Aardbeien rabarberjam maken

Aardbeien rabarberjam maken

Aardbeien rabarberjam maken is een heerlijke manier om de smaken van twee fantastische seizoensingrediënten te combineren. Deze jam, met zijn perfecte balans tussen zoet en zuur, belichaamt de essentie van de lente en vroege zomer. Het is niet alleen een plezier om te maken, maar ook een genot om te eten. Of je het nu smeert op een vers stuk brood, mengt door je ochtendyoghurt, of gebruikt als vulling voor gebak, deze jam voegt een heerlijk frisse twist toe aan je maaltijden.

Het maken van aardbeien rabarberjam is ook een prachtige manier om de piekseizoenen van deze vruchten te vieren. Aardbeien, met hun zoete, sappige smaak, en rabarber, bekend om zijn unieke, friszure karakter, vormen samen een onweerstaanbare combinatie. Dit recept is niet alleen eenvoudig en toegankelijk voor beginnende jam-makers, maar biedt ook voldoende ruimte voor de meer ervaren culinaire avonturiers om mee te experimenteren.

klein

Recept aardbeien rabarberjam maken

Aardbeien rabarberjam maken is een heerlijke manier om de smaak van zomerfruit te vangen in een potje. Deze bijzondere combinatie van de zoetheid van aardbeien en de lichtzure smaak van rabarber creëert een unieke, smaakvolle jam die je het hele jaar door van kunt genieten. Met dit recept maak je ongeveer 4 jampotten van deze overheerlijke jam, perfect voor ontbijt of als cadeau. Laten we beginnen met wat je nodig hebt en hoe je deze verrukkelijke jam maakt.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Afkoelen: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 35 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Aardbeien rabarberjam maken
Porties: 4 Potten
calorieën: 175kcal

Materialen

 • Jampotten

Ingrediënten

 • 500 gram aardbeien schoongemaakt en gehalveerd
 • 500 gram rabarber schoongemaakt en in stukjes van 1 cm gesneden
 • 400 gram geleisuiker speciaal met pectine
 • Het sap van 1 grote citroen
 • 4 gesteriliseerde jampotten

Instructies

 • Zorg ervoor dat de aardbeien en rabarber goed gewassen zijn. Snij de aardbeien in de helft of in kwarten, afhankelijk van hun grootte, en de rabarber in stukjes van ongeveer 1 cm.
 • Doe de gesneden aardbeien, rabarber, geleisuiker en het citroensap in een grote kookpan. Meng alles goed door elkaar en laat het op een laag vuur langzaam warm worden. Blijf goed roeren tot de suiker volledig is opgelost.
 • Zodra de suiker is opgelost, verhoog je het vuur en breng je het mengsel aan de kook. Laat het ongeveer 10 tot 15 minuten krachtig doorkoken, terwijl je af en toe roert. Het mengsel zal beginnen te verdikken.
 • Om te testen of de jam de juiste dikte heeft bereikt, kun je een lepel jam op een koud bordje doen. Laat het een paar minuten afkoelen en duw er dan zachtjes tegenaan. Als het velletje rimpelt, is de jam klaar. Zo niet, kook dan nog een paar minuten langer.
 • Schep de hete jam voorzichtig in de schone jampotten, gebruik eventueel een trechter om morsen te voorkomen. Vul de potten tot ongeveer 1 cm onder de rand. Veeg eventuele gemorste jam van de randen en de schroefdraad van de pot.
 • Draai de deksels op de potten terwijl de jam nog heet is. Keer de potten om en laat ze ongeveer 5 minuten op hun kop staan. Draai ze daarna weer om en laat ze volledig afkoelen. Dit proces helpt bij het creëren van een vacuüm seal.
 • Bewaar de afgekoelde potten op een koele, donkere plaats. Na opening kun je de jam het beste in de koelkast bewaren en binnen 4 weken gebruiken.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 50gram | Caloriën: 175kcal | Koolhydraten: 16g | Eiwit: 6g | Vet: 3g | Verzadigd vet: 0.3g | Vezels: 17g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Houdbaarheid en bewaren

Gesloten pot

Een gesloten pot aardbeien rabarberjam is ongeveer een jaar houdbaar, mits bewaard op een koele, donkere plaats.

Open pot

Eenmaal geopend, kun je de jam het beste in de koelkast bewaren en binnen een maand consumeren.

Hoe bewaren

Voor een optimale houdbaarheid, zorg ervoor dat de potten goed zijn gesteriliseerd voordat je de jam toevoegt. Dit voorkomt de groei van bacteriën en schimmels.

Veelgestelde vragen

Kan ik bevroren fruit gebruiken voor dit recept?
Ja, bevroren fruit kan worden gebruikt, maar laat het eerst ontdooien en goed uitlekken.

Is geleisuiker hetzelfde als gewone suiker?
Nee, geleisuiker bevat pectine, wat helpt bij het verdikken van de jam.

Kan ik minder suiker gebruiken?
Het verminderen van de suiker kan de houdbaarheid en de consistentie van de jam beïnvloeden.

Hoe weet ik of mijn jampotten goed gesteriliseerd zijn?
Kook de potten en deksels ongeveer 10 minuten in water om ze te steriliseren.

Kan ik andere fruitcombinaties gebruiken?
Zeker, voel je vrij om te experimenteren met verschillende fruitcombinaties.

Wat als mijn jam niet stolt?
Je kunt de jam langer koken of een beetje extra geleisuiker toevoegen.

Kan ik deze jam als cadeau geven?
Absoluut, zelfgemaakte jam is een heerlijk en persoonlijk cadeau voor elke gelegenheid.