Wat is een antioxidant?

Wat is een antioxidant?

Wat is een antioxidant, en waarom is het belangrijk om voldoende antioxidanten binnen te krijgen. We zullen in dit artikel bespreken welke soorten antioxidanten er zijn en waarin je ze kunt vinden, zowel in voeding als in supplementen. Tot slot geven we je enkele handige tips om je antioxidantinname te verhogen.

Waarom zijn antioxidanten belangrijk?

Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Maar wat zijn vrije radicalen precies en waarom zijn ze schadelijk?

 • Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die ontstaan tijdens normale stofwisselingsprocessen in ons lichaam, maar ook door blootstelling aan zonlicht, roken, luchtverontreiniging en andere externe factoren. Doordat ze onstabiel zijn, kunnen ze schade aanrichten aan onze cellen, eiwitten en DNA.
 • Antioxidanten helpen de schade veroorzaakt door vrije radicalen te neutraliseren en beperken. Ze voorkomen dat vrije radicalen andere moleculen in ons lichaam oxideren, een proces dat bekend staat als oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan bijdragen aan veroudering en de ontwikkeling van verschillende ziekten, zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen.

Wat is een antioxidant?

Soorten antioxidanten

Er zijn verschillende soorten antioxidanten, waaronder:

 • Vitamine C, vitamine E en bètacaroteen (een voorloper van vitamine A) zijn belangrijke antioxidanten die in veel voedingsmiddelen voorkomen.
 • Selenium, zink en koper zijn enkele van de mineralen die als antioxidanten in ons lichaam functioneren.
 • Polyfenolen zijn een grote groep plantaardige stoffen die krachtige antioxidanteigenschappen hebben. Flavonoïden, stilbenen en lignanen zijn enkele voorbeelden van polyfenolen.

Antioxidanten uit voeding

Het is belangrijk om voldoende antioxidanten uit je voeding te halen. Hier zijn enkele voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten:

 • Groenten en fruit zijn uitstekende bronnen van antioxidanten. Vooral bessen, citrusvruchten, groene bladgroenten, wortelen en tomaten bevatten veel antioxidanten, zoals vitamine C, vitamine E en bètacaroteen.
 • Noten en zaden, zoals amandelen, walnoten, zonnebloempitten en lijnzaad, bevatten veel antioxidanten, waaronder vitamine E en polyfenolen.
 • Thee en koffie bevatten polyfenolen, zoals flavonoïden, die krachtige antioxidanteigenschappen hebben. Groene thee staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten, vooral epigallocatechinegallaat (EGCG).

Antioxidanten in supplementen

In sommige gevallen kan het nuttig zijn om antioxidanten in de vorm van supplementen in te nemen:

 • Wanneer zijn supplementen nodig?
  Als je denkt dat je niet voldoende antioxidanten uit je voeding haalt, kun je overwegen om supplementen te nemen. Raadpleeg altijd eerst een arts of diëtist voordat je met supplementen begint.
 • Mogelijke bijwerkingen
  Hoewel antioxidanten over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige supplementen bijwerkingen veroorzaken of interageren met medicijnen. Hoge doses vitamine E kunnen bijvoorbeeld het risico op bloedingen verhogen, en te veel bètacaroteen kan de kans op longkanker bij rokers vergroten.

Tips voor het verhogen van je antioxidantinname

 1. Eet dagelijks minimaal vijf porties groenten en fruit, bij voorkeur van verschillende kleuren.
 2. Voeg noten, zaden en volkorengranen toe aan je dagelijkse voeding.
 3. Drink regelmatig groene of zwarte thee, maar beperk je inname van koffie tot maximaal drie kopjes per dag.
 4. Kook met verse kruiden, zoals basilicum, oregano en rozemarijn, die rijk zijn aan antioxidanten.
 5. Overweeg het eten van donkere chocolade met een hoog cacaogehalte, omdat dit ook een goede bron van antioxidanten is.

Veelgestelde vragen

Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten zijn stoffen die ons lichaam helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Ze neutraliseren vrije radicalen en voorkomen oxidatieve stress, die kan bijdragen aan veroudering en de ontwikkeling van verschillende ziekten.

Waar vind ik antioxidanten in mijn voeding?
Antioxidanten zijn te vinden in groenten, fruit, noten, zaden, thee, koffie en kruiden. Enkele voorbeelden zijn bessen, citrusvruchten, groene bladgroenten, amandelen, walnoten, groene thee en zwarte thee.

Kunnen antioxidanten helpen om ziekten te voorkomen?
Antioxidanten kunnen helpen om het risico op bepaalde ziekten te verlagen, zoals kanker, hart- en vaatziekten en neurodegeneratieve aandoeningen, door oxidatieve stress en celbeschadiging te verminderen. Het is belangrijk om een gevarieerd dieet te volgen, rijk aan antioxidanten uit natuurlijke voedingsbronnen.

Zijn antioxidantsupplementen altijd veilig?
Hoewel antioxidanten over het algemeen veilig zijn, kunnen sommige supplementen bijwerkingen veroorzaken of interageren met medicijnen. Raadpleeg altijd een arts of diëtist voordat je met supplementen begint, en volg de aanbevolen doseringen.

Hoe kan ik mijn antioxidantinname verhogen?
Om je antioxidantinname te verhogen, kun je dagelijks meer groenten en fruit eten, noten en zaden aan je voeding toevoegen, regelmatig thee drinken en verse kruiden gebruiken bij het koken. Zorg voor variatie in je voedingskeuzes om een breed scala aan antioxidanten binnen te krijgen.