Tapioca parels koken

Tapioca parels koken

Hoe lang tapioca parels koken? Kleine bolletjes, gemaakt van tapiocazetmeel, zijn een uniek en veelzijdig ingrediënt in de culinaire wereld. Afkomstig van de cassavewortel, een knolgewas dat vooral in Zuid-Amerika en Azië geteeld wordt, hebben deze parels een lange reis gemaakt om een geliefd ingrediënt te worden in keukens over de hele wereld.

De kunst van het koken van tapioca parels ligt in het begrijpen van hun unieke eigenschappen. Deze parels absorberen vloeistof en zwellen op tijdens het kookproces, wat resulteert in een zachte textuur die zowel intrigerend als heerlijk is. Afhankelijk van de grootte van de parels – van de kleine, subtiele pareltjes tot de grotere, meer uitgesproken bollen – varieert de kooktijd en de manier waarop ze in gerechten worden gebruikt.

klein

Hoe lang tapioca parels koken?

Tapioca parels koken is een eenvoudig proces dat, mits goed uitgevoerd, resulteert in een heerlijke toevoeging aan diverse gerechten en drankjes.
4 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerecht
Keuken Internationaal
Porties 4 Personen
Calorieën 360 kcal

Materialen

 • Pan

Ingrediënten
  

 • 1 kop tapioca parels ongeveer 160 gram
 • 8 kopjes water ongeveer 2 liter

Instructies
 

 • Breng de 8 kopjes water aan de kook in een ruime pan. Het is belangrijk om veel water te gebruiken, omdat tapioca parels tijdens het koken uitzetten en veel vocht absorberen.
 • Voeg zodra het water kookt de parels toe. Roer voorzichtig om te voorkomen dat ze aan de bodem van de pan plakken.
 • Laat het koken. Kleine parels hebben ongeveer 15 tot 20 minuten nodig, terwijl grotere parels 30 tot 45 minuten kunnen duren. De parels zijn klaar als ze volledig doorschijnend zijn.
 • Zet het vuur uit en laat de parels nog een paar minuten in het hete water staan. Ze zullen in deze tijd nog wat narijpen.
 • Giet de tapioca parels af in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water. Dit stopt het kookproces en verwijdert het overtollige zetmeel, wat helpt om een prettige textuur te behouden.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 40 gramCalorieën: 360 kcalKoolhydraten: 84 g
Trefwoord Tapioca parels koken
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar moet je op letten bij het kopen van tapioca parels

Bij het kopen van tapioca parels, let op de kwaliteit en grootte. De grootte beïnvloedt de kooktijd en textuur.

Kleine tapioca parels zijn ideaal voor desserts en koken in ongeveer 20 minuten. Grote parels, favoriet in o.a. bubble tea, hebben 60 tot 90 minuten nodig om te garen.

Hoe tapioca parels bewaren

Het correct bewaren is essentieel voor het behouden van de kwaliteit en textuur.

Ongekookt

 1. Bewaar ongekookte tapioca parels op een droge en koele plaats in je keuken of voorraadkamer. Het is belangrijk dat de plek vrij is van vocht, aangezien tapioca parels gemakkelijk vocht absorberen, wat kan leiden tot schimmel of bederf.
 2. Zorg ervoor dat ze in een luchtdichte verpakking of bakje worden bewaard. Dit voorkomt dat ze vocht uit de lucht opnemen en daardoor hard of klonterig worden.
 3. Direct zonlicht kan de parels aantasten en hun houdbaarheid verkorten. Bewaar ze daarom in een kast of op een andere plek waar ze niet blootgesteld worden aan direct zonlicht.
 4. Hoewel ze een relatief lange houdbaarheid hebben, is het goed om de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden en ze binnen deze periode te gebruiken.

Gekookt

 1. Na het koken kunnen tapioca parels enkele dagen in de koelkast bewaard worden. Zorg ervoor dat je ze binnen 2 tot 3 dagen consumeert voor de beste kwaliteit en textuur.
 2. Net als bij ongekookte parels, is het belangrijk om gekookte parels in een luchtdicht bakje te bewaren. Dit helpt om ze vers te houden en voorkomt dat ze uitdrogen of ongewenste geuren uit de koelkast absorberen.
 3. Het invriezen wordt over het algemeen niet aanbevolen, omdat dit hun textuur kan aantasten. Ze kunnen hard en korrelig worden na het ontdooien.
 4. Als je de tapioca parels in een zoete siroop hebt gekookt, kun je overwegen om de parels en siroop gescheiden te bewaren om de parels langer vers te houden.

Andere manieren om tapioca parels te koken

Magnetron

Tapioca parels koken in de magnetron is een snelle en gemakkelijke manier om dit veelzijdige ingrediënt te bereiden, perfect voor wanneer je weinig tijd hebt.

Ingrediënten

 • 1 kop tapioca parels (kleine of grote, afhankelijk van je voorkeur)
 • 2 liter water
 • Optioneel: suikersiroop of honing voor zoetheid

Bereiding

 1. Begin met het zorgvuldig afmeten van de tapioca parels en het water. Als je gekleurde of voorgezoete parels gebruikt, pas dan de hoeveelheid zoetstof die je later toevoegt aan.
 2. Kies een grote, magnetronbestendige schaal of kom. Dit is belangrijk, want de tapioca parels hebben ruimte nodig om uit te zetten tijdens het koken.
 3. Voeg de parels toe aan de schaal en giet het water eroverheen. Zorg ervoor dat de parels volledig ondergedompeld zijn.
 4. Plaats de schaal in de magnetron en kook op hoge temperatuur voor ongeveer 10 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van je magnetron en de grootte van de tapioca parels.
 5. Haal de schaal uit de magnetron en roer de parels voorzichtig door. Dit helpt om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven.
 6. Laat de parels nog 5 tot 10 minuten in het hete water staan. Hierdoor kunnen ze volledig gaar worden en de juiste textuur bereiken.
 7. Giet de tapioca parels af in een zeef en spoel ze af onder koud stromend water. Dit stopt het kookproces en verwijdert het overtollige zetmeel.

Airfryer

Tapioca parels koken in een airfryer is een innovatieve en snelle methode om deze veelzijdige parels te bereiden. Deze methode is ideaal voor wie op zoek is naar een alternatief voor het traditionele kookproces.

Ingrediënten

 • 1 kop (ongeveer 200 gram) kleine tapioca parels
 • Water om de parels te weken

Bereiding

 1. Begin met het weken van de tapioca parels in water. Laat ze ongeveer 30 minuten weken totdat ze zacht worden. Dit is een belangrijke stap omdat de parels in de airfryer niet in water worden gekookt, maar door de hete lucht worden gegaard.
 2. Verwarm je airfryer voor op 160 graden Celsius.
 3. Giet de geweekte parels af en verspreid ze gelijkmatig in de mand van de airfryer. Zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen voor een gelijkmatige garing.
 4. Plaats de mand in de airfryer en stel de tijd in op ongeveer 15 tot 20 minuten. Halverwege de kooktijd, schud je de mand voorzichtig om ervoor te zorgen dat de parels aan alle kanten gelijkmatig garen.
 5. Na de kooktijd, controleer of de parels doorschijnend en zacht zijn. Zo niet, kook ze dan nog een paar minuten.
 6. Haal de gekookte tapioca parels uit de airfryer en laat ze enkele minuten afkoelen.

Snelkookpan

Tapioca parels koken in een snelkookpan is een snelle en efficiënte methode om deze veelzijdige ingrediënten perfect te bereiden. De snelkookpan zorgt ervoor dat de tapioca parels gelijkmatig gaar worden, terwijl de kooktijd aanzienlijk wordt verkort.

Ingrediënten

 • 1 kop tapioca parels (ongeveer 160 gram)
 • 6 kopjes water
 • Optioneel: zoetstof naar keuze (bijvoorbeeld suiker, honing of agavesiroop)

Bereiding

 1. Spoel de tapioca parels onder koud water af om overtollig zetmeel te verwijderen. Dit helpt om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven tijdens het koken.
 2. Doe het water in de snelkookpan en breng het aan de kook. Als je een zoetstof wilt toevoegen, kun je deze nu in het water oplossen.
 3. Voeg de parels voorzichtig toe aan het kokende water. Roer de parels een paar keer om te zorgen dat ze niet aan de bodem van de pan kleven.
 4. Sluit de snelkookpan en stel deze in op hoge druk. Kook ze gedurende ongeveer 7 tot 10 minuten, afhankelijk van de grootte van de parels. Kleinere parels hebben minder tijd nodig dan grotere.
 5. Laat na het koken de druk in de snelkookpan op natuurlijke wijze afnemen. Dit kan ongeveer 10 tot 15 minuten duren. Vermijd het gebruik van de snelle drukontlasting, omdat dit de parels kan beschadigen.
 6. Giet de gekookte tapioca parels af en spoel ze af onder koud water. Dit stopt het kookproces en verwijdert eventuele kleverigheid.

Slowcooker

Het koken van tapioca parels in een slowcooker is een eenvoudige en handige methode. Deze methode is ideaal voor het bereiden van een grotere hoeveelheid tapioca parels, wat perfect is voor recepten voor 4 personen. De slowcooker zorgt ervoor dat de parels gelijkmatig garen en een heerlijk zachte textuur krijgen.

Ingrediënten

 • 1 kopje tapioca parels (kleine of grote, afhankelijk van voorkeur)
 • 6 kopjes water
 • Optioneel: suiker of honing voor zoetheid

Bereiding

 1. Spoel de tapioca parels onder koud water om overtollig zetmeel te verwijderen.
 2. Voeg de gespoelde parels en het water toe aan de slowcooker.
 3. Zet de slowcooker op de lage stand en laat de parels ongeveer 2 tot 3 uur koken. De exacte kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de parels en de slowcooker. Het is klaar als de parels volledig doorschijnend zijn en een zachte textuur hebben.
 4. Als je zoetheid wilt toevoegen, kun je naar smaak suiker of honing roeren nadat de parels gekookt zijn.
 5. Giet de gekookte tapioca parels af in een zeef en spoel ze onder koud water om het kookproces te stoppen en overtollig zetmeel te verwijderen.

Veelgestelde vragen

Kan ik tapioca parels invriezen?
Het is beter om ze niet in te vriezen, omdat dit de textuur kan beïnvloeden.

Zijn tapioca parels glutenvrij?
Ja, ze zijn gemaakt van cassavewortel en zijn glutenvrij.

Kan ik gekleurde tapioca parels gebruiken?
Ja, er zijn gekleurde varianten die extra kleur aan je gerecht toevoegen.

Hoe weet ik wanneer tapioca parels gaar zijn?
Ze zijn klaar als ze doorschijnend zijn en een zachte, maar stevige textuur hebben.

Kan ik tapioca parels in een slowcooker bereiden?
Ja, gebruik voldoende water en stel de slowcooker in op een lage temperatuur.

Zijn er alternatieven voor tapioca parels?
Sago parels zijn een vergelijkbaar alternatief, maar hebben een iets andere textuur en smaak.

4 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling recept