Sinaasappelmarmelade maken

Sinaasappelmarmelade maken

Sinaasappelmarmelade maken is een proces dat iedereen kan verrassen met de rijke, zoete en soms licht bittere smaken die het oplevert. Deze bijzondere soort jam, gemaakt van sinaasappels, staat bekend om zijn veelzijdigheid en unieke smaak die het zowel bij ontbijt als bij diverse desserts onmisbaar maakt. Of je nu een doorgewinterde jam-maker bent of iemand die zijn eerste stappen zet in de wereld van het conserveren, sinaasappelmarmelade is een geweldige keuze voor een project.

Het mooie van sinaasappelmarmelade is dat het je niet alleen een heerlijk product oplevert, maar het is ook een manier om sinaasappels te gebruiken die misschien niet meer perfect zijn voor directe consumptie. Zo draag je bij aan het verminderen van voedselverspilling. Het proces van het maken van marmelade is bovendien een meditatieve bezigheid; het snijden van de sinaasappels, het zachtjes laten sudderen van de mix, en het uiteindelijk bottelen van je creatie is een proces dat geduld en zorg vereist. Het eindresultaat is des te meer bevredigend wanneer je je zelfgemaakte marmelade kunt delen met vrienden en familie, of wanneer je het zelf kunt genieten op een vers stuk brood of als onderdeel van een heerlijk dessert.

Sinaasappelmarmelade maken

Recept sinaasappelmarmelade maken

Sinaasappelmarmelade maken is een eenvoudige manier om wat zonneschijn in je keuken te brengen, ongeacht het seizoen. Deze marmelade combineert de frisse smaak van sinaasappels met de zoetheid van suiker, wat resulteert in een heerlijke spread die perfect is voor op toast, als vulling voor gebak of zelfs als glazuur voor vleesgerechten. Het maken van je eigen marmelade stelt je niet alleen in staat om de ingrediënten aan te passen aan je persoonlijke smaak, maar het is ook een leuke en bevredigende activiteit.
Voorbereidingstijd: 20 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Gang: Bijgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Sinaasappelmarmelade maken
Porties: 4 Jampotten
calorieën: 214kcal

Materialen

 • Jampotten

Ingrediënten

 • 1 kilo sinaasappels bij voorkeur onbehandeld
 • 2 grote citroenen
 • 2 liter water
 • 1 kilo kristalsuiker

Instructies

 • Was de sinaasappels en citroenen grondig onder stromend water. Snijd de sinaasappels en citroenen in dunne plakjes of stukjes, afhankelijk van je voorkeur voor de textuur van de marmelade. Verwijder de pitten, maar bewaar deze; ze zijn nuttig voor het pectinegehalte.
 • Doe de gesneden sinaasappels en citroenen samen met het water in een grote pan. Voeg de pitten toe die je in een stuk kaasdoek hebt gebonden, zodat ze tijdens het koken hun pectine kunnen afgeven maar gemakkelijk te verwijderen zijn na het koken. Breng het geheel aan de kook en laat het ongeveer 2 uur op een laag vuurtje pruttelen, of totdat het fruit volledig zacht is geworden.
 • Verwijder de kaasdoek met de pitten. Voeg nu de suiker toe aan het fruitmengsel. Zet het vuur hoger en blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Zodra de suiker volledig is opgelost, laat je het mengsel krachtig koken voor ongeveer 15 tot 20 minuten, of tot het mengsel de gewenste dikte heeft bereikt.
 • Om te testen of de marmelade de juiste dikte heeft bereikt, kun je een lepel van het mengsel op een koud bordje leggen. Als het stolt wanneer het afkoelt, is je marmelade klaar.
 • Giet de hete marmelade voorzichtig in vooraf gesteriliseerde jampotten. Sluit de potten goed af met de deksels en draai ze om (met de deksel naar beneden) om een vacuüm te creëren. Laat de potten volledig afkoelen voordat je ze weer omdraait.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 25gram | Caloriën: 214kcal | Koolhydraten: 51.9g | Eiwit: -1g | Vet: 0.1g | Suiker: 50.8g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Recept zonder toegevoegde suikers

Sinaasappelmarmelade maken met suikervervangers is een fantastische manier om te genieten van deze klassieke lekkernij, maar dan met een gezondere twist. Het gebruik van suikervervangers biedt mensen met verschillende voedingsbehoeften of -voorkeuren de mogelijkheid om toch van sinaasappelmarmelade te genieten. Of je nu je suikerinname probeert te beperken, of simpelweg op zoek bent naar een alternatieve versie van deze tijdloze favoriet, dit recept laat zien hoe je met enkele aanpassingen een heerlijke sinaasappelmarmelade kunt maken zonder de traditionele suiker.

Ingrediënten

 • 1 kilo sinaasappels, bij voorkeur biologisch
 • 2 grote citroenen
 • 2 liter water
 • 400 tot 500 gram suikervervanger (zoals erythritol, stevia, of een andere hittebestendige suikervervanger naar keuze; let op de zoetkracht en pas de hoeveelheid eventueel aan)
 • Optioneel: een zakje pectine (voor als de marmelade te vloeibaar blijkt)

Bereiding

 1. Begin met het grondig wassen van de sinaasappels en citroenen onder stromend water. Snijd de sinaasappels en citroenen vervolgens in dunne schijfjes, en verwijder de zaden. Als je de schil liever wat fijner hebt, kun je deze eerst raspen of in nog kleinere stukjes snijden.
 2. Doe het gesneden fruit in een grote pan en voeg het water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het daarna op een laag vuur ongeveer 1,5 tot 2 uur zachtjes koken, totdat de schillen volledig zacht zijn.
 3. Voeg de suikervervanger toe aan het zachtgekookte fruitmengsel. Als je pectine gebruikt, meng deze dan eerst met een beetje van de suikervervanger voordat je het aan de pan toevoegt. Roer goed door totdat de suikervervanger (en de pectine, indien gebruikt) volledig is opgelost.
 4. Laat het mengsel koken totdat het begint te verdikken. Dit kan sneller gaan dan bij traditionele marmelade, afhankelijk van de gebruikte suikervervanger. Test de dikte door een beetje marmelade op een koud bordje te laten vallen; als het stolt, is het klaar.
 5. Giet de hete marmelade in vooraf gesteriliseerde jampotten. Sluit de potten direct af met deksels, draai ze om en laat ze zo afkoelen. Dit helpt bij het creëren van een vacuüm seal.

Houdbaarheid van sinaasappelmarmelade

Met suiker

Een gesloten pot sinaasappelmarmelade met suiker kan tot een jaar in de koelkast of op een koele, donkere plek bewaard worden. Eenmaal geopend, is de marmelade nog ongeveer een maand houdbaar in de koelkast.

Zonder suiker

Zonder suiker is de marmelade iets minder lang houdbaar. Gesloten potten kun je tot zes maanden bewaren, terwijl een geopende pot het best binnen twee tot drie weken geconsumeerd kan worden.

Bewaartips

Zorg ervoor dat je de jampotten voor het vullen steriliseert en vul ze terwijl de marmelade nog heet is. Dit helpt bij het creëren van een vacuüm en verlengt de houdbaarheid van je marmelade.

Veelgestelde vragen

Kan ik andere soorten citrusfruit gebruiken voor deze recepten?
Ja, je kunt experimenteren met grapefruit, limoenen, of een mix van citrusfruit voor een unieke smaak.

Hoe weet ik dat de marmelade de juiste dikte heeft?
Een goede test is om een klein beetje marmelade op een koud bordje te druppelen. Als het stolt en niet meer uitloopt, is het klaar.

Kan ik minder suiker gebruiken in het recept met suiker?
Ja, maar dit kan de houdbaarheid beïnvloeden. Experimenteer met de hoeveelheid suiker naar smaak, maar wees je bewust van de kortere houdbaarheid.

Hoe steriliseer ik jampotten?
Kook de jampotten en deksels ongeveer 10 minuten in water, of zet ze in een oven op 100°C voor dezelfde tijd.

Kan ik sinaasappelmarmelade gebruiken in gebak?
Zeker, deze marmelade is een heerlijke vulling voor taarten en gebak.

Is sinaasappelmarmelade gezond?
In matiging kan de marmelade, vooral de versie zonder toegevoegde suiker, een gezonde toevoeging zijn aan je dieet door de vitamine C en vezels.

Kan ik pectine toevoegen om de marmelade dikker te maken?
Ja, je kunt pectine toevoegen als je een dikkere marmelade wilt. Volg de instructies op de verpakking voor de beste resultaten.