Tournedos bakken

Tournedos bakken

Hoe lang tournedos bakken? Deze kleine, maar uiterst malse en smaakvolle stukjes rundvlees, gesneden van de haas, vormen de ster van menig luxe diner en zijn een favoriet bij fijnproevers over de hele wereld. Het geheim van de perfect gebakken tournedos schuilt in de eenvoud van de bereiding, waarbij de kwaliteit van het vlees, de juiste baktechniek en timing centraal staan.

Maar wat maakt het bakken van tournedos nu zo speciaal? In de eerste plaats is het de textuur en smaak van het vlees zelf. De haas, waar tournedos van gesneden worden, is een van de meest malse delen van het rund, dankzij de weinige beweging die deze spier krijgt. Dit resulteert in een stuk vlees dat, mits correct bereid, boterzacht in de mond smelt. Daarnaast biedt het bakken van tournedos in een koekenpan de unieke kans om een prachtige korst te creëren die het sappige, zachte interieur complimenteert, resulterend in een contrast van texturen die elke hap tot een feestje maakt.

klein

Hoe lang tournedos bakken?

Tournedos bakken is een culinair genot dat bij uitstek geschikt is voor een bijzondere gelegenheid of een verfijnd diner thuis. Dit recept voor vier personen laat zien hoe je met een paar eenvoudige stappen heerlijke, perfect gebakken tournedos in een koekenpan kunt bereiden.
Voorbereidingstijd: 15 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Rusttijd: 10 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Gang: Hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Trefwoord: Tournedos bakken
Porties: 4 Personen
calorieën: 116kcal

Materialen

Ingrediënten

 • 4 tournedos ongeveer 200 gram per stuk, 2 tot 3 cm dik
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
 • 2 eetlepels olijfolie of boter
 • Optioneel: takjes rozemarijn of tijm voor extra aroma

Instructies

 • Haal de tournedos ongeveer 30 minuten voordat je gaat bakken uit de koelkast. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatiger garen. Dep het vlees droog met keukenpapier om een mooie korst te krijgen.
 • Bestrooi beide kanten royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper.
 • Verhit de olijfolie of boter in een zware koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Wacht tot de boter gesmolten en lichtbruin is of de olie begint te glinsteren.
 • Leg de tournedos voorzichtig in de pan. Voeg, indien gewenst, takjes rozemarijn of tijm toe aan de pan voor extra smaak. Bak de tournedos 2 tot 3 minuten aan de ene kant, draai ze dan om met een tang en bak nog eens 2 tot 3 minuten aan de andere kant voor een medium-rare resultaat. Voor medium, laat nog 1 tot 2 minuten langer bakken aan elke kant.
 • Haal de tournedos uit de pan en leg ze op een bord. Dek ze losjes af met aluminiumfolie en laat ze 5 tot 10 minuten rusten. Dit helpt de sappen zich door het vlees te verspreiden, waardoor je tournedos bij het aansnijden heerlijk sappig zal zijn.

Voedingswaarde

Totale gewicht (ongeveer): 200gram | Caloriën: 116kcal | Eiwit: 23.7g | Vet: 2.3g | Verzadigd vet: 0.9g
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was.

Waar op letten bij het kopen van verse tournedos

 • Zoek naar tournedos met een mooie, egale rode kleur en weinig vetrandjes.
 • Een goede tournedos heeft een dikte van ongeveer 2 tot 3 centimeter, ideaal voor een sappige binnenkant en een mooie korst.
 • Probeer te achterhalen waar het vlees vandaan komt. Vlees van hoge kwaliteit komt vaak van goed verzorgde dieren.

Hoe tournedos bewaren

Bewaar verse tournedos in de koelkast, verpakt in vershoudfolie of in een afgesloten bakje, tot 2 dagen.

Je kunt zowel verse als gebakken tournedos invriezen, wat een handige manier is om de houdbaarheid van dit kostbare stukje vlees te verlengen.

Wanneer correct verpakt, kunnen verse tournedos tot 6 tot 12 maanden in de diepvriezer bewaard worden zonder aanzienlijk verlies van smaak of textuur.

Laat de gebakken tournedos afkoelen en bewaar ze vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast gedurende maximaal 2 dagen.

Gebakken tournedos kunnen, mits goed verpakt, tot 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden. Hoewel het veilig is om ze langer te bewaren, kan de kwaliteit na verloop van tijd afnemen.

Andere manieren om tournedos te bakken

Magnetron

Tournedos bakken in een magnetron klinkt misschien ongebruikelijk, gezien we gewend zijn deze malse stukken vlees te bereiden in een koekenpan of op de grill voor die perfecte sear. Echter, voor die momenten waarop je misschien geen toegang hebt tot een fornuis of gewoon iets nieuws wilt proberen, kan de magnetron een verrassend alternatief bieden. Het sleutelwoord hier is voorzichtigheid, aangezien je niet dezelfde korst kunt verwachten als bij traditionele methoden, maar je kunt nog steeds een heerlijk resultaat bereiken met de juiste benadering.

Ingrediënten

 • 4 tournedos (ongeveer 200 gram per stuk)
 • Zout en peper naar smaak
 • 2 eetlepels olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • Verse kruiden naar keuze (bijv. tijm, rozemarijn)
 • Optioneel: een scheutje rode wijn of vleesbouillon voor extra smaak

Bereiding

 1. Begin met het op kamertemperatuur laten komen van de tournedos, dit duurt ongeveer 30 minuten. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing in de magnetron.
 2. Wrijf elke tournedos in met olijfolie en bestrooi ze vervolgens aan beide kanten royaal met zout, peper en de fijngehakte knoflook. Voeg ook de verse kruiden toe voor extra aroma.
 3. Plaats het gekruide vlees in een magnetronbestendige schaal. Als je hebt, voeg dan een scheutje rode wijn of vleesbouillon toe aan de schaal voor extra vochtigheid en smaak tijdens het koken.
 4. Dek de schaal af met magnetronbestendige folie of een deksel, zorg ervoor dat er een kleine opening is voor de stoom om te ontsnappen.
 5. Zet de magnetron op medium vermogen (ongeveer 600 Watt) en kook de tournedos voor 4 tot 6 minuten. De exacte tijd kan variëren afhankelijk van de dikte van het vlees en de kracht van je magnetron.
 6. Controleer de tournedos halverwege de kooktijd en draai ze voorzichtig om voor een gelijkmatige garing.
 7. Laat de tournedos na het bakken nog 2 minuten in de magnetron rusten voordat je ze uit de schaal haalt. Dit helpt de sappen zich te herverdelen voor een malser resultaat.

Oven

Tournedos bakken in een oven biedt een heerlijk alternatief voor de traditionele methode van bakken in een koekenpan. Deze bereidingswijze is ideaal voor wie op zoek is naar een gelijkmatige garing en de unieke sappigheid en malsheid van tournedos wil behouden. Het bakken in de oven vereist minimale voorbereiding en toezicht, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van de gezelschap van je gasten terwijl het vlees tot in perfectie gaart.

Ingrediënten

 • 4 tournedos (ongeveer 200 gram per stuk)
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter
 • Verse kruiden naar keuze (bijvoorbeeld rozemarijn of tijm)
 • Knoflook (optioneel)

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Zorg voor een rooster in het midden van de oven voor een optimale warmtecirculatie.
 2. Haal de tournedos ongeveer 30 minuten voordat je begint uit de koelkast, zodat ze op kamertemperatuur kunnen komen. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing. Dep de tournedos droog met keukenpapier en kruid ze royaal met zout en peper. Smeer ze vervolgens in met een dun laagje olijfolie of gesmolten boter. Dit helpt bij het vormen van een mooie korst.
 3. Leg het vlees op een rooster boven een bakplaat (om het vet op te vangen) of in een licht ingevette ovenschaal. Voeg indien gewenst verse kruiden en/of knoflooktenen toe aan de schaal voor extra smaak.
 4. Schuif de bakplaat of ovenschaal in de voorverwarmde oven. Bak de tournedos 10 tot 15 minuten voor een medium-rare resultaat, afhankelijk van de dikte van het vlees en de gewenste garing. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren; voor medium-rare zoek je naar een temperatuur van ongeveer 55 tot 60 graden Celsius.
 5. Haal het vlees uit de oven en laat ze 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie voordat je ze serveert.

Airfryer

Tournedos bakken in een airfryer biedt een moderne twist aan het klassiek bereiden van dit luxe stuk vlees. Deze methode is niet alleen sneller en gezonder door het minimale gebruik van vet, maar zorgt ook voor een heerlijk mals en sappig resultaat. Perfect voor een speciale gelegenheid of een verfijnd diner thuis.

Ingrediënten

 • 4 tournedos (ongeveer 200 gram per stuk)
 • Zout en versgemalen zwarte peper
 • 2 eetlepels olijfolie of gesmolten boter
 • Optioneel: takjes rozemarijn of tijm voor extra aroma

Bereiding

 1. Laat de Tournedos Op Kamertemperatuur Komen: Haal de tournedos ongeveer 30 minuten voor de bereiding uit de koelkast. Dit zorgt voor een gelijkmatigere garing.
 2. Voorverwarm de Airfryer: Stel de airfryer in op 200°C om voor te verwarmen. Dit helpt om een mooie korst op het vlees te krijgen.
 3. Kruid de Tournedos: Wrijf elke tournedos in met olijfolie of gesmolten boter en bestrooi ze royaal met zout en peper aan beide kanten. Voeg indien gewenst de kruiden toe.

Bereiding

 1. Leg de tournedos in het mandje van de airfryer. Zorg ervoor dat er ruimte tussen de stukken vlees is voor optimale luchtcirculatie.
 2. Bak de tournedos ongeveer 8 tot 10 minuten voor medium-rare, of pas de tijd aan naar je gewenste gaarheid. Halverwege de kooktijd kun je de tournedos omdraaien voor een gelijkmatige garing.
 3. Laat het vlees na het bakken ongeveer 5 minuten rusten op een bord. Dit helpt de sappen zich te herverdelen, waardoor het vlees bij het aansnijden sappiger blijft.

Barbecue

Bakken op een barbecue tilt het grillen van de tournedos naar een hoger niveau. Deze culinaire traktatie, bekend om zijn malsheid en smaak, is de perfecte keuze voor een luxe barbecue-ervaring. Het directe contact met de grill voegt een onweerstaanbare rokerige smaak toe aan het vlees, wat bijdraagt aan de unieke eetervaring. Hieronder vind je een eenvoudig en smakelijk recept voor het bereiden van tournedos voor vier personen op de barbecue.

Ingrediënten

 • 4 tournedos, ongeveer 200 gram per stuk
 • Zeezout en versgemalen zwarte peper
 • Olijfolie
 • Optioneel: takjes rozemarijn of tijm voor extra smaak

Bereiding

 1. Begin met het uit de koelkast halen van de tournedos, ongeveer 30 tot 60 minuten voordat je ze gaat grillen. Dit zorgt ervoor dat ze op kamertemperatuur kunnen komen voor een gelijkmatigere garing.
 2. Verwarm je barbecue voor op een hoge temperatuur. Ideaal is een temperatuur waarbij de kolen witheet zijn of, bij een gasbarbecue, een directe hoge vlam.
 3. Wrijf elke tournedos in met een beetje olijfolie en bestrooi ze royaal met zeezout en versgemalen zwarte peper. De olie helpt om een mooie korst te vormen en voorkomt dat het vlees aan de grill blijft plakken.
 4. Leg het vlees op de hete grill. Grill ze ongeveer 3 tot 4 minuten aan elke kant voor een medium-rare resultaat. Voor medium, grill je ze 1 tot 2 minuten langer aan elke kant. Gebruik een tang om het vlees te draaien om te voorkomen dat de sappen eruit lopen.
 5. Haal de tournedos van de grill en laat ze 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Dit helpt de sappen zich te herverdelen, wat resulteert in een sappiger stuk vlees.
 6. Serveer de tournedos op een warm bord. Je kunt ze simpelweg zo serveren of met een klontje kruidenboter op de top voor extra smaak.

Veelgestelde vragen

Hoe weet ik wanneer mijn tournedos medium-rare zijn gebakken?
Gebruik een vleesthermometer; de ideale kerntemperatuur voor medium-rare is 55-60°C.

Kan ik ook kruiden gebruiken anders dan zout en peper?
Zeker, voel je vrij om je favoriete kruiden toe te voegen, maar onthoud dat de natuurlijke smaak van het vlees al heerlijk is.

Hoe maak ik mijn koekenpan klaar voor het bakken van tournedos?
Zorg dat je pan goed heet is en voeg dan pas boter of olie toe om roken te voorkomen.

Wat is het verschil tussen tournedos en filet mignon?
Filet mignon is ook een snede van de haas, maar is meestal dikker gesneden en vaak in bacon gewikkeld.

Is het nodig om tournedos te marineren?
Nee, door de malsheid van het vlees is marineren niet nodig, tenzij je een specifieke smaak wilt toevoegen.

Hoe kan ik voorkomen dat mijn tournedos te droog worden?
Beperk de baktijd en laat het vlees na het bakken even rusten om de sappen te herverdelen.

Kunnen tournedos ook sous-vide bereid worden?
Ja, sous-vide is een uitstekende methode om dit vlees perfect gelijkmatig te garen en ze extra mals te maken.