Tomahawk bakken

Tomahawk bakken

Hoe lang tomahawk bakken? Het is tegenwoordig een ware sensatie in de culinaire wereld. Met hun indrukwekkende uiterlijk en ongeëvenaarde smaak, zijn ze een favoriet geworden onder vleesliefhebbers. Maar wat maakt een tomahawk-steak zo bijzonder, en hoe bak je deze perfect in een koekenpan? In deze uitgebreide inleiding duiken we in de wereld van tomahawk-steaks, van de aankoop tot het bakken, om je te helpen deze culinaire uitdaging aan te gaan.

Een tomahawk-steak is niet zomaar een stuk vlees; het is een ervaring. Deze steak, herkenbaar aan het lange ribbeen, lijkt op een tomahawk-bijl, vandaar de naam. Dit stuk vlees komt uit de ribsectie van het rund, vergelijkbaar met een ribeye. Wat de tomahawk uniek maakt, is de manier waarop het been wordt getrimd en gepresenteerd, wat zorgt voor een spectaculaire presentatie.

Een tomahawk bakken is een kunst op zich. Deze methode biedt niet alleen de mogelijkheid om een rijke, goudbruine korst te ontwikkelen, maar zorgt er ook voor dat de binnenkant van de steak sappig en mals blijft. De sleutel tot succes ligt in de juiste techniek en timing, waardoor de unieke smaken en texturen van het vlees optimaal tot hun recht komen.

klein

Hoe lang tomahawk bakken?

Tomahawk bakken in een koekenpan is een indrukwekkende manier om een heerlijk diner voor vier personen te bereiden. Deze methode benadrukt de rijke smaak en malse textuur van de steak.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusten: 10 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Tomahawk bakken
Porties: 4 Personen
calorieën: 175kcal

Materialen

Ingrediënten

 • 2 grote tomahawk-steaks ongeveer 1 kilo per stuk
 • Grof zeezout en versgemalen zwarte peper
 • 4 eetlepels ongezouten boter
 • 4 teentjes knoflook licht geplet
 • Een handvol verse kruiden zoals rozemarijn en tijm

Instructies

 • Haal de tomahawk-steaks minimaal een uur voor het koken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.
 • Dep de steaks droog met keukenpapier en kruid ze royaal met grof zeezout en zwarte peper.
 • Verwarm een grote, zware koekenpan (bij voorkeur gietijzer) op middelhoog vuur. Zorg dat de pan groot genoeg is voor de steaks.
 • Leg de tomahawk-steaks in de pan. Bak ze ongeveer 4 tot 5 minuten per kant voor een medium-rare resultaat, afhankelijk van de dikte van het vlees.
 • Voeg halverwege de boter, knoflook en verse kruiden toe aan de pan.
 • Bedruip de steaks regelmatig met de gesmolten boter en de sappen uit de pan. Dit voegt extra smaak toe en helpt bij het garen.
 • Haal de steaks uit de pan en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit laat de sappen zich herverdelen, wat zorgt voor een malser stuk vlees.
 • Snij de steak in plakken tegen de draad in. Dit zorgt voor malsere stukken vlees.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200gram | Caloriën: 175kcal | Eiwit: 21g | Vet: 10g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen ean tomahawk-steaks?

Een goede tomahawk kopen is cruciaal voor het beste resultaat.

Zoek naar steaks met een goede marmering en een verse uitstraling. De kleur moet helder rood zijn, zonder bruine vlekken.

Let op waar het vlees vandaan komt en of het duurzaam is geproduceerd.

Hoe tomahawk steaks bewaren

De juiste bewaarmethode is essentieel om de kwaliteit van je tomahawk te behouden.

Bewaar je steak in de koelkast als je hem binnen een paar dagen gaat gebruiken.

Voor langere houdbaarheid kun je de steak invriezen. Vacumeer het vlees voor het beste resultaat. In de vriezer blijft het vlees nog tot 6 maanden goed.

Overigens kun je ook een gebakken steak invriezen, maar dan is de houdbaarheid beperkt tot 1 maand.

Andere manieren om Tomahawk te bereiden

Magnetron

Tomahawk bakken in een magnetron is wellicht niet de meest traditionele methode, maar het kan een handige oplossing zijn als je niet over een oven of koekenpan beschikt.

Ingrediënten

 • 2 tomahawk-steaks (ongeveer 1 kilo per stuk)
 • Zout en peper naar smaak
 • Knoflookpoeder of verse knoflook, fijngehakt
 • Boter of olijfolie

Bereiding

 1. Haal de tomahawk-steaks minstens een uur voor het koken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
 2. Wrijf de steaks in met zout, peper en knoflookpoeder of fijngehakte knoflook. Je kunt ook een beetje boter of olijfolie gebruiken om het vlees te marineren.
 3. Plaats de gemarineerde steaks op een magnetronbestendig bord of in een geschikte schaal.
 4. Zet de magnetron op een gemiddelde tot hoge stand (afhankelijk van je magnetron). Begin met het koken van de steak voor ongeveer 5 minuten.
 5. Controleer de steak na 5 minuten. Als je een zachtere, meer doorbakken steak wenst, verleng dan de baktijd met 1 tot 2 minuten per keer. Wees voorzichtig om niet te overkoken, want dat kan het vlees taai maken.
 6. Laat de steaks na het bakken ongeveer 3 minuten rusten. Dit helpt de sappen zich te herverdelen en zorgt voor een malser resultaat.
 7. Snij de steak in plakken en serveer het met je favoriete bijgerechten, zoals gegrilde groenten, een frisse salade of aardappelgerechten.

Oven

Tomahawk bakken in een oven is een fantastische manier om een indrukwekkende maaltijd voor vier personen te bereiden. De oven zorgt voor een gelijkmatige garing, waardoor de tomahawk-steak perfect mals en sappig wordt.

Ingrediënten

 • 2 Tomahawk steaks (elk ongeveer 1 kilo)
 • Grof zout en versgemalen zwarte peper
 • Olijfolie
 • Optioneel: knoflook, rozemarijn, en tijm voor extra smaak

Bereiding

 1. Haal de tomahawk steaks minstens een uur voor het bakken uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
 2. Verwarm de oven voor op 135°C (275°F).
 3. Wrijf de steaks in met olijfolie en bestrooi ze royaal met zout en peper.
 4. Als je kruiden gebruikt, leg dan knoflook, rozemarijn en tijm op en onder de steaks.
 5. Plaats de steaks op een rooster in een braadslee of op een bakplaat.
 6. Bak de steaks in de voorverwarmde oven. De kooktijd hangt af van de dikte van de steaks en je gewenste gaarheid, maar reken op ongeveer 45 tot 60 minuten voor medium-rare.
 7. Controleer de interne temperatuur met een vleesthermometer. Voor medium-rare, richt je op een temperatuur van ongeveer 55°C (130°F).
 8. Haal de steaks uit de oven en laat ze 10-15 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit helpt de sappen te herverdelen en maakt het vlees nog malser.
 9. Snij het vlees van het bot en snijd het vervolgens in dikke plakken. Serveer het met je favoriete bijgerechten, zoals geroosterde groenten of een frisse salade.

Airfryer

Tomahawk bakken in een airfryer is een innovatieve en relatief eenvoudige manier om deze imposante steak te bereiden. Het gebruik van een airfryer zorgt voor een gelijkmatige garing en een heerlijke korst, terwijl het vlees binnenin sappig en mals blijft.

Ingrediënten

 • 2 tomahawk-steaks (ongeveer 1 tot 1,5 kilo elk)
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Olijfolie
 • Optioneel: knoflookpoeder, rozemarijn of andere kruiden naar keuze

Bereiding

 1. Haal de tomahawk-steaks ongeveer 30 minuten voor het koken uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen.
 2. Dep de steaks droog met keukenpapier.
 3. Wrijf elke steak in met olijfolie en breng ze royaal op smaak met zout, peper en eventueel andere kruiden.
 4. Verwarm de airfryer voor op 200°C.
 5. Plaats één tomahawk-steak in de airfryermand. Afhankelijk van de grootte van je airfryer, moet je ze mogelijk afzonderlijk bereiden.
 6. Bak de steak voor ongeveer 18 tot 20 minuten voor een medium-rare garing, of pas de tijd aan voor jouw voorkeur. Halverwege de kooktijd, draai de steak om voor een gelijkmatige garing.
 7. Controleer de interne temperatuur met een vleesthermometer. Voor medium-rare, streef naar een interne temperatuur van ongeveer 52 tot 54°C.
 8. Haal de steak uit de airfryer en laat hem ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit helpt om de sappen te behouden en zorgt voor een malsere steak.
 9. Snij de steak in plakken tegen de draad in en serveer.

Barbecue

Bakken van een Tomahawk op een barbecue is een ideale manier om dit indrukwekkende stuk vlees tot zijn recht te laten komen. De unieke smaak en textuur van de tomahawk-steak, gecombineerd met de rokerige tonen van een barbecue, zorgen voor een onvergetelijke eetervaring.

Ingrediënten

 • 2 tomahawk-steaks (elk ongeveer 1,2 tot 1,5 kilo)
 • Grof zeezout
 • Versgemalen zwarte peper
 • Olijfolie
 • Knoflook, rozemarijn, en tijm (optioneel voor extra smaak)

Bereiding

 1. Laat de tomahawk-steaks ongeveer een uur voor het grillen op kamertemperatuur komen.
 2. Verwarm je barbecue voor op een hoge temperatuur. Ideaal is een temperatuur van rond de 200 tot 230 graden Celsius.
 3. Wrijf de steaks in met olijfolie.
 4. Bestrooi beide kanten royaal met grof zeezout en versgemalen zwarte peper.
 5. Leg de steaks op het heetste deel van de grill om ze te searen. Grill elke kant ongeveer 2 tot 3 minuten om een mooie korst te vormen.
 6. Verplaats de steaks naar een koeler deel van de grill of verlaag de temperatuur. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing zonder dat de buitenkant verbrandt.
 7. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren. Voor medium-rare, streef naar een temperatuur van ongeveer 54 tot 57 graden Celsius.
 8. Laat de steaks na het grillen ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen.
 9. Snij het vlees tegen de draad in. Dit zorgt voor een malsere ervaring.
 10. Serveer de steaks met je favoriete bijgerechten en sauzen.

Optioneel

Voor extra smaak kun je tijdens het laatste deel van het grillen knoflook, rozemarijn en tijm toevoegen. Leg deze kruiden bovenop de steaks om ze te aromatiseren.

Veelgestelde vragen

Hoe lang moet ik een tomahawk bakken voor een medium-rare gaarheid? Dit hangt af van de dikte, maar meestal is dit ongeveer 3-4 minuten per kant.

Kan ik een tomahawk ook zonder bot kopen?
Ja, maar het bot draagt bij aan de smaak en presentatie.

Is voorbakken in de oven en nadien afbakken in de koekenpan een goede methode?
Ja, dit staat bekend als de reverse sear-methode.

Hoe weet ik of mijn tomahawk goed bewaard is in de vriezer?
Let op ijskristallen en verkleuring. Gebruik het liefst binnen enkele maanden.

Kan ik een tomahawk ook marineren?
Ja, maar houd rekening met de sterke smaak van de steak zelf.

Wat is het verschil tussen een tomahawk en een gewone ribeye?
Het belangrijkste verschil is het lange bot in de tomahawk.

Is het nodig om de steak te laten rusten na het bakken?
Ja, dit zorgt ervoor dat de sappen zich herverdelen en de steak malser wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept
Voltooi de berekening. (Helaas is dit nodig vanwege de vele spamberichten) Time limit exceeded. Please complete the captcha once again.