt om een versie van dit geliefde broodbeleg te creëren die vrij is van de toegevoegde suikers, oliën, en conserveermiddelen die vaak gevonden worden in commerciële merken. Het proces van het zelf maken biedt niet alleen een kans om te experimenteren met verschillende smaken en texturen, maar het stelt je ook in staat om een product te maken dat aangepast is aan je persoonlijke voorkeur en voedingsbehoeften.
In een tijd waarin steeds meer mensen waarde hechten aan het zelf produceren van voedsel, om zo beter inzicht te krijgen in de ingrediënten en de herkomst ervan, wint het zelf maken van pindakaas aan populariteit. Het is niet alleen een praktische vaardigheid, maar ook een leuke activiteit om alleen of samen met kinderen te ondernemen. Daarnaast is zelfgemaakte pindakaas een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten, van smoothies en sandwiches tot aan sauzen en gebak, waardoor het een veelzijdige keuze is voor in de keuken.
Recept pindakaas maken
Materialen
- Jampotten
Ingrediënten
- 1 kilo ongezouten pinda’s voor een nog intensere smaak kun je kiezen voor het zelf roosteren van de pinda’s
- 2 tot 4 theelepels zeezout naar smaak
- 2 tot 4 eetlepels plantaardige olie optioneel, voor extra smeuïgheid
- Zoetstof naar keuze zoals honing, ahornsiroop of suiker, optioneel
- 4 gesteriliseerde jampotten
Instructies
- Als je ervoor kiest om de pinda's zelf te roosteren, verspreid ze dan eerst op een bakplaat en rooster ze in een voorverwarmde oven op 180 °C voor ongeveer 10 tot 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn. Laat ze daarna volledig afkoelen.
- Doe de afgekoelde (geroosterde of ongeroosterde) pinda’s in je keukenmachine of blender. Begin met het malen op lage snelheid en verhoog geleidelijk tot de pinda’s beginnen af te breken en een dikke pasta vormen. Dit kan enkele minuten duren.
- Voeg het zout toe en, als je het gebruikt, de olie en zoetstof. Blend het geheel tot de gewenste consistentie is bereikt. Voor een grovere pindakaas blend je korter; voor een gladdere textuur langer.
- Verdeel de pindakaas over de voorbereide jampotten. Sluit de potten goed af met de deksels.
- Bewaar de gesloten potten op een koele, droge plaats of in de koelkast. Eenmaal geopend, is het aan te raden de pindakaas in de koelkast te bewaren om de versheid te behouden.
Voedingswaarde
Volg ons
Houdbaarheid en bewaren
Gesloten pot
Een gesloten pot kan bij kamertemperatuur tot 2 maanden bewaard worden. In de koelkast verleng je de houdbaarheid tot 6 maanden.
Open pot
Eenmaal geopend, is het raadzaam de pot in de koelkast te bewaren. Hier blijft hij tot een maand goed.
Hoe bewaren?
Zorg ervoor dat je de pindakaas in een schone, droge pot doet en de deksel goed sluit. Bewaar op een koele, donkere plaats of in de koelkast.
Mijn advies en tips
- Veel mensen gebruiken al gepelde pinda’s, maar probeer eens verse pinda’s met schil. Rooster ze in hun schil voor een extra diepe, aardse smaak. Het pellen na het roosteren is even wat werk, maar de smaak die je ervoor terugkrijgt, is het dubbel en dwars waard.
- Niet al het zout is hetzelfde. Gebruik in plaats van gewoon tafelzout eens Himalayazout of zeezout. Deze zouten bevatten andere mineralen die de smaak van je pindakaas kunnen verrijken. Begin met een klein beetje en voeg naar smaak toe.
- Voor een subtiele zoetheid en een vleugje karamelachtige smaak kun je een beetje honing toevoegen. Het maakt je pindakaas net iets specialer en verrassend anders dan de standaard winkelvariant.
- In plaats van alleen pindaolie, kun je ook experimenteren met kokosolie of avocado-olie. Beide oliën geven een unieke twist aan je pindakaas en kunnen bijdragen aan een gladde, romige textuur.
- In plaats van kant-en-klare geroosterde pinda’s te kopen, koop rauwe pinda’s en rooster ze zelf. Dit geeft je controle over de roostertijd en roostertemperatuur, wat resulteert in een versere en rijkere smaak. Hou ze goed in de gaten, want ze kunnen snel verbranden.
- Denk anders en voeg wat specerijen toe aan je pindakaas. Een snufje kaneel, een beetje cayennepeper of zelfs wat geraspte gember kan je pindakaas een verrassende en heerlijke kick geven.
- Hoewel pindakaas traditioneel van pinda’s wordt gemaakt, kun je ook experimenteren met een mix van verschillende noten. Voeg bijvoorbeeld amandelen, cashewnoten of hazelnoten toe voor een complexere smaak en textuur.
- Nadat je je pindakaas hebt gemengd, laat hem een paar uur rusten in de koelkast. Dit geeft de smaken de tijd om zich te mengen en zorgt voor een dikkere, meer smeuïge consistentie.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet.
Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".